Minister bakker op om EU-retssag mod den ungarske regering: I Ungarn kan børn ikke se Matador, fordi Daniel er homoseksuel

En kontroversiel LGBT-lov fra den ungarske regering har vakt forargelse hos 15 EU-lande, EU-Kommissionen og Europa-Parlamentet. Dansk minister kalder loven beskæmmende og mener, at det er på sin plads, at Danmark blander sig i et andet EU-lands indenrigspolitik.

Ungarns premierminister Viktor Orban og EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen. EU-Kommissionen mener, at ungarsk LGBT+-lovgivning strider imod Unionens grundlæggende værdier.
Ungarns premierminister Viktor Orban og EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen. EU-Kommissionen mener, at ungarsk LGBT+-lovgivning strider imod Unionens grundlæggende værdier.Foto: Francois Lenoir/Reuters/Ritzau Scanpix
Peter Ingemann Nielsen

Sammen med 14 andre medlemslande har den danske regering besluttet at støtte EU-Kommissionen i en retssag mod Ungarn.

Den ungarske lov, som EU-systemet protesterer over, forbyder blandt andet, at ungarske unge under 18 år skal kunne udsættes for indhold, der portrætterer homoseksualitet eller transseksualitet.

Kommissionen vurderer, at loven strider imod EU's grundlæggende værdier om frihed, lighed, retsstatsprincipper og respekt for menneskerettigheder.

Ligestillingsminister Marie Bjerre (V) forklarer det danske engagement i sagen med, at man ikke på nogen måde kan acceptere krænkelser af LGBT+-personer.

"Det er vigtigt, at vi står fast på friheden, og derfor har Danmark taget initiativ til at være en aktiv del af den her retssag. Det er jeg glad for. Det ligger helt i tråd med, at Danmark ligger i top globalt i forhold til at sikre rettigheder for LGBT+-personer. Det forpligter til at bidrage i kampen internationalt," siger ministeren.

Retssagen er den største menneskerettighedssag i EU's historie. Og det er første gang, at et land bliver hevet for EU-Domstolen på baggrund af en sag, som udelukkende handler om Unionens værdier, som er nedskrevet i EU-traktatens artikel 2.

Det er med til at sende et meget stærkt og vigtigt signal, siger Marie Bjerre, som giver et eksempel på, hvad den ungarske lov betyder i praksis.

"Det, Ungarn nu har gang i, er dybt beskæmmende. Det vil eksempelvis betyde, at de sidste afsnit af Matador ikke vil kunne vises til børn i Ungarn, fordi Daniel er homoseksuel," siger hun.

Disse 15 lande støtter Kommissionen i sagen mod Ungarn
  • Danmark
  • Frankrig
  • Tyskland
  • Østrig
  • Belgien
  • Finland
  • Grækenland
  • Irland
  • Luxembourg
  • Malta
  • Holland
  • Portugal
  • Slovenien
  • Spanien
  • Sverige

Magtfaktorer bakker op

Også andre medlemslandes regeringer har skærpet retorikken over for Ungarn på baggrund af den kontroversielle lov.

Da Luxembourgs premierminister, Xavier Bettel, i sidste uge besøgte Europa-Parlamentet, brugte han en del af sin taletid på at kritisere den ungarske regering.

"Hvis der er nogen i dette hus, som tror, at man kan blive homoseksuel af at se tv eller lytte til en sang, har I ikke forstået noget som helst," lød det fra Bettel.

Bemærkelsesværdigt er det også, at EU's to største magtfaktorer, Tyskland og Frankrig, begge har besluttet at engagere sig i sagen. Tysklands regering meddelte i sidste time, at den var klar på at melde sig under fanerne.

"Vi støtter LGBTQI-fællesskabet. EU’s fælles værdier er DNA’et i vores frie og åbne samfund. Mangfoldighed er vores styrke," skrev det tyske udenrigsministerium på Twitter som begrundelse.

I flere lande har retssagen også skabt interne konflikter i regeringerne. Eksempelvis i Tjekkiet, hvor regeringen har besluttet sig for ikke at bakke Kommissionen op i retssagen – til utilfredshed for både udenrigsministeren og præsidenten.

I det europæiske civilsamfund har retssagen mod Ungarn ligeledes været et stort tema.

Organisationen Reclaim, der arbejder for at fremme respekt for menneskerettigheder i Europa, har fra start været med til at presse på for, at den ungarske lovgivning skulle blive mødt med konsekvenser fra EU.

Ane Sommer Knudsen, som er en af stifterne af Reclaim, fortæller, at organisationen har arbejdet tæt sammen med lokale ungarske LGBT+-organisationer.

"Vi ser bekymrende trends på tværs af flere østeuropæiske lande. I Slovakiet og Bulgarien flirter man med lignende lovgivning. Det gør kun det her EU-søgsmål mere vigtigt, fordi det kan være med til at sætte en stopper for, at andre lande kopierer Ungarns lov," siger Ane Sommer Knudsen.

Ligestillingsminister Marie Bjerre har på den danske regerings vegne interveneret i EU-Kommissionens retssag mod Ungarn.
Ligestillingsminister Marie Bjerre har på den danske regerings vegne interveneret i EU-Kommissionens retssag mod Ungarn. "Menneskerettigheder er grundlæggende. Det er ikke noget, man kan forhandle om eller tage forgodtbefindende," siger hun. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Ungarn: Det handler om børnenes sikkerhed

Kritikken fra de mange medlemslande, EU-institutionerne og civilsamfundet har ikke påvirket den ungarske regering. Overhovedet.

En talsperson fra den ungarske regering har på Twitter skrevet, at sagen illustrerer, at "mange EU-landes regeringer har givet efter for kønspropoganda fra Bruxelles".

Han tilføjede, at Ungarn skal være det land i EU med den strengeste lov om børnebeskyttelse, fordi "børnenes sikkerhed er vores topprioritet".

Altinget har på baggrund af kritikken fra ligestillingsminister Marie Bjerre forsøgt at få en kommentar fra den ungarske ambassade i Danmark. Ambassaden er ikke vendt tilbage.

Det vil eksempelvis betyde, at de sidste afsnit af Matador ikke vil kunne vises til børn i Ungarn, fordi Daniel er homoseksuel.

Marie Bjerre
Ligestillingsminister, V

Det ungarske argument om, at loven handler om børns sikkerhed, køber Marie Bjerre ikke.

"Jeg synes helt ærligt ikke, at det argument holder. Det er jo et ret vildt niveau, den ungarske regering går ind og forbyder ting på. Det kan vi ikke acceptere," siger ministeren.

Hvorfor er det okay at blande sig i et andet EU-lands indenrigspolitik på den her måde?

"Det er rigtigt, at det ikke er hver dag, at Danmark blander sig i EU-sager med andre lande. Det gør vi her, fordi det er en helt speciel sag, hvor det er EU's grundlæggende værdier og rettigheder, der er på spil. Derfor mener jeg, at det er på sin plads at gå ind og blande sig."

Det er Ane Sommer Knudsen fra Reclaim enig i.

"Det handler ikke om vestlige og østlige værdier. Det handler ikke om identitetspolitik. Det handler om menneskerettigheder, og det handler om universelle værdigheder, som grundlæggende drejer sig om at sikre, at Europa består af demokratiske samfund," siger hun.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Marie Bjerre

Digitaliseringsminister og minister for ligestilling, MF (V)
cand.jur (Københavns Uni. 2011), LL.M. fra UC Berkeley 2016

0:000:00