Debat

S: Stem ja til at blive i Europol

DEBAT: Retsforbeholdet vil forhindre dansk deltagelse i Europol. Derfor skal danskerne stemme ja til den såkaldte tilvalgsordning, der sikrer, at vi frit kan vælge mellem EU's forskellige retsakter inden for området. Det skriver EU-ordfører Thomas Jensen (S). 

Danskerne skal stemme ja til tilvalgsordningen, der erstatter Danmarks EU-retsforbehold, skriver Thomas Jensen (S). 
Danskerne skal stemme ja til tilvalgsordningen, der erstatter Danmarks EU-retsforbehold, skriver Thomas Jensen (S). 
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Thomas Jensen (S)
EU-ordfører

3. december skal danskerne igen til stemmeurnerne.

Det er en vigtig afstemning. Det er en afstemningen, som handler om at sikre danskernes tryghed og om at bekæmpe kriminalitet på tværs af grænser. En afstemning som har afgørende betydning for danskernes sikkerhed. Og en afstemning, hvor både Socialdemokraterne, Radikale, SF, Venstre og Konservative er helt enige.

Vi skal stemme om, hvorvidt vi skal erstatte vores nuværende retsforbehold i EU med en såkaldt tilvalgsordning. Og Socialdemokraternes anbefaling er klar. Vi skal stemme ja.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected] 

Som det er i dag gavner retsforbeholdet kun én gruppe: de kriminelle.

Katastrofe uden Europol
Med tilvalgsordningen har Danmark derimod fået et tagselvbord, hvor vi frit kan vælge, hvilke dele af EU's retssamarbejde Danmark skal deltage i, og hvilke dele Danmark skal stå udenfor.

Hvad enten der er tale om efterretningsarbejde, efterforskningsarbejde eller politiarbejde, så har vi behov for, at Danmark er helt med i Europol.

Thomas Jensen (S)
EU-ordfører

Partierne bag aftalen om tilvalgsordningen har valgt 22 retsakter af de i alt 48 på området. Alle sammen retsakter, som gavner Danmark.

Rent teknisk sker der det, at EU’s politisamarbejde, Europol, overgår fra det såkaldt mellemstatslige til et overstatsligt samarbejde. Det betyder, at retsforbeholdet forhindrer dansk deltagelse.

Europol er ganske enkelt en succeshistorie i samarbejdet om forebyggelse og ikke mindst bekæmpelse af grænseoverskridende kriminalitet. Og hvad enten der er tale om efterretningsarbejde, efterforskningsarbejde eller politiarbejde, så har vi behov for, at Danmark er helt med i Europol. Dansk politi benytter sig flere end 70.000 gange hvert år af hjælp fra Europols registre over kriminelle.

Terrorisme, børnepædofili, menneskehandel, internetkriminalitet, narko- og indbrudskriminalitet og omrejsende kriminelle bander er blot nogle af de kriminalitetsformer, dansk politi i dag kan bekæmpe med hjælp fra Europol. Det vil være en katastrofe, hvis vi ikke længere har den mulighed. Dansk politi skal ikke være et B-politi.

Tilvalgsordningen har overordnet tre formål for Danmark: 

Kriminalitet på tværs af grænser
For det første skal det være sværere at være kriminel. Mere og mere kriminalitet foregår på tværs af grænser.

Derfor er det fuldstændig afgørende, at Danmark er med i at opklare og forebygge grænseoverskridende kriminalitet, så vi kan bekæmpe pædofile, menneskesmuglere og anden særlig alvorlig kriminalitet, som opererer på tværs af grænser. Det vil vi blive sat udenfor, hvis vi ryger ud af retssamarbejdet.

Trygt at være dansker 
For det andet skal det være tryggere at være dansker. Med et ja bliver der eksempelvis bedre beskyttelse af ofre for kriminalitet. Vi vil sikre, at de danske ofre for kriminalitet beskyttes på lige vilkår med ofre i andre europæiske lande, så eksempelvis en dansk kvinde med en voldelig eksmand også vil få beskyttelse fra politi og andre myndigheder, hvis hun befinder sig i et andet EU-land end Danmark. Det kan vi ikke med retsforbeholdet. Det vil vi sikre med en tilvalgsordning.

Det vil også være lettere at bekæmpe de forfærdelige eksempler, vi har set på børnebortførelser på tværs af EU's grænser. Vi vil give de kriminelle kamp til stregen, og vi vil gøre det tryggere at være dansker i Europa. Det kan vi ikke, hvis vi står uden for retssamarbejdet.

Bedre vilkår for virksomheder
For det tredje vil et ja til tilvalgsordningen betyde, at det bliver lettere at være virksomhed i Danmark. Trygheden for danskerne skal også gælde, når det drejer sig om handel på tværs af grænser. Hvis en leverandør eller en kunde går konkurs i et andet EU-land, hvis regningerne ikke bliver betalt, eller hvis krav skal inddrives, ja – så skal de danske borgere have mindst lige så gode vilkår som alle andre i Europa. Danske virksomheder skal sikres fair og lige konkurrencevilkår.

Den kommende afstemning er vigtig for danskerne. Den handler om at bekæmpe kriminalitet og sikre tryghed for danskerne. Vi skal bekæmpe menneskesmugling, børneporno og grænseoverskridende kriminalitet. 

Derfor anbefaler Socialdemokraterne et klart ja. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thomas Jensen

MF (S)
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2005)

0:000:00