Mona Juul
 svarer 
Morten Bødskov

Mona Juul (K) spørger erhvervsministeren, Morten Bødskov, om ministeren har kontaktet EU-Kommissionen for at afsøge mulighederne for at indføre generelle regler om kompensation til erhvervslivet i tilfælde af en epidemi i overensstemmelse med EU’s statsstøtteregler, efter at arbejdsgruppen afleverede deres rapport om Principper for hjælpepakker ved nye epidemier i december 2021

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 2, Spørgsmål 3
Har ministeren kontaktet EU-Kommissionen for at afsøge mulighederne for at indføre generelle regler om kompensation til erhvervslivet i tilfælde af en epidemi i overensstemmelse med EU’s statsstøtteregler, efter at arbejdsgruppen afleverede deres rapport om Principper for hjælpepakker ved nye epidemier i december 2021?

Svar fra fredag den 12. januar 2024
Erhvervsministeriet har ikke kontaktet EU-Kommissionen med det specifikke formål at afsøge mulighederne for at indføre generelle regler om kompensation til erhvervslivet i overensstemmelse med EU’s statsstøtteregler, efter at rapporten ”Principper for hjælpepakker ved nye epidemier” udkom i december 2021.

Da statstøtteregler hører under Erhvervsministeriets ressort, har ministeriets statsstøttesekretariatet dog løbende haft en indgående dialog med Kommissionen om lovligheden af Danmarks kompensationsordninger under Covid-19. Det gælder bl.a. ift. hvilke forhold, der afgør, om en given kompensationsordning falder inden for eller uden for EU’s statsstøtteregler.

Kommissionens midlertidige statsstøtteregler som følge af Covid-19 udløb endeligt i juni 2023. Ifølge Kommissionen har den i 2020 og 2021 godkendt mere end 865 nationale Covid-19 kompensationsordninger på tværs af 27 medlemsstater. Kommissionen har haft et set-up og en godkendelsespraