Sofie Carsten Nielsen har flirtet med tanken før, men nu siger hun stop: "Det har været turbulent. Især her til sidst"

Martin Lidegaard skal ikke forvente velmenende råd fra Sofie Carsten Nielsen, der stopper i politik efter 11 år i Folketinget. Hun har selv en stor andel i den radikale krise, men hun har ikke mistet troen på projektet. "Heldigvis ser det ud til, at det går lidt fremad," siger hun.

Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Katrine Falk LønstrupMalte Bruhn

Sofie Carsten Nielsen har fået to gode råd fra to af sine tidligere kvindelige chefer.

Og den tidligere radikale leder, der gik af efter katastrofevalget i november, fremhævede dem begge, da hun på et pressemøde i Industriens Hus mandag meddelte, at hun fra 1. maj forlader dansk politik til fordel for et direktørjob i Dansk Industri.

Det ene råd kom fra den tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt, der sagde, at hun som afgående formand for Socialdemokratiet ikke havde tænkt sig at kommentere efterfølgerens strategi.

Det andet var fra Radikales tidligere politiske leder Margrethe Vestager:

"Man skal lade være med – også off record – at sende gode Besserwisser-råd til sin efterfølger hele tiden. De kan selv komme og spørge om dem," lød det fra Sofie Carsten Nielsen.

Jeg er fuld af fortrøstning over det arbejde, som folketingsgruppen laver. Det her er et spørgsmål om, at jeg nu skal videre.

Sofie Carsten Nielsen
Og de råd har Sofie Carsten Nielsen selv tænkt sig at følge. Derfor var hun også meget tilbageholdende og kortfattet, da de fremmødte journalister igen og igen spurgte ind til tilstanden i det parti, hun nu forlader.

"Jeg har slet ikke mistet troen på det radikale projekt. De gør det rigtig godt. Radikale Venstre har meget arbejde foran sig. Men heldigvis ser det ud til, at det går lidt fremad. Og jeg er fuld af fortrøstning over det arbejde, som folketingsgruppen laver. Det her er et spørgsmål om, at jeg nu skal videre," understregede hun.

Sofie Carsten Nielsen kommer dog ikke uden om, at hun nu siger farvel til et parti, der befinder sig i en sjældent besværlig situation.

Selvom der for første gang i 30 år er dannet en regering hen over den politiske midte, er det uden Radikale, der ellers definerer sig selv som et pragmatisk indflydelsesparti solidt placeret på den politiske midte.

Den radikale kamp for at vende tilbage til de inderste magtcirkler bliver dog uden den forhenværende politiske leder. Hun skal nemlig fremover være "EU Bio Project Director" i landets største arbejdsgiverorganisation:

"Det er altid svært at finde den rigtige timing for sådan noget. Men timingen, i forhold til hvornår sådan en chance som den her opstår, kan man ikke selv styre. Nu var den der, og jeg tror aldrig, der er et rigtig godt tidspunkt," lød det fra Sofie Carsten Nielsen.

Martin Lidegaard blev valgt som ny politisk leder, efter Sofie Carsten Nielsen trak sig.
Martin Lidegaard blev valgt som ny politisk leder, efter Sofie Carsten Nielsen trak sig. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Den folkelige opbakning manglede

Sofie Carsten Nielsen stoppede som politisk leder for Radikale kort efter valget i november sidste år.

Årsagen var først og fremmest, at partiet blev mere end halveret og gik fra 16 til syv mandater. Men dråben, der fik bægeret til at flyde over for den radikale leder, var dog, at hendes personlige stemmetal var så ringe, at hun slet og ret – ifølge hende selv – manglede den folkelige opbakning til at fortsætte.

Den bratte afslutning, der blev annonceret dagen efter valget, var den foreløbige kulmination på en lang nedadgående spiral for det socialliberale midterparti, der især mistede mange stemmer til Lars Løkke Rasmussen og Moderaterne.

På Christiansborg – og blandt vælgerne tilsyneladende – undrede mange sig over, at partiet gik til valg på at lade Mette Frederiksen fortsætte som statsminister, selvom partiet ville vælte regeringen, hvis den ikke selv udskrev valg inden starten af oktober oven på minksagen.

