Partier splittede om løsning på velfærdsturisme

DAGPENGE: Venstre og Radikale mener, det er en god ide at kigge over landegrænser for at finde løsninger på velfærdsturisme. Dansk Folkeparti tøver, mens Enhedslisten frygter forringelser, hvis den svenske beregningsform adopteres.
Ifølge Camilla Hersom (R) er det afgørende i debatten om velfærdsturisme, at der er en rimelighed omkring, hvad der ydes, og hvad der nydes.
Ifølge Camilla Hersom (R) er det afgørende i debatten om velfærdsturisme, at der er en rimelighed omkring, hvad der ydes, og hvad der nydes.Foto: Colourbox
Sara Fleckner Vilstrup
Debatten om velfærdsturisme fortsætter og var senest oppe at vende i Folketingssalen til spørgetimen med statsministeren tirsdag.

Et tilbagevendende spørgsmål omkring velfærdsturisme er, hvordan Danmark kan sikre værn for danske velfærdsydelser. I forhold til dagpenge bør Danmark blot kigge til Sverige, lød svaret fra arbejdsmarkedsforsker Mads Peter Klint i en artikel på Altinget.dk i sidste uge. Her beregnes dagpengene på baggrund af lønnen året op til ledighed, hvor det i Danmark kun beregnes på de seneste tre måneder. Derfor er det nemmere at få adgang til den højeste dagpengesats på denne side af Øresund.

"Den metode lyder meget hensigtsmæssig og meget rimelig. Den er netop ikke diskriminerende, og derfor synes jeg afgjort, det lyder som en mulighed," siger Jakob Ellemann-Jensen (V) om den svenske beregningsmetode.

Han har stillet beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) flere spørgsmål om det svenske dagpengesystem og fortæller, at Venstre nu har spurgt direkte til det værn, som Mads Peter Klint bringer på banen. Han mener, at Danmark bør kigge på andre lande for at finde løsninger på velfærdsturisme.

"Vi skal være åbne over for de muligheder, der er. Lad os inspirere af andre lande der, hvor de har fornuftige løsninger, som tilgodeser både behovet for arbejdskraftens frie bevægelighed og behovet for at have en rimelighed i adgangen til danske velfærdsydelser," siger han.

Vi skal være åbne over for de muligheder, der er. Lad os inspirere af andre lande der, hvor de har fornuftige løsninger, som tilgodeser både behovet for arbejdskraftens frie bevægelighed og behovet for at have en rimelighed i adgangen til danske velfærdsydelser.

Jakob Ellemann-Jensen (V)
EU-ordfører

Regeringspartiet Radikale mener også, det er en god ide at kigge ud over landets grænser:

"Det afgørende er, at vi har regler i Danmark, som sikrer et rimeligt forhold mellem det, der ydes og det, der nydes. Hvis man oplever. der er for stort træk på danske ydelser, skal vi se på, om reglerne skal justeres. Der kan den svenske beregningsmodel være en ide, man kan kigge på, hvis man mener, der er et problem," siger Camilla Hersom, EU-ordfører for Radikale.

Hun påpeger, at hun i udgangspunktet ikke mener, der er et problem med velfærdsturisme, som status er nu.

DF: måske en løsning
Dansk Folkepartis EU-ordfører, Pia Adelsteen, er usikker på, om den svenske model kunne være en løsning:

"Det kunne måske være en løsning. Men man skal huske, vi ikke må gøre forskel på borgere. Derfor kan det give danskerne et problem. Jeg ved ikke, om det er en god ide. At lave sådan en ændring er et tegn på, at man laver en lov for at undgå noget, man ikke vil have, og så går det ud over ens egne," siger hun.

For Pia Adelsteen ligger problemet i, at det ikke er lovligt at gøre forskel på nationaliteter. Hun er kritisk overfor den den frie bevægelighed, når det betyder, at den giver ret til at bruge de sociale systemer, som landene har, men ikke tager højde for de forskelle, der er mellem landene. Her peger hun på, at udlændinge, der arbejder i Danmark, kan få børnecheck til børn, der er bosat i hjemlandet.

"Danske ydelser er baseret på de udgifter, vi har i Danmark. Udgifterne i Polen er anderledes, men vi må ikke gøre forskel," siger hun.

EL afviser svensk model
Enhedslisten mener ikke, den svenske model er vejen at gå for at beskytte dagpengene:

"Det er en dårlig ide, for det vil medføre en forringelse for herboende danske arbejdsløshedsforsikrede. Når man beregner dagpengene på baggrund af indtægten gennem det sidste år, vil det ramme folk, som ikke har fuldtidsarbejde i hele det år. Det er en dårlig måde at tilpasse sig EU på," siger socialordfører Finn Sørensen, som sidder i blandt andet Beskæftigelsesudvalget og Europaudvalget.

Han frygter, at juraprofessor Kirsten Ketscher får ret i, at det nuværende værn om tre måneders arbejde på dansk jord ifølge EU-Kommissionen vil være i strid med EU-reglerne.

"Det kan ende i en åbningsskrivelse, som er en slags trussel om, hvis Danmark ikke følger reglerne, kan vi blive slæbt for EU-domstolen. Der kender vi desværre den danske regering alt for godt. Den tør ikke tage en sag ved domstolen og retter i stedet reglerne til," siger han.
Han mener, at regeringen er underdanig over for Kommissionen, og at Danmark i stedet burde rejse diskussionen i EU.

Velfærdsturisme er et område, som Venstre og Konservative ønsker afklaret i den europapolitiske aftale, der endnu ikke er faldet på plads. Seneste forhandlingsmøde var tilbage i oktober, og der er foreløbig ikke planlagt et møde inden jul.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Finn Sørensen

Fhv. MF (EL), medlem, Enhedslistens hovedbestyrelse
student (1965)

Pia Adelsteen

Restauratør, fhv. MF (DF)
butiksassistent

0:000:00