Debat

R til DF: Vi har brug for udenlandsk arbejdskraft

REPLIK: Anders Vistisen (DF) mener, at danske job skal besættes af danskerne. Men Danmark kommer til at mangle arbejdskraft i de kommende år, og vi har derfor brug for alle de hænder, der vil arbejde. Også de udenlandske, skriver Helge Vagn Jacobsen (R).

Danmark har brug for udenlandsk arbejdskraft, skriver Helge Vagn Jacobsen (R) i en replik til Anders Vistisen (DF). 
Danmark har brug for udenlandsk arbejdskraft, skriver Helge Vagn Jacobsen (R) i en replik til Anders Vistisen (DF). 
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Helge Vagn Jacobsen (R)
EU-ordfører

”Danske job på danske hænder”, skriver Anders Vistisen i et debatindlæg på Altinget. Og det er jo ganske rigtigt, at det ville være fantastisk, hvis flere danskere på passiv forsørgelse kunne komme i arbejde.

Den seneste analyse fra DA viser, at 85.000 af de cirka 800.000 danskere på passiv forsørgelse vurderes at kunne få et job på det danske arbejdsmarked.

Man kan så spørge sig selv, hvad der forhindrer disse i at søge og få et af de job, der i dag varetages af andre borgere fra EU? Det svarer Vistisen ikke rigtig på.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Må danskerne heller ikke arbejde i andre lande?
Foreslår Vistisen, at Danmark skal træde ud af det indre marked og ikke længere være en del af arbejdskraftens fri bevægelighed i EU? Og vil det så betyde, at danske borgere ikke længere kan rejse til et andet EU-land for at arbejde?

Hvad vil Vistisen svare til de danske gartnerier, landbrug, restauranter, hoteller og medicinalvirksomheder, der må lukke, når de så ikke kan få den arbejdskraft i Danmark, som de efterspørger? Desværre rejser Vistisens synspunkt flere spørgsmål, end det besvarer.

Hvad vil Vistisen svare til de danske gartnerier, landbrug, restauranter, hoteller og medicinalvirksomheder, der må lukke, når de så ikke kan få den arbejdskraft i Danmark, som de efterspørger?

Helge Vagn Jacobsen
EU-ordfører

Man kan bare kigge til Schweiz, hvor en folkeafstemning har pålagt regeringen i landet at nedbringe indvandringen af udenlandsk arbejdskraft, og regeringen forhandler nu forgæves med EU for at finde en løsning i forhold til de aftaler, som Schweiz har indgået med EU om fri bevægelighed, og Schweiz er ikke engang medlem af EU.

Samtidig forudser dele af de schweiziske virksomheder blandt andet på medicinalområdet, at man ikke længere vil kunne få den nødvendige arbejdskraft til at kunne opretholde udvikling og produktion i Schweiz.

Mangel på arbejdskraft
Med stor sandsynlighed vil Danmark komme til at mangle arbejdskraft i de kommende år og således være helt afhængige af indvandring. Efter DI's skøn er der et behov for en nettoindvandring på cirka 15.000 personer om året til Danmark, selv hvis der kommer 85.000 flere danskere i arbejde, som i dag er på passiv forsørgelse.

Samtidig betyder den demografiske udvikling i for eksempel Polen og Tyskland med færre personer i den arbejdsduelige alder, at disse lande vil kunne beskæftige en større del af den arbejdskraft, der ellers ville have taget arbejde i Danmark. Dette kan i sig selv blive en stor udfordring for danske virksomheder.

Det er desuden en myte, som Vistisen og andre ustandseligt fremfører, at udenlandsk arbejdskraft kommer til Danmark for at misbruge de danske velfærdsydelser. Tværtimod. Udenlandsk arbejdskraft trækker langt mindre på skoler, sundhedsvæsen og forskellige offentlige ydelser, end den gennemsnitlige dansker gør.

I Danmark er der brug for alle de hænder, der vil arbejde – både de danske og de udenlandske. Er du i tvivl, Vistisen, så spørg blot de danske virksomheder.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Helge Vagn Jacobsen

Vicedirektør, Københavns Ejendomme & Indkøb, fhv. MF (R)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1991), journalistisk tillægsuddannelse (DJH 1990)

0:000:00