Forvirringen over Sofie Carsten Nielsens tilgang blev kun større af, at hun oprindeligt havde lovet, at det på hendes vagt var slut med ultimative krav og trusler om at vælte regeringen i tide og utide.

Det havde forgængeren, Morten Østergaard, nemlig gjort til sit varemærke som politisk leder.

Læs også

Overtog et parti i krise

Sofie Carsten Nielsen overtog efter Morten Østergaard i oktober 2020. Han forlod partiet, formandsposten og dansk politik i vanære efter en mangelfuld håndtering af sin egen ti år gamle krænkelsessag.

Sagen ramte også Sofie Carsten Nielsen, der forinden havde været partiets næstformand. I dagene efter Morten Østergaards dramatiske exit fik hun især hård kritik for i en årrække at have dækket over sin leders problematisk adfærd.

Som politisk leder markerede Sofie Carsten Nielsen sig især på et budskab om, at dansk politik var "gået i stykker".

"Politik, som vi kender det, magter ikke opgaven. De store problemer bliver ikke løst. Fordi politik mangler ilt, idéer og visioner," sagde hun blandt andet i en tale på Folkemødet i 2021.

Hun har også tidligere fortalt, at hun flere gange har overvejet at forlade dansk politik på grund af de mange personlige omkostninger, der følger med.

"Hører jeg hjemme i politik" spurgte hun i 2021 i en tale i folketingssalen.

Lynanalyse

Sofie Carsten Nielsens politiske karriere skriver sig ind som endnu et kapitel i de radikales lidelseshistorie

Af Esben Schjørring, politisk redaktør

Sofie Carstens Nielsens færd i dansk politik udstiller de radikales trange skæbne de seneste to årtier:

På den ene side var hendes stjerne enormt stor i det radikale bagland, på den anden var det kun med nød og næppe hun blev genvalgt ved folketingsvalget i 2022. Radikales katastrofevalg blev på den måde betegnende for den kløft mellem hvor vigtigt partiet selv mener, det er, og hvad alle andre synes.  

Og det vil for altid stå på hendes CV, at dobbeltbevægelsen med at vælte Mette Frederiksens etpartiregering og pege på hende som statsminister alligevel var en fejldisposition af proportioner. I et folketingsvalg, hvor statsministeren selv havde ophævet blokpolitikken og talte for en midterregering, gjorde Sofie Carsten Nielsen honnør for den blokpolitik, hun ellers selv havde begrædt og bekæmpet i årevis. Det bragte hende til fald som partileder og de facto som folketingspolitiker.  

Det er en sortie, der sætter hendes lidt over 11 år lange politiske karriere i et særligt lys. Ifølge Sofie Carsten Nielsen selv var dansk politik siden 2001 nemlig "gået i stykker", og ved hendes sidste tale som partileder spurgte hun åbent, om den måde, hun og dermed partiet var indrettet på, egentlig havde en eksistensberettigelse: 

"Hvis det er sådan, vi er i tvivl og overbeviste samtidig – hvorfor er der så ikke plads til det i politik?"  

Det spørgsmål formåede hun aldrig selv at besvare positivt. I den forstand indskriver hendes formandskab sig i historien om de radikales trængsler i det 21. århundrede.

Og med hendes indstilling til politik som en teknokratisk og løsningsorienteret virksomhed, er der et næsten selvfølgeligt skær over hendes skifte fra folketingspolitik til hvervet som cheflobbyist i Dansk Industri.  

Det er også mere end et åbent spørgsmål, om partiet kan finde et godt svar på hendes spørgsmål om Radikales politiske plads i fremtiden. Det er i den optik, man skal se hendes suppleant, Stinus Lindgreens, genindtræden i radikal politik.

Med syv folketingsmedlemmer i et meget gruppestyret parti, kan Lindgreen få stor betydning for partiets manøvrer på Christiansborg. Det er ikke en nær ligegyldig back bencher-rolle, han får.    

