Mona Juul
 svarer 
Morten Bødskov

Mona Juul (K) spørger erhvervsministeren, Morten Bødskov, om ministeren mener, at EU’s statsstøtteregler er til hinder for, at der indføres processuelle regler, om i hvilket omfang kompensation skal ydes til erhvervslivet i tilfælde af en epidemi

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 2, Spørgsmål 1
Mener ministeren, at EU’s statsstøtteregler er til hinder for, at der indføres processuelle regler, om i hvilket omfang kompensation skal ydes til erhvervslivet i tilfælde af en epide­

mi?

Svar fra fredag den 12. januar 2024
EU’s statsstøtteregler er ikke til hinder for, at der kan skabes øget klarhed om, hvordan spørgsmålet om kompensation bør håndteres ved fremtidige epidemier. Regeringen støtter denne ambition og har derfor udarbejdet en erklæring for at tilkendegive regeringens holdning til, hvornår kompensationsordninger bør indføres under en fremtidig epidemi.

Formålet med erklæringen er at skabe en øget forudsigelighed for virksomheder og kulturliv om processen for håndtering af kompensationsordninger, uden at fremtidige Folketing og regeringer fastlåses i deres handlemuligheder for at kunne håndtere en given epidemi.

Det fremgår bl.a. af erklæringen, at regeringen forpligter sig til at indkalde til politiske forhandlinger om kompensationsordninger, såfremt der indføres restriktioner, der i væsentligt omfang begrænser virksomheders aktivitet. Samtidig vil regeringen i en sådan situation nedsætte en faglig referencegruppe, der løbende kan give regeringen og Folketinget input til udarbejdelsen af kompensationsordninger.

EU’s statsstøtteregler er derimod en hindring for, at det på forhånd på nationalt niveau besluttes i hvilket omfang, der skal ydes kompensation, da forudsætningerne for, at der kan ydes kompensation under en epidemi i den størrelsesorden, vi så under Covid-19, vil afhænge af EU-Kommissionens vedtagelse af midlertidige statsstøtteregler mv.
0:000:00