Mona Juul
 svarer 
Morten Bødskov

Mona Juul (K) spørger erhvervsministeren, Morten Bødskov, om ministeren kan bekræfte, at indførelsen af regler om generel lønkompensationsordning til virksomheder ikke vil være omfattet af EU’s statsstøtteregler

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 2, Spørgsmål 2
Kan ministeren bekræfte, at indførelsen af regler om generel lønkompensationsordning til virksomheder ikke vil være omfattet af EU’s statsstøtteregler? Der henvises til erhvervsministerens besvarelse af ERU alm. del - spørgsmål 245 (folketingsåret 2020-21).

Svar fra fredag den 12. januar 2024
Under Covid-19-krisen indførtes i marts 2020 en generel lønkompensationsordning. Ordningen blev indrettet på en måde, der gav alle virksomheder adgang til ordningen. På baggrund af drøftelser mellem de danske myndigheder og EU-Kommissionen blev ordningen vurderet til at være af generel karakter og således ikke omfattet af EU’s statsstøtteregler.

Der blev senere i efteråret og vinteren 2020 indført en lønkompensationsordning til tvangslukkede virksomheder, og en lønkompensationsordning til virksomheder i Nordjylland under den regionale nedlukning. EU-Kommissionen vurderede at disse ordningerne gav nogle virksomheder en økonomisk fordel og således var omfattet af EU’s statsstøtteregler.

På baggrund af Kommissions beslutningspraksis kan det ikke konkluderes, at alle fremtidige lønkompensationsordninger vil være undtaget EU’s statsstøtteregler. Det vil afhænge af indretningen af den konkrete lønkompensationsordning, samt EU-Kommissionens vurdering heraf. Under alle omstændigheder vil det være nødvendigt at drøfte den konkrete ordning med Kommissionen.

Af den grund finder regeringen det ikke hensigtsmæssigt, at der på forhånd træffes beslutning om hvilke kompensationsordninger, der evt. ville kunne tages i brug under en fremtidig epidemi. Regeringens udgangspunkt er, at det under en fremtidig epidemi kan vise sig nødvendigt at indføre kompensationsordninger, men at den konkrete indretning af kompensationsordningerne, herunder om en ordningen bør gøres generel, bør bero på en vurdering af den konkrete epidemi. Det afgørende er, at det ikke på forhånd kan vurderes om en generel lønkompensationsordning, der formentlig ikke ville 33 12 37 78 CVR-nr. 10092485 EAN nr. 5798000026001 [email protected]

www.em.dk skulle forhåndsgodkendes af EU-Kommissionen, ville være hensigtsmæssig under en given epidemi.

Det klare udgangspunkt er fortsat, at kompensation udgør statsstøtte og derfor skal overholde EU’s statsstøtteregler.

Slutteligt bør det nævnes, at lønkompensationsordningerne blev etableret og løbende tilpasset på baggrund af trepartsforhandlinger mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter. Eventuelle lønkompensationsordninger under en fremtidig epidemier vil forventeligt også skulle etableres på baggrund af forhandlinger mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter.
0:000:00