Sverige sætter EU-forhandlinger om tvangsarbejde på pause – "millioner af mennesker berørt"

Et forbud mod produkter og varer fremstillet ved tvangsarbejde i EU er i øjeblikket ved at tage form i Bruxelles. "Vi kan ikke have en økonomi baseret på slaveri," siger det svenske, socialdemokratiske parlamentsmedlem Ilan De Basso. Men i Ministerrådet har det svenske formandskab sat spørgsmålet i bero.

<div>

Ilan De Basso
(S), der er medansvarlig for Parlamentets holdning, mener, at det er på tide,
at EU lever op til sine internationale forpligtelser og afskaffer tvangshandel
- både i EU og i resten af verden.

</div>
Ilan De Basso (S), der er medansvarlig for Parlamentets holdning, mener, at det er på tide, at EU lever op til sine internationale forpligtelser og afskaffer tvangshandel - både i EU og i resten af verden.
Foto: Europa-Parlamentet
Charlotta Asplund Catot

Omkring 30 millioner mennesker skønnes i øjeblikket at blive udnyttet til tvangsarbejde på verdensplan. Allerede sårbare grupper – såsom oprindelige folk, fordrevne, kvinder og børn – er hårdest ramt.

For at løse problemet og leve op til sine forpligtelser i FN's mål for bæredygtig udvikling om at udrydde tvangsarbejde inden 2030, har Europa-Kommissionen for nylig fremsat flere forslag, hvor virksomhederne bør pålægges et større ansvar for at sikre, at dette ikke sker i deres produktionskæde.

Hvad handler det om?
  • Det anslås, at 27,6 millioner mennesker i øjeblikket udnyttes til tvangsarbejde i mange sektorer og på alle kontinenter.
  • Den 14. september 2022 fremlagde Europa-Kommissionen et forslag om at forbyde produkter, der er fremstillet ved hjælp af tvangsarbejde, herunder børnearbejde, fra EU's indre marked. Forslaget er et led i EU's bestræbelser på at fremme anstændigt arbejde på verdensplan.
  • Forslaget omfatter alle produkter, der gøres tilgængelige på EU-markedet, dvs. både produkter, der er fremstillet i EU til indenlandsk forbrug og eksport, og importerede varer.
  • Bestemmelserne i forslaget vil gælde for produkter af alle typer, herunder deres komponenter, uanset sektor eller branche.
  • Medlemsstaterne vil være ansvarlige for overholdelsen af forordningens bestemmelser.
  • Det er nu op til Europa-Parlamentet og Ministerrådet at nå til enighed om den endelige lovgivning.

Kilde: Europa-Parlamentet

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00