Debat

Europæisk parti: Udnyt pro-europæisk momentum og gå fuldt ind i EU

DEBAT: Selvom EU får massiv støtte i befolkningen, laver Danmark flere bilaterale aftaler uden om Unionen. Det er på tide at styrke EU-fællesskabet og droppe retsforbeholdet, skriver Kathrine Richter og Michael Holz, landeledere i Volt Danmark og Volt Sverige.

Danmarks aftaler med Sverige om kriminalsager er unødvendige, når Europol allerede findes, mener Kathrine Richter og Michael Holz.
Danmarks aftaler med Sverige om kriminalsager er unødvendige, når Europol allerede findes, mener Kathrine Richter og Michael Holz.Foto: Europol / Kristian Berlin
Flora Juul Holst
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kathrine Richter og Michael Holz
Landeleder, Volt Danmark og landeleder, Volt Sverige

Tirsdag eftermiddag indgik Danmark endnu en bilateral aftale i stedet for at etablere et tættere forhold inden for Den Europæiske Union. På trods af en massiv støtte til Den Europæiske Union har både nuværende og tidligere danske regeringer været fodslæbende i deres støtte til EU, og tirsdagens aftale i Stockholm var ingen undtagelse.

Men er det virkelig folket, der er så overdrevent bange for Europol, at de foretrækker mindre, bilaterale projektbaserede aftaler – eller fremmer danske politikere løbende en anti-europæisk fortælling for at vinde kortsigtede sejre i national politik?

Ulogisk at undgå Europol
Det nyoprettede Joint Analysis Team mellem Danmark og Sverige skal hjælpe med at bekæmpe grænseoverskridende kriminalitet i Øresundsregionen i kølvandet på de mange eksplosioner i København.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Det er endnu et eksempel på, at både Sverige og Danmark vælger små, tidskrævende projektbaserede bilaterale samarbejder snarere end at bruge det allerede etablerede og velfungerende europæiske agentur til bekæmpelse af grænseoverskridende kriminalitet – Europol.   

Det virker ulogisk, at danske politikere fortsat tøver med at indgå i de europæiske samarbejder på trods af den stigende opbakning, som EU nyder blandt danske vælgere. Vi kræver derfor en lang, flittig og ærlig debat om de danske forbehold, og både Volt Danmark og Volt Sverige ønsker at se vores lande gå sammen om at drive europæisk forandring og undlade at ligge under for nationalistiske tilbøjeligheder.

På trods af en massiv støtte til Den Europæiske Union har både nuværende og tidligere danske regeringer været fodslæbende i deres støtte til EU.

Kathrine Richter og Michael Holz
Landeleder, Volt Danmark og landeleder, Volt Sverige

Vi ønsker at se et stærkere Europol og en føderal politistyrke, der har kapacitet til at efterforske grænseoverskridende forbrydelser. Øget europæisk samarbejde vil forbedre vores kapacitet, øge sikkerheden og gøre det vanskeligere for kriminelle at forfølge deres mål.

Drop retsforbeholdet
Den fortsatte grænsekontrol er ikke kun enormt ressourceintensiv – den imødekommer en irrationel nationalistisk frygt, som vi skal væk fra. Logik kræver, at grænseoverskridende kriminalitet følges af mere grænseoverskridende samarbejde, og havde der ikke været et Europol, kunne idéen om at udvide det allerede eksisterende nordiske politisamarbejde muligvis virke tilstrækkelig.

Men der ER et Europol, og derfor ER det nye Joint Analysis Team et skridt i den forkerte retning. For at gå i den logiske retning skal Danmark opgive sit retsforbehold og tage fuld del i Europol. For Sverige betyder det at blive en førende figur inden for europæisk politik for at skabe de nødvendige rammer for en forbedret samarbejdsindsats.

Læs også

Grænseoverskridende kriminalitet vil ikke blive løst af, at hvert land træffer bilaterale arrangementer – snarere vil et effektivt Europol og generel kollegialitet sikre, at Europa som helhed står sammen imod dem, der søger at drage fordel af den europæiske opdeling.

Pro-europæismen blev styrket efter valget til Europa, og endnu mere i både Danmark og Sverige. Det er på tide, at politikerne omfavner denne kendsgerning, da vi er flere og flere europæere i alle aldre og fra alle hjørner af kontinentet, der ønsker et mere samarbejdende og styrket Europa.

Og i Volt mener vi, at det samarbejde burde starte her i Skandinavien!

Et mere samlet Europa
Vi skriver dette indlæg for at gøre det tydeligt, at der findes en stadigt større tværgenerationel gruppe af europæere, der ønsker at se en ændring i vores Europa, og som står sammen om de ønsker.

Vores Schengen-system skal opretholdes og styrkes, vores europæiske samarbejde skal forbedres, og vores ambitioner om et stærkt og samlet Europa mod terror, illegal migration og international kriminalitet skal efterkommes.

Der er intet i verden som Europa. Vores historie har vist os, hvad splittende nationalisme, frygt og mistillid kan gøre mod vores folk. Og ved 30-års jubilæet for Murens Fald siger vi nej til nye mure, nej til grænsekontrol og et rungende ja til et stærkere europæisk samarbejde. Vi mener, det er den mest logiske vej.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00