Morten Østergaard trækker sig efter sexismesag: Det var min hånd, hun fjernede

SEXISME: Central sexismehistorie i Radikale omhandler Morten Østergaard, som efter maratonmøde trækker sig som politisk leder og overlader posten til Sofie Carsten Nielsen.

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Karl Emil FrostEmma Qvirin Holst

Sagen om sexisme i Radikale koster nu Morten Østergaard posten som politisk leder.

Efter flere timers krisemøde fortæller Morten Østergaard pressen, at han trækker sig fra posten, fordi han har svigtet sit ansvar som leder. I samme forbindelse fortæller han, at det er ham, der har udsat Radikales folketingsmedlem Lotte Rod for en uønsket berøring.

”Jeg har svigtet i sagen om Lotte Rod, men jeg har sådan set ikke svigtet Lotte. Det var min hånd, hun fjernede fra sit lår for næsten et årti siden. Jeg har givet hende en uforbeholden undskyldning, og jeg har fået hendes tilgivelse. Det, jeg har svigtet, det er min gruppes tillid. Det er mit parti, og det er dermed også offentligheden, ” siger han og tilføjer: 

”Fordi jeg ikke havde modet til at erkende, at det ikke var nok, at jeg sagde undskyld til Lotte, men også var nødt til at være åben om, at det var mig."

Historien som sexisme begyndte at rulle i medierne i midten af september, da Lotte Rod stillede sig frem og fortalte om, hvordan hun er blevet udsat for uønskede berøring i partiorganisationen. Inden mødet i dag har Morten Østergaard understreget over for flere medier, at sagen var håndteret, og at der var ”gennemført de samtaler og den påtale, som jeg mener er det rigtige i den konkrete sag.”

Morten Østergaard har været politisk leder siden 2014, hvor han overtog posten fra Margrethe Vestager.

Håndteringen er problemet
Morten Østergaard forklarer sin afgang med, at han har håndteret sagen forkert. Derfor er han nu nødt til at gå af, for han ikke står i vejen for Radikales kamp og position i diskussionen om ligestilling og sexisme:

”Vi står midt i et kvantespring for ligestillingen i Danmark. Det vil vi være forrest i kampen for, og jeg vil også selv bidrage med, hvad jeg kan. Og ligesom ligestillingskampen, så må klimakampen og kampen for mangfoldighed heller ikke hæmmes af, at jeg har fejlhåndteret den her sag ved selv at have været involveret,” siger Østergaard.

Lotte Rod har selv kommenteret sagen på Facebook, hvor hun også skriver, at det er den efterfølgende håndtering, som er problemet. Hun tilføjer, at hun er ked af, at sagen er endt som den er, fordi det ikke var hendes mening.

”Morten har sagt undskyld til mig, og jeg har tilgivet ham. Det er ikke længere det, der skete, der er problemet, det er håndteringen. Jeg er ked af, at det er endt her, fordi jeg holder af Morten. Det var ikke min mening. Det vigtige for mig er, at vi får en kulturændring. Ikke kun i mit parti - men i alle partier og alle andre steder.”

Læs også

Ny politisk leder
Den nye politiske leder er Sofie Carsten Nielsen, som efter eget udsagn er blevet valgt med et stærkt mandat. Hun betegnes som en af Morten Østergaard nære allierede i partiet, og hun er lige nu partiets politiske ordfører.

Hun bekræfter overfor pressen efter dagens krisemøde, at hun har vundet et kampvalg mod Radikales Martin Lidegaard. 12 ud af Radikales 16 folketingsmedlemmer har stemt for, at Sofie Carsten Nielsen overtager posten fra Morten Østergaard.

I forbindelse med sin tiltrædelse fortæller hun, at hun var vidende om, at Morten Østergaard havde rørt Lotte Rod.

”Lotte kom til mig i fortrolighed,” siger Sofie Carsten Nielsen.

Morten Østergaard forlader ikke dansk politik, og ifølge Sofie Carsten Nielsen har han stadig en fremtid i Radikale.

Allerede torsdag skal den nye politiske leder i aktion, når hun skal holde Radikales ordførertale ved åbningsdebatten. Det vil formentlig blive en debat med samme toner, som Morten Østergaard er kendt for. Sofie Carsten Nielsen understreger nemlig, at lederskiftet ikke får indflydelse på Radikales politik.

Dokumentation

Blå bog: Morten Østergaard
Født 17. juni 1976 i Aarhus

  • Gruppeformand for Radikale Venstres folketingsgruppe fra 2015
  • Politisk leder fra 2014
  • Økonomi- og indenrigsminister fra 2. september 2014 til 28. juni 2015.
  • Skatteminister fra 3. februar 2014 til 2. september 2014.
  • Minister for forskning, innovation og videregående uddannelser fra 3. oktober 2011 til 3. februar 2014
  • Folketingsmedlem for Radikale Venstre fra 8. februar 2005
  • Kortvarigt midlertidigt folketingsmedlem af fire omgange i 2002 til 2004

Kilde: Folketinget


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00