Med målet om "at genopfinde politik" satte Sofie Carsten Nielsen barren for sit virke meget højt.

Nu skal det parti, hun som årelang del af den politiske ledelse har været med til at forme, finde ud af at agere på præmisser, man kun har ringe indflydelse på.

Turbulent tid 

Måske var det netop på den baggrund, at Sofie Carsten Nielsen fremstod som et menneske, der var både lettet og i højt humør under pressemødet i Industriens Hus.

Ikke engang journalisternes kritiske spørgsmål om etikken i hendes glidende overgang fra at være folkevalgt på Slotsholmen til magtfuld lobbyist i Industriens Hus på Rådhuspladsen, så ud til at kunne ødelægge hendes gode humør.

Da Altinget fangede hende på vej ud ad døren, indrømmede hun blankt, at de seneste måneder har været "turbulente", og hun glæder sig til at tage hul på et nyt kapitel i hende liv, hvor mediernes spotlys er mindre skarpt.

"Når man får lidt afstand til det, får det ligesom mere sammenhæng," lød det fra Sofie Carsten Nielsen, der fortsatte:

"Og ja, det har været turbulent. Især her til sidst. Men sammenlagt har det jo været 11 spændende, udfordrende og lærerige – og også svære og hårde – år i Folketinget. Jeg tror, jeg har prøvet lidt af det hele og måske mere end de fleste. Men jeg ser tilbage med tilfredshed."

Er du ærgerlig over den måde, du ender med at forlade dansk politik på?

Jeg tror, jeg har prøvet lidt af det hele og måske mere end de fleste. Men jeg ser tilbage med tilfredshed

Sofie Carsten Nielsen

"Nej. Ved du hvad, jeg bruger ikke så meget tid på fortrydelser. Man lever livet forlæns, og så forstår man det baglæns. Jeg gjorde, hvad jeg kunne. Jeg har kæmpet i over 11 år. Og det er jeg tilfreds med. Nu siger jeg farvel og går ud ad fordøren på en ordentlig måde."

Hun anerkender dog, at den seneste tid ikke gik, "som vi havde håbet på".

"Det tog jeg konsekvensen af. Derefter gav jeg mig selv tid. Flere måneder til at overveje, hvad der skulle ske. Og jeg gjorde mig det klart, at nu har jeg haft min tid. Når man ikke har den fulde gnist mere, skal man være ærlig. Det har jeg været hele vejen."

Hvad kommer du til at savne mest ved dansk politik?

"Det har jeg ikke overvejet. Jeg er meget, meget tilfreds med at været der i så lang tid. Men jeg glæder mig til en endnu bedre kantine. Kantinen på Christiansborg er god, men der er meget, meget lang kø."

Bortset fra det ... Hvad kommer du så ikke til at savne?

"Der er masser, jeg ikke komme til at savne. Men jeg kommer ikke til at uddybe det nu."

Blå bog

Sofie Carsten Nielsen er født 24. maj 1975 i Birkerød.

Politisk karriere 

2020-2022: Politisk leder for Radikale Venstres folketingsgruppe.
2019: Politisk ordfører og finansordfører.
2015-2020: Næstformand for Radikale Venstres folketingsgruppe.
2014-2015: Uddannelses- og forskningsminister.
2012-2014: Formand for Radikale Venstres folketingsgruppe.
2012-2014: Formand for Folketingets Finansudvalg.
2011-2012: Næstformand for Radikale Venstres folketingsgruppe.
2011-2023: Medlem af Folketinget. 

Beskæftigelse

2023-2025: EU Bio Project Director i Dansk Industri.
2010-2011: Politisk chef i IDA.
2004-2009: Souschef i Ligestillingsministeriet.
2002-2004: Politisk konsulent i Europa-Parlamentet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sofie Carsten Nielsen

Underdirektør, DI Biosolutions
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2002), MA i europæisk politik og administration (Brügge, Belgien, 2001)

Morten Østergaard

Klimarådgiver, cBrain, fhv. politisk leder (R), MF og minister
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006)

0:000:00