Kommentar af 
Jakob Wind

Regeringen skal gøre alt for, at EU ikke bliver taget som gidsel af Orbáns regime

Den danske regering bør bakke op om de næsten 200 EU-parlamentarikere, der opfordrer stats- og regeringscheferne til at fratage Orbáns vetoret og dermed hans mulighed for at holde hjælpepakker til Ukraine som gidsel for at få udbetalt EU-midler, skriver Jakob Wind.

Det er fuldstændig åbenlyst, at Orbán bør fratages alle muligheder for at lede EU-landene, skriver Jakob Wind.
Det er fuldstændig åbenlyst, at Orbán bør fratages alle muligheder for at lede EU-landene, skriver Jakob Wind.Foto: Virginia Mayo/AP/Ritzau Scanpix
Jakob Wind
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Da formanden for Det Europæiske Råd, Charles Michel, kickstartede året med at annoncere, at han ville træde tilbage fra sin post tidligt for at stille op til Europa-Parlamentet, begyndte panikken hurtigt at brede sig i EU-boblen. Ræset om, hvem der skal udfylde topposterne i EU, som stats- og regeringscheferne ellers først skulle tage fat på efter EP-valget i juni, blev tyvstartet.

Michels beslutning faldt dog ikke i god jord.  Michel er anklaget for at være på et ”ego trip”, nogle i EU-systemet er ligefrem ”pissed off”, mens andre kalder beslutningen ”skandaløs”.

Ikke overraskende virker det som om, at Michel skulle have tænkt sig om en ekstra gang. Hans politiske ambitioner risikerer nemlig at kaste styringen af EU’s dagsorden i hænderne på Ungarns autoritære premierminister Viktor Orbán. Danmarks regering bør derfor gøre alt, hvad den kan for at undgå det og aktivt bekæmpe Orbáns indflydelse i EU.

Læs også

Efter planen skulle rådsformandsposten først besættes  i december sammen med de andre topposter, men når først Michel bliver valgt ind i Europa-Parlamentet, falder styringen af EU-topmøderne i Ungarns kløer, når de overtager EU-formandskabet som det næste roterende formandskab fra juli.

Hvis ikke EU-lederne finder en vikar i mellemtiden, betyder det altså, at Orbán med al sandsynlighed kommer til at få en dobbeltrolle – både som rådsformand og som formand for det roterende EU-formandskab. Rådsformanden er normalt en, der skal agere som en neutral og kompromissøgende mødeleder, når EU-landene skal finde fælles fodslag. Og kender man Orbán godt, så ved man, at han er det modsatte af alt det.

Den danske regeringen må lægge sig i selen for, at vi ikke lader vores fælles beslutningskraft blive taget som gidsel af Orbáns regime.

Jakob Wind
Landsformand, Europæisk Ungdom

Hvem husker ikke, hvordan Orbán blokerede for flere sanktioner mod Rusland eller tilbage i december forlod lokalet, da EU-lederne blev enige om at starte optagelsesforhandlinger med Ukraine, hvorefter han valgte at blokere yderligere 50 milliarder euro i støtte til Ukraine?

Og hvad med hans statsfinansierede reklamer, der fyldte gaderne i Ungarn, hvor formanden for EU-Kommissionen, Ursula von der Leyen, blev holdt for nar?

Det er fuldstændig åbenlyst, at Orbán bør fratages alle muligheder for at lede EU-landene. Han har i sin tid som premierminister trukket landet i en mere og mere autoritær retning ved at slå ned på frie medier, ngo’er, uafhængige domstole og LGBT-personer samtidig med at have sat sine venner på magtfulde poster og snydt med EU-midler. Alt det har efter mange års pres nødsaget Kommissionen til at indefryse 11,5 milliarder euro i EU-midler til landet.

At have EU-formandskabet indebærer, at man sætter dagsordenen for EU, leder møderne i ministerrådet og finder kompromiser mellem de 27 medlemslande. Når Orbán leger den sure voksenbaby til EU-topmøderne ved at forlade mødelokalet og underkender hele EU’s fælles linje udadtil, må enhver fornuftig statsleder kunne se, at han ikke kan besidde denne post. Det risikerer at gøre EU handlingslammet på vigtige områder som klima, flygtninge, Ukraine og så meget andet.

Læs også

Med Michels afgang vil Orbáns vikarrolle potentielt også indebære, at han skal agere EU’s ansigt udadtil i eksempelvis G7 og andre internationale fora. Det er altså manden, der ikke tøvet med igen og igen, at mødes med sine venner i Moskva og sat spørgsmålstegn ved, om Ruslands invasion nu er en krigshandling.

Et land, der selv bryder så meget med EU’s fundamentale værdier, bør på ingen måde kunne repræsentere Danmark eller andre EU-lande udadtil. Med et præsidentvalg i USA i samme periode er der simpelthen for meget på spil for Unionen.

Det på tide, at også Danmark træder til som traktatens vogter.

Jakob Wind
Landsformand, Europæisk Ungdom

Derfor må den danske regeringen lægge sig i selen for, at vi ikke lader vores fælles beslutningskraft blive taget som gidsel af Orbáns regime. Regeringen burde stemme i med de næsten 200 MEP’ere, der opfordrer stats- og regeringscheferne til at aktivere artikel 7.2, der fratager Orbáns vetoret og dermed hans mulighed for at holde hjælpepakker til Ukraine som gidsel for at få udbetalt EU-midler.

Ifølge traktaten kan stemmeretten fra et medlemsland fjernes, hvis de ”groft og vedvarende” bryder med EU’s værdier. I snart mange år har vi kritiseret Orbán for netop det. Så nu er det på tide, at også Danmark træder til som traktatens vogter.

Hvis ikke regeringen har mod på det, så kunne Mette Frederiksen kæmpe for, at man nok lige springer over Ungarns EU-formandskab i denne periode, så man i det mindste har fundet en afløser for Michel i mellemtiden. Det kræver blot et kvalificeret flertal i Det Europæiske Råd. Hvis det heller ikke er Frederiksens kop the, så kunne man finde en anden mødeleder i ministerrådet, når der diskuteres EU’s fundamentale værdier, hvor Ungarn har en klar interessekonflikt.

Den danske regering må for enhver pris forhindre, at Putins trojanske hest i Europa kommer til at udfylde en af de mest magtfulde poster i EU. Der er for meget på spil for EU til at risikere det.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Viktor Orbán

Premierminister, Ungarn
jurist (Eötvös Loránd University 1987)

Ursula von der Leyen

Formand, EU-Kommissionen, fhv. forsvarsminister, Tyskland (CDU)
KA i folkesundhedsvidenskab (2001), cand.med. (Mediziniche Hochschule, Hannover, 1991)

Charles Michel

Formand, Det Europæiske Råd
cand.jur. (Université Libre de Bruxelles, University of Amsterdam 1998)

0:000:00