Polakker truer julefreden ved EU-topmøde

Den polske regering truer med at afmontere den pakkeløsning, der tidligere på ugen fik Ungarn til at løfte sit veto på milliarder til Ukraine og en global aftale om bund under selskabsskatten forud for et topmøde i Bruxelles.

Polen slår sig i tøjret over en aftale om en global selskabsskat. Det truer med at afspore et EU-topmøde, hvor Polens premierminister, Mateusz Morawiecki, vil komme i en svær situation.
Polen slår sig i tøjret over en aftale om en global selskabsskat. Det truer med at afspore et EU-topmøde, hvor Polens premierminister, Mateusz Morawiecki, vil komme i en svær situation.Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Sanktioner, gaslofter og vrede afviste Schengen-ansøgere er nogle af de svære ting, som ikke har stået på særligt mange EU-lederes ønskelister at skulle diskutere ved et EU-topmøde i Bruxelles torsdag. Nu har den polske regering muligvis føjet endnu et emne til den liste, som de øvrige lande ellers troede, de allerede havde krydset af.

Det gælder et langtrukkent gidseldrama med Ungarns premierminister i hovedrollen om udbetalingen af 134 milliarder kroner til Ukraine og en global bund under selskabsskatten. De to ting havde premierminister Viktor Orbán svunget vetoretten over i et forsøg på at tvinge de øvrige lande til at frigive milliarder af EU-støttekroner tilbageholdt på grund af landets problemer med korruption og en udpint retsstat.

Lige netop det træ var Orbán dog kravlet ned fra efter en aftale sent mandag aften blandt de 27 landes EU-ambassadører, som i bytte gav Ungarn en rabat på mængden af indefrossede midler på flere milliarder kroner. Men nu er det den polske regerings tur til at blokere pakken. Polakkerne er nemlig heller ikke glade for den globale selskabsskat på 15 procent og har derfor ikke leveret det samtykke til pakken, som skulle have været EU’s Ministerråd i hænde onsdag aften.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00