Om  
Shinzo Abe

Shinzo Abe dør efter skudangreb

Japans tidligere premierminister, Shinzo Abe, er død af sine kvæstelser, efter at han blev skudt under en tale. En mistænkt er i politiets varetægt efter attentatet.

Shinzo Abe er død 67 år gammel.
Shinzo Abe er død 67 år gammel.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Mathilde Brieghel

Japans tidligere premierminister, Shinzo Abe, er fredag blevet dræbt af skud under en tale i den japanske by Nara.

Det bekræfter Hidetada Fukushima, der er leder for akutafdelingen på Nara Medical University Hospital, på et pressemøde, som nyhedsmediet BBC har omtalt.

Shinzo Abe førte kampagne for en kandidat til det forestående valg til søndagens valg til det japanske overhus, da Japans længst siddende premierminister blev ramt af flere skud under sin tale. Han blev kørt på hospitalet efter attentatforsøget og døde efterfølgende af sine kvæstelser. Han havde blandt andet et skudsår i hjertet.

En 41-årig mand med adresse i Nara er i politiets varetægt og mistænkt for attentatet.

"En stor demokrat"

Skudattentatet på den tidligere premierminister har vakt reaktioner fra ledere fra hele verden.

Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg fra Norge, beskriver på Twitter Shinzo Abe som "en forsvarer af demokratiet og min ven og kollega gennem mange år." 

EU-Kommissionens præsident, Ursula von der Leyen, kalder attentatet et "brutalt og fejt mord" på Twitter, hvor hun istemmer, at Abe var "en fantastisk person, en stor demokrat og en vinder af den multilaterale verdensorden".

Også Storbritanniens afgående premierminister, Boris Johnson, skriver på Twitter, at "hans globale lederskal igennem ukendt terræn vil huskes af mange".

Shinzo Abe var Japans premierminister i to perioder – fra 2006 til 2007 og igen fra 2012 til 2020 – og han er således Japans længst siddende premierminister. Shinzo Abe trådte i 2020 tilbage fra embedet som følge af helbredsproblemer.

Han var særligt kendt for sin økonomiske reformpolitik, der skulle sætte gang i den japanske økonomi efter finanskrisen. Hans økonomiske politik fik kælenavnet "Abenomics" og indebar blandt andet massive investeringer i infrastruktur og reformer for at få flere kvinder ind i den japanske arbejdsstyrke.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Shinzo Abe

Fhv. premierminister, Japan
ba.scient.pol. (Seikei Uni. 1977)

0:000:00