S: Dobbeltspil er uanstændigt

FAMILIESAMMENFØRING II: Socialdemokraterne kalder regeringens dobbeltspil mellem EU-retten og den nationale lovgivning på familiesammenføringsområdet uanstændig. MEP Jens Rohde (V) mener modsat, at regeringen har ført ærlig politik.
Speciale viser, at regeringen har ført dobbeltspil mellem EU-retten og den nationale lovgivning. Det er ifølge S uanstændigt.
Speciale viser, at regeringen har ført dobbeltspil mellem EU-retten og den nationale lovgivning. Det er ifølge S uanstændigt.

Det er ikke anstændig. Vi er en del af EU og har tilsluttet os en del på udlændingeområdet, og det skal selvfølgelig følges i dansk lovgivning

Anne-Marie Meldgaard (S)
Formand for Folketinget Europaudvalg
Fakta

Specialet "Dobbeltspil - en analyse af europæiseringen af dansk familiesammenføring", som er skrevet af Maria Bøegh-Lervang og Laura Madum, viser, at de danske regeringer siden 1973 har ført dobbeltspil mellem EU-loven og den nationale lovgivning på familiesammenføringsområdet. Specialet vandt Center for Europæiske Studiers specialepris 2010.

Det er langt over grænsen, når regeringen har tilsluttet sig EU's regulering for familiesammenføring og samtidig indført nationale stramninger, som ikke er i overensstemmelse med EU's regler. Så klar er meldingen fra Socialdemokraterne, der ønsker en helt anden overensstemmelse imellem det, som regeringen siger i EU, og det som den siger hjemme.

"Det er ikke anstændig. Vi er en del af EU og har tilsluttet os en del på udlændingeområdet, og det skal selvfølgelig følges i dansk lovgivning," siger Anne-Marie Meldgaard, der er formand for Folketingets Europaudvalg.

Ærligt spil
Venstres MEP Jens Rohde mener dog ikke, man kan anklage regeringen for dobbeltspil mellem EU's regler og den national lovgivning. Han mener, at regeringen har ført et ærligt spil.

"Jeg mener ikke, at der er belæg for at sige, der er ført dobbeltspil. Man har ærligt og redeligt forsøgt at indføre en lovgivning, som i øvrigt har virket. Så er der kommet nogle overraskende domme, som man ikke har kunnet forudse," siger Jens Rohde.

Kæden springer af
Astrid Krag (SF), der er næstformand i Folketingets udvalg for udlændinge- og integrationspolitik, påpeger, at det vigtigste i forholdet mellem EU-retten og den danske lovgivning er, at borgerne bliver oplyst om deres rettigheder. Hvilket eftervirkningerne af Metock-dommen fra 2008 ifølge Astrid Krag viste, at regeringen ikke har været gode nok til.

"Der hvor kæden springer af, er, når man ikke retter sig efter dommen fra EU-domstolen og ikke oplyser borgerne om deres rettigheder. Det har den danske regering ikke været så optaget af, og det er klart, at det ikke går," siger hun.

Også Anne-Marie Meldgaard anser korrekt oplysning om kravene for familiesammenføring som en minimumstandard.

"Når man søger om familiesammenføring, skal man vide konkret, hvad der skal til. Sådan som det foregår i dag, får man måske at vide, at man ikke opfylder boligkravet, og når man så opfylder boligkravet, så er det måske noget andet, man ikke opfylder. I min og Socialdemokratiets verden skal man kende den præcise tjekliste til familiesammenføring," siger Anne-Marie Meldgaard.

Dansk lovgivning er symbolpolitik
Også MEP Emilie Turunen (SF) genkender Danmarks dobbeltspil. Hun påpeger, at det er uholdbart med to regelsæt, der er modsatrettede, og at regeringen derfor må beslutte hvilken politik, de vil føre.

"Det hænger ikke sammen, at man har lavet nationale regler, som strammer landet til, og samtidig tilsluttet sig et sæt EU-regler. Regeringen bliver nødt til at vælge og så følge den konsekvent," siger Emilie Turunen.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00