Debat

Paneuropæisk parti: Den europæiske asyludfordring skal løses i fællesskab

DEBAT: Vi skal ikke skubbe asylproblemerne over på et tredjeland. I stedet skal EU løse udfordringen i fællesskab via en fordelingsnøgle og større justeringer af asylreglerne, skriver Kathrine Richter.

EU-kommissær for indre anliggender Ylva Johansson præsenterede i efteråret et forslag til en asylpagt, der indebærer lovlige veje ind i Europa, som også Kathrine Richter foreslår.
EU-kommissær for indre anliggender Ylva Johansson præsenterede i efteråret et forslag til en asylpagt, der indebærer lovlige veje ind i Europa, som også Kathrine Richter foreslår.Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vejen til et humanitært, ansvarsfuldt og effektivt asylsystem for hele Europa går ikke via tredjelande, som Mattias Tesfaye (S) og Mette Frederiksen (S) ønsker. Løsningen findes i øget samarbejde mellem Europas ledere, og derfor burde regeringen skifte taktik og påtage sig det ansvar, som et rigt land som Danmark kan.

Vi har erfaringen og resourcerne til at være en aktiv del af Europas fælles asylprogram, vi burde ikke søge at skubbe arbejdsbyrden over på et tredjeland udenfor Europas grænser.

En kollektiv tilgang
Dublin-konventionen skal reformeres. Det er alle enige om, og efter menneskevandringen op igennem Europa i 2015 havde Europa-Parlamentet flere reformidéer. Man foreslog for eksempel, at asylansøgere blev overført til ét af fire lande, i stedet for at ansøgere fastholdes i modtagerlandet, der lægger stort pres på de sydeuropæiske lande.

Forslaget blev afvist af nationale ledere, men 27 nationale strategier med ansvarsfraskrivelse i første sætning er ikke holdbart – migration, lovlig og ulovlig, er noget, vi må hjælpe til med og håndtere i fællesskab. Ingen ønsker, at menneskeskæbner fastlåses i skærsilden, men det kræver et asylsystem, der er fair, effektivt og hurtigt.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Vi kan heller ikke lade få lande stå alene med ansvaret. Derfor støtter vi i Volt en kollektiv, paneuropæisk tilgang. Asylansøgere skal registreres hurtigst muligt, deres detaljer og omstændigheder nedfældes, og derefter skal de ledsages til et europæisk modtagerland i henhold til en fordelingsnøgle, der kunne referere til allerede modtagne asylansøgere, befolkningsantal, demografi og velstand.

Mere opnåelige veje til EU
Vi ønsker at forkorte perioden fra ansøgning til afgørelse med klarere retningslinjer og sikre, at asylansøgeren får støtte og hjælp i den periode. Udover social og juridisk hjælp er det vigtigt, at ansøgeren modtager psykologisk hjælp og vejledning, så man er bedre rustet til, hvad end ansøgningsprocessen resulterer i.

Derfor støtter vi i Volt en kollektiv, paneuropæisk tilgang. Asylansøgere skal registreres hurtigst muligt, deres detaljer og omstændigheder nedfældes og derefter ledsages til et europæisk modtagerland i henhold til en fordelingsnøgle, der kunne referere til allerede modtagne asylansøgere, befolkningsantal, demografi og velstand.

Kathrine Richter
Forperson, Volt Danmark

Vi foreslår også, at asylansøgere bliver introduceret til arbejdsmarkedet så hurtigt som muligt for at søge at skabe en hverdag. Det er godt for det mentale helbred, det hjælper på sproglære, og det skaber sociale relationer.

Endelig mener vi generelt, at der skal oprettes et europæisk midlertidigt migrationsvisa, der kan tillade ansøgere at arbejde midlertidigt i Europa. Det gør, at man kan forlade sit hjemland midlertidigt og finde lovligt arbejde i en periode, hvor det af forskellige årsager ikke er sikkert at blive i landet.

Asyl og ulovlig migration kan ikke være den eneste vej til Europa, vi er nødt til at skabe mere lovlige og mere opnåelige muligheder. Et sådant visa kan give mulighed for at tage arbejde i et EU-medlemsland i en begrænset periode, men kan ikke fungere som et overgangsvisa til permanent opholdstilladelse.

Et fælles europæisk asylsystem vil fordele ansvaret og investeringerne mere ligeligt, og vi mener, at Danmark kan få en mere ledende rolle i Europa, når vi sætter vores kompetencer i spil og tænker med Europa, ikke udenom.

Dokumentation

Volt er det første paneuropæiske parti, som blev lanceret i 2017 som et klart modsvar til populisme, nationalisme, Brexit og Trump.

Ambitionen er at forbinde borgere og arbejde med både subsidiaritet og føderalisme for at skabe et forenet Europa. Volt anvender lige dele borgerinddragelse og videnskab til at lave politik.

I dag har Volt et europaparlamentsmedlem, Damian Boeselager, der sidder i den grønne gruppe med SF’erne Kira Peter-Hansen og Margrethe Auken, og 36 byråds- og regionalmedlemmer i andre europæiske lande.

Første gang, Volt stiller op til valg i Danmark, bliver til kommunalvalget i 2021.

Kilde: Volt Danmark


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00