Kommentar af 
Nikolaj Saadat

Nikolaj Saadat: Hvem stoler på Sofie Carsten Nielsen?

KOMMENTAR: Sofie Carsten Nielsens håndtering af sexismesagerne i Radikale har været mindst lige så hændervridende dårlig, utroværdig og svigtende som Morten Østergaards. Kan hun med troværdighed fortsætte som politisk leder for partiet?

Sofie Carsten Nielsen er et strålende bevis på, at sexisme ikke alene kan reduceres til mænds magtforhold over for kvinder, skriver Nikolaj Saadat.
Sofie Carsten Nielsen er et strålende bevis på, at sexisme ikke alene kan reduceres til mænds magtforhold over for kvinder, skriver Nikolaj Saadat.Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det var som bekendt håndteringen og ikke hånden, som Morten Østergaard måtte afgive sin titel som politisk leder for De Radikale på bekostning af. Hvis det står til troende, må det store spørgsmål være, hvordan Sofie Carsten Nielsen kan bestride posten?

Hvis man dissekerer Sofie Carsten Nielsens håndtering af sexismesagerne med Morten Østergaard, er det tydeligt, at den har været mindst lige så hændervridende dårlig, utroværdig og svigtende som Morten Østergaards.

Det kræver blot, at man har øje og øre for det, der er blevet sagt – og ikke mindst det, der ikke er blevet sagt.

Det står nu klart, at Sofie Carsten Nielsen ikke blot har fortiet og dækket over en række krænkelser begået af Morten Østergaard. Hun har også indædt forsvaret sin politiske leder vel vidende om, at han som minimum havde udsat både Lotte Rod (R) og Katrine Robsøe (R) for seksuelle krænkelser.

Fakta
Nikolaj Saadat (født 1995) er kampagnechef for Socialdemokratiet i Odense og stud.scient.pol. 

Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Morten Østergaards berømte sidste ord var, at han havde svigtet sin gruppes tillid, sit parti og vælgerne. Derfor kunne han ikke med troværdighed fortsætte som politisk leder for Radikale Venstre. Gad vide, om de ord snart bliver Sofie Carsten Nielsens.

Nikolaj Saadat

Da Sofie Carsten Nielsen trådte ud efter partiets gruppemøde på Den Sorte Diamant, var det med ordene: "Jeg har været vred på Morten Østergaard, men lige nu har han betalt en meget høj pris".

Fra Folketingets talerstol gentog hun budskabet dagen efter: "Det har Morten Østergaard betalt en meget, meget høj pris for. Han har sat sig selv til side for vores parti og for kampen mod sexisme".

Sofie Carsten Nielsen er næppe en troværdig opryddende hånd, men derimod et af de rådne æbler, som hun påstår at ville fjerne.

Nikolaj Saadat

Disse udtalelser kom i forlængelse af, at Sofie Carsten Nielsen havde benægtet, at hun havde kendskab til flere sager end Lotte Rods, selvom hun 17. september blev orienteret af Katrine Robsøe om en krænkelsessag fra hendes tid som studentermedhjælper.

Sofie Carsten Nielsen forklarede senere, at nødløgnen om, at hun ikke havde kendskab til flere sager, var af hensyn til Katrine Robsøe, som ønskede fortrolighed om sin krænkelsessag. Det lyder jo nobelt.

Det forklarer i hvert fald, hvorfor Sofie Carsten Nielsen ti minutter inde i sit politiske lederskab løj i bedste sendetid. Men det forklarer ikke, hvorfor Sofie Carsten Nielsen gentagende gange sagde, at Morten Østergaard havde betalt en meget høj pris og sat partiet over sig selv. Det er en direkte værdiansættelse af folketingskolleger og studentermedhjælperes trivsel.

Gad vide, hvor mange krænkelser der skal til, før Sofie Carsten Nielsen vurderer det som billigt sluppet? Hvad har den politiske leder mere at miste end en studentermedhjælper? Vægter rang og embede tungere på vægten end den almene trivsel i Radikale Venstre? Og hvad er sandheden egentlig værd?

Sofie Carsten Nielsens håndtering flugter ikke synderligt troværdigt med hendes påtagede almoderlige skikkelse. Hun lytter, men forbliver tavs, når der skal tales.

