Debat

Radikale advarer: Orbán-regering udgør europæisk sikkerhedsrisiko

DEBAT: Vi er nødt til at svare igen, når Orbáns regering undergraver frihedsrettighederne eller kommer med racistiske udtalelser. Valgsejren skal vendes til et nederlag for Ungarns antidemokrater, skriver Morten Helveg Petersen og Martin Lidegaard.

Viktor Orbáns regering spytter på EU, men nyder økonomisk godt af sit medlemskab. EU bør skrue bissen på, skriver Morten Helveg Petersen og Martin Lidegaard.
Viktor Orbáns regering spytter på EU, men nyder økonomisk godt af sit medlemskab. EU bør skrue bissen på, skriver Morten Helveg Petersen og Martin Lidegaard.Foto: Attilla Kisbenedek/AFP/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Morten Helveg Petersen (R) og Martin Lidegaard (R)
Hhv. medlem af Europa-Parlamentet og udenrigsordfører

Det er ikke et døgn siden, at valgstederne lukkede i Ungarn. Men allerede nu ser vi valgets konsekvenser. Således udtalte en talsmand for Viktor Orbáns genvalgte regeringsparti mandag, at man vil give regeringen mulighed for at forbyde visse flygtningeorganisationer, fordi de angiveligt udgør ”en national sikkerhedsrisiko”.

Et usmageligt forslag fra en regering, der snarere selv kan siges at udgøre en europæisk sikkerhedsrisiko. Det er nemlig ikke første gang, at Orbán-regeringen undergraver frihedsrettighederne i Ungarn.

Gentagne gange er nedladende og racistiske udtalelser om etniske minoriteter strømmet fra de ungarske regeringskontorer. Orbán-regeringen har sat LGBT-rettighederne under hårdt pres. Universitetet i Budapest er flere gange blevet forsøgt lukket. Den ungarske presse angribes konstant af Orbáns støtter. Og ngo’erne har måttet vænne sig til at være jaget bytte. En tendens, der med de nye tiltag desværre ser ud til at fortsætte.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Du kan kommentere indlægget i bunden – vi opfordrer til en konstruktiv og ordentlig tone i debatten.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Med andre ord befinder Ungarn sig i dag langt fra det, vi betegner som et reelt demokrati. Det kan vi ikke blive ved med at sidde overhørig. Og det behøver vi heller ikke.

EU’s trumfkort
For selvom det ikke er nemt at styre Orbán, så er Ungarn ikke en urørlig ø. Landet er faktisk et af dem, der økonomisk nyder rigtig godt af sit EU-medlemskab. Ungarn modtager markant flere midler, end landet bidrager med – ikke mindst, når det gælder de store strukturfondsmidler. I perioden 2014-20 modtager Ungarn hele 25 milliarder euro. Penge, der er afgørende for et lille centraleuropæisk land med en mindre økonomi end Danmarks.

Om Orbán vil det eller ej, er Ungarn afhængig af EU og vores økonomiske samarbejde. Og det er den sårbarhed, vi skal udnytte.

Morten Helveg Petersen (R) og Martin Lidegaard (R)

Om Orbán vil det eller ej, er Ungarn afhængig af EU og vores økonomiske samarbejde. Og det er den sårbarhed, vi skal udnytte for at skubbe ungarerne ind i en demokratisk fremtid, hvor borgerrettigheder ikke er noget, man kan fifle med efter forgodtbefindende.

I Bruxelles og rundt om i EU’s hovedstæder er flere da også enige om, at skrappere sanktioner kan hjælpe ungarerne fri af Orbán-regeringens spændetrøje. Den holdning deler vi i Radikale Venstre. Effekten af at ramme Ungarns nye regering på pengepungen vil være voldsom. Det vil nemlig forhindre Orbáns regering i at tage æren for de fordele, som i virkeligheden skabes af det europæiske fællesskab, som den offentligt spytter på.

Regeringen bør støtte europæisk pres
Radikale Venstre kan dog ikke lægge presset på Ungarn alene. Hverken i Folketinget eller i Bruxelles. Den politiske vilje til et opgør med Orbáns antidemokratiske samfundsideal er nødt til at strække sig ind i de danske regeringslokaler.

Derfor opfordrer vi regeringen til at arbejde for indførelse af flere betingelser for EU’s strukturfonde. På den måde giver vi nemlig konkrete incitamenter til Orbán og andre regeringsledere, der lader sig formørke af autokratiske idéer på deres befolkningers bekostning.

Og det er ikke kun for ungarernes skyld, vi er nødt til at sætte foden hårdt ned. For når frihedsrettighederne krænkes i et medlemsland, som er en del af et fællesskab så forbundet som det europæiske, så kan det få konsekvenser for os alle. Den europæiske kæde er nemlig kun så stærk som dens svageste led.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Martin Lidegaard

MF (R), politisk leder, Radikale
cand.comm. (Roskilde Uni. 1993)

Morten Helveg Petersen

MEP (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00