Debat

S: Arbejdsmarkedet er EU's akilleshæl

Det tegner godt for EU-Kommissionen, særligt med Vestager og Timmermanns i førersædet. Men inden for arbejdsmarkedsområdet er EU-landene stadig splittede, skriver Niels Fuglsang (S). 

I den kommende tid vil Niels Fuglsang kæmpe for bevarelsen af den danske model, skriver han.
I den kommende tid vil Niels Fuglsang kæmpe for bevarelsen af den danske model, skriver han.Foto: Colourbox
Flora Juul Holst
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Niels Fuglsang (S)
Medlem af Europa-Parlamentet

Ursula von der Leyen præsenterede forleden sit nye kommissærhold, der nu skal høres i Europa-Parlamentet, før de kan godkendes. Pakken indeholder flest lyspunkter, særligt i form af socialdemokraten Frans Timmermans på klimaområdet og Magrethe Vestager som ansvarlig for at regulere tech-giganterne. Der er dog også udfordringer, særligt på arbejdsmarkedsområdet.

Ursula von der Leyen har i sin kampagne for at blive kommissionsformand lovet, at hun vil fremlægge en plan for, hvordan EU skal reducere 55 procent af drivhusgasudledningen frem mod 2030 sammenlignet med 1990. Det kræver en stor indsats, og derfor er det meget positivt, at det er hollænderen Frans Timmermans, der får ansvaret for det, som von der Leyen kalder ”The Green New Deal”.

Hvis vi skal nå de ambitiøse klimamålsætninger, skal tempoet for den grønne omstilling øges med faktor tre. Derudover har von der Leyen lagt op til, at vi skal have en CO2-told for varer, der kommer fra lande, hvor der ikke stilles krav til klimavenlig produktion.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Jeg er sikker på, at Timmermans er den rette mand til de sværdslag, der venter her. Jeg har mødt ham i den socialdemokratiske gruppe her i Parlamentet, og der er ingen tvivl om, at han er en meget engageret mand og samtidig en dygtig politiker, hvad angår at få den indflydelse, som jobbet kræver.

Solide frontkæmpere i EU
Det er også rigtig godt, at Magrethe Vestager får lov til at fortsætte sit arbejde med at få styr på tech-giganterne og den manglende skattebetaling. Selvom Trump mener, at hun ”hader USA”, så får Vestager udvidet sit mandat til at være næstformand for Kommissionen og herunder med særligt ansvar for den digitale dagorden. Det handler både om, at Facebook for eksempel betaler 0,03 procent i skat i Europa, og at de ikke behandler vores data sikkert.

Vi danske socialdemokrater vil have stærkere regler mod underbetaling af østeuropæiske arbejdere. Det er alle ikke enige med os i − heller ikke i vores egen gruppe.

Niels Fuglsang (S)
Medlem af Europa-Parlamentet

Jeg tror, Vestager kan få global indflydelse, for hvis hun og EU tager førertrøjen på og begynder at stille krav til de multinationale selskaber, så kan Vestager spille en afgørende rolle for, hvordan samfund i hele verden kommer til at håndtere tech-giganterne.

Med Timmermans og Vestager har vi to særdeles solide frontkæmpere i slaget om globaliseringen. Er det bestyrelseslokalerne hos Facebook og Shell, der bestemmer, eller er det demokratiet? Den nye kommissionsopstilling lægger op til at tage magten tilbage fra de multinationale. 

Det svære emne 
Udfordringerne i den nye Kommission handler om arbejdsmarkedsområdet. Vi har som bekendt mange problemer på for eksempel transportområdet med social dumping. Vi danske socialdemokrater vil have stærkere regler mod underbetaling af østeuropæiske arbejdere. Det er alle ikke enige med os i − heller ikke i vores egen gruppe.

På transportområdet har Ursula von der Leyen indstillet rumæneren Rovana Plumb. Hun er socialdemokrat, men de rumænske socialdemokrater har et noget andet forhold til arbejdskraftens frie bevægelighed, end vi har.

Traditionelt set har de ikke ønsket så stærke regler, fordi de mener, det kan udelukke nogle af deres borgere fra arbejde i Vesteuropa. Her må vi stå fast på, at østeuropæerne er velkomne, men vi vil samtidigt sikre, at de arbejder til danske lønninger i Danmark. Ellers fører det til, at de danske lønninger bliver presset i bund. 

Alt i alt er der mange gode takter i den nye Kommission. På arbejdsmarkedsområdet er der dog udfordringer, og derfor vil vi stå tidligt op for at kæmpe for den danske model i den kommende tid. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Niels Fuglsang

MEP (S)
ph.d. (CBS 2021), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011)

0:000:00