Når Ida Auken påstår, at hun allerede i 2017 gjorde Sofie Carsten Nielsen opmærksom på seksuelle krænkelser fra Morten Østergaard, er det derfor svært – når man tager Sofie Carsten Nielsens håndtering de seneste uger i betragtning – at tro på De Radikales nye politiske leder, når hun uden tøven kalder Ida Auken en løgner.

Hvorfor skulle man – medmindre man som partisoldat stimler sammen i den radikale bus for at få ro på bagsmækken – tro mere på Sofie Carsten Nielsens udlægning end Ida Aukens?

Det var Sofie Carsten Nielsen, som helt til det sidste var med til at fortie Lotte Rods sag i en sådan grad, at Rod grædende på gruppemødet på Den Sorte Diamant udbrød "I lyver". Ikke du - I.

Det var Sofie Carsten Nielsen, der kategorisk afviste at kende til flere sager med Morten Østergaard, selvom hun havde kendskab til minimum én mere.

Det var Sofie Carsten Nielsen, der i adskillige uger og helt til det sidste forsøgte at dække over og fortie Morten Østergaards sexismesager.

Det var Sofie Carsten Nielsen, der gentagende gange sagde, at Morten Østergaard har betalt en meget høj pris, selvom hun vidste, at han både havde forulempet Lotte Rod og Katrine Robsøe. Sidstnævnte endda i hendes tid som studentermedhjælper.  

Det er Sofie Carsten Nielsen, der i årevis har været en del af den ledelse, der har ansvaret for sexismekulturen i partiet. Og det var minsandten også Sofie Carsten Nielsen, som var bekendt med Morten Østergaards gramserier på Ida Auken, som BT kunne afsløre torsdag. Endda i en sådan grad, at Sofie Carsten Nielsen altså længe har været af den overbevisning, at Morten Østergaard er "klam". 

Det er Sofie Carsten Nielsen, som nu prøver at dysse Ida Auken ned, selvom hun 3. oktober sammen med Morten Østergaard ville sætte fokus på sexisme i 24 timer under budskabet "virkeligheden kalder, og vi vil ikke tie".

Derfor er det også yderst modigt, at Sofie Carsten Nielsen så bombastisk påstår, at det er Ida Auken, der lyver.

De seneste uger har det ellers været ret åbenlyst, at det er Sofie Carsten Nielsen, der har skjult og fortiet adskillige væsentlige informationer fra både folketingsgruppen og befolkningen. Sofie Carsten Nielsen er derudover et strålende bevis på, at sexisme ikke alene kan reduceres til mænds magtforhold over for kvinder.

Hun har på den ene side løbende og til det sidste holdt hånden over en krænker, mens hun på den anden side har ageret falsk bannerfører i kampen mod sexisme. Det dobbeltspil viser med al tydelighed, at Sofie Carsten Nielsen næppe er en troværdig opryddende hånd, men derimod et af de rådne æbler, som hun påstår at ville fjerne.

Det var derfor også bemærkelsesværdigt, men egentlig ganske troværdigt, da Sofie Carsten Nielsen på Facebook 13. oktober oplistede de væsentligste kampe for Radikale Venstre i det kommende folketingsår: Klimakrisen, coronakrisen og den kommende finanslov. Væk er kampen mod sexisme tilsyneladende.

Det er måske meget fornuftigt, så længe Sofie Carsten Nielsen er politisk leder. Troværdigt vil det i hvert fald ikke være at gøre op med sexismen for en partileder, der helt åbenlyst har fortiet sandheden og dækket over en krænker. Hykleriet bliver simpelthen for tykt.

Morten Østergaards berømte sidste ord var, at han havde svigtet sin gruppes tillid, sit parti og vælgerne. Derfor kunne han ikke med troværdighed fortsætte som politisk leder for Radikale Venstre.

Gad vide, om de ord snart bliver Sofie Carsten Nielsens.

-----

Nikolaj Saadat (født  1995) er kampagnechef for Socialdemokratiet i Odense og stud.scient.pol.. Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nikolaj Saadat

Senior Public Affairs-rådgiver, Københavns Lufthavne
cand.scient.pol

0:000:00