Venstre: Europaaftale bliver igen skudt til hjørne

AFTALE: Man må forvente, at den kommende aftale om en afstemning om retsforbeholdet kommer i stedet for en ny europaaftale, vurderer Venstre. Radikale erkender, at det bliver svært at få en ny europaaftale.

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) annoncerede i sommer, at der igen skulle gang i forhandlingerne om en ny europapolitisk aftale. Det er endnu ikke sket.
Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) annoncerede i sommer, at der igen skulle gang i forhandlingerne om en ny europapolitisk aftale. Det er endnu ikke sket.Foto: Udenrigsministeriet
Morten Øyen

Vi må se, hvad der kommer til at ligge i aftalen om retsforbeholdsafstemningen. Hvis der kommer nogle sigtelinjer med, så begynder det måske lidt at ligne en europapolitisk aftale igen.

Helge Vagn Jacobsen (R)
EU-ordfører

En ny europapolitisk aftale kan meget vel blive droppet til fordel for en mere snæver aftale om en afstemning om retsforbeholdet.

Fakta
Danmarks europapolitik:
Efter det danske nej til Maastricht-traktaten blev syv af Folketingets partier enige om det såkaldte nationale kompromis i oktober 1992. Aftalen dannede udgangspunkt for den danske regerings drøftelser med de daværende øvrige 11 EU-lande.

Den seneste brede aftale om den danske europapolitik blev indgået mellem Venstre, Konservative, Socialdemokraterne, SF, Det Radikale Venstre og Ny Alliance i februar 2008.

Kilde: EU-Oplysningen

I weekenden annoncerede statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og Venstres Lars Løkke Rasmussen, at danskerne skal forberede sig på en folkeafstemning om retsforbeholdet hurtigt efter næste valg. Statsministeren fortalte, at de EU-positve partier bestræber sig på en aftale, der forpligter dem på en afstemning om retsforbeholdet.

Og den aftale kan ende med at tage luften helt ud af bestræbelserne på at blive enige om en større europapolitisk aftale.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00