Stoltenbergs stabschef er optimistisk, men advarer mod Kinas strategiske rolle

På trods af krige, vaklende internationalt diplomati, klimakrise og økonomisk krise ser Nato’s generalsekretær Jens Stoltenbergs stabschef optimistisk på 2024. Skyerne, han ser forude i horisonten, kommer fra det fjerne øst.

Foto: Mark Schiefelbein/AP/Ritzau Scanpix
Veslemøy Hedvig Østrem

Stedet var Polyteknisk Forening i Norges hovedstad Oslo i sidste uge. Temaet var at se på fremtiden for 2024. Og på scenen sad Nato-generalsekretær Jens Stoltenbergs stabschef Stian Jenssen sammen med ledende personer fra energi, finans og arbejdslivspolitik.

Samtalen havde i en time drejet sig om alt det onde i verden: En stædig og destruktiv krig i vores nærområder, hvor det er svært at se noget lys. En eskalerende konflikt i Mellemøsten med et israelsk svar, der karakteriseres som krigsforbrydelser, og som skaber pres på det internationale diplomati. En energikrise, inflation og hybride trusler. Mangel på færdigheder. En klimakrise, der eskalerer.

Så bad oplægsholder Torbjørn Røe Isaksen, samfundsredaktør på det norske netmedie E24, de fremmødte eksperter om håndsoprækning: "Er du optimistisk omkring 2024?".

Uden tøven rakte de hænderne op. Ja, de tror alle på fremskridt for verden i 2024.

Altinget bad Stian Jenssen om at uddybe denne optimisme efter morgenmadsmødet.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00