Skal EU-parlamentarikerne have rejsepenge for at blive hjemme?

DIÆTER: En diskussion har bredt sig i EU-Parlamentet om, hvorvidt hjemmearbejdende folkevalgte skal kompenseres for, at de ikke længere kan få del i de dagpenge, de normalt får for fysisk at dukke op i Parlamentet.

BRUXELLES: 323 euro eller cirka 2.400 kroner får en EU-parlamentariker de dage, hvor hun eller han tjekker ind på sin arbejdsplads i Bruxelles eller Strasbourg, i tillæg til sin normale løn på cirka 67.000 kroner om måneden.

Dagpengene, de såkaldte diæter, skal dække omkostninger til mad, hotel og andre fornødenheder, der hører sig til, når de 705 folkevalgte er afsted hjemmefra.

Men nu, hvor langt de fleste sidder hjemme hos sig selv i deres respektive lande på linje med den øvrige befolkning, er en diskussion blusset op i de politiske grupper om, hvorvidt parlamentarikerne også skal have diæter for de dage, hvor de sidder ved hjemmecomputeren og laver deres politiske arbejde.

Linjen fra blandt andre parlamentsformand David Sassoli har indtil videre været klar. Diæter er kun til dem, der møder fysisk op.

Kilder i EU-Parlamentet forklarer, at de eneste undtagelser er for dem, der reelt er endt i karantæne i Bruxelles, fordi de for eksempel har haft kontakt til en smittet eller selv har været i et af de hårdest ramte områder, og som dermed hverken kan dukke op på deres arbejdsplads eller tage hjem.

Forskelsbehandling
Ifølge EU-mediet EUobserver, der først skrev historien, er der dog pres fra flere folkevalgte for, at det skal ændres. Blandt andre har medlem af det tyske liberale parti, FDP, Nicola Beer, talt for at give de hjemmearbejdende parlamentarikere diæter for at sikre, at lovgivningsarbejdet fortsætter.

Hendes gruppefælle fra den liberale gruppe Renew, Morten Løkkegaard fra Venstre, er mere tøvende.

”Det mener jeg ikke, vi skal. De diæter er jo til at betale de udgifter, vi har. Og i det omfang, der ikke er nogen udgifter, skal vi heller ikke have nogen diæter,” siger Løkkegaard (V), der dog godt kan følge hendes tankegang noget af vejen.

”Det er jo en lidt underlig situation, for der er nogle ganske få mennesker dernede, som får diæter, fordi de tilfældigvis sidder i Bruxelles og laver det samme som os andre,” siger han med henvisning til de få parlamentarikere, der stadig fysisk kan møde op i Bruxelles, hvor al Parlamentets begrænsede aktivitet foregår fra lige nu, fordi de enten bor tæt på eller ikke er taget tilbage til deres hjemlande, før Europa gik i kollektiv lockdown.

Refunder udgifter
Løkkegaard gør klart, at Renew er nået frem til en anden model, som de vil forsøge at overbevise Parlamentets ledelse om.

”Vi har tænkt os som gruppe at foreslå, at man efterfølgende kan få dækket, hvis man har dokumenterede udgifter, så der bliver et en-til-en-forhold,” siger han.

Den idé er Socialdemokraternes Christel Schaldemose også fortaler for.

”Diæter er til for at dække udgifter til ophold i Bruxelles. De skal ikke udbetales til folk, når de er hjemme. Derimod vil jeg gerne støtte, at parlamentarikere, der for eksempel har udgifter til lejlighed i Bruxelles, mod dokumentation eventuelt kan få udgifter refunderet,” siger hun.

Pernille Weiss fra Konservative, der som den ene af kun to danske parlamentarikere stadig befinder sig i Bruxelles, støtter også en model med refusion af husleje, blandt andet fordi det kan være med til at forhindre unødig rejseaktivitet.

”Så skal folk ikke gå i panik over, at de har dobbelt husleje og måske af den grund begynde at komme herned, så snart de kan komme til det, og på den måde udgøre en sundhedsrisiko for omgivelserne. Hvis du får lavet en refundering af huslejeudgifterne, så får du skabt arbejdsro,” siger hun.

Har høj løn
Den anden danske parlamentariker, der er i Bruxelles, er SF’s Kira Marie Peter-Hansen. Hun mener ikke, at der skal lempes på kravene.

”Jeg er bekymret for, at hvis vi går væk fra det princip om, at dagpengene afhænger af, om du fysisk er til stede, så kommer vi nemt ud på et sidespor, hvor man kan gradbøje reglerne,” siger Kira Marie Peter-Hansen.

”Vi skal også huske på, at vi som EU-parlamentarikere står i en vildt privilegeret situation, hvor vi har en fast, høj løn, så selv uden vores dagpenge kan vi sagtens klare os,” siger hun.

Forrige artikel Lidegaard: Forestillingen om lukkede grænser og samfund er en illusion Lidegaard: Forestillingen om lukkede grænser og samfund er en illusion Næste artikel EU forsøger at sende finanskrisens gamle skeletter tilbage i skabene EU forsøger at sende finanskrisens gamle skeletter tilbage i skabene
Det sker i EU: Brexit og EU-mindsteløn tilbage i rampelyset

Det sker i EU: Brexit og EU-mindsteløn tilbage i rampelyset

OVERBLIK: Det er – endnu en gang – sidste udkald i brexit-forhandlingerne inden et spændt afventet topmøde, og så tager EU-Kommissionen næste skridt mod en europæisk mindsteløn, der får den danske regering op i det røde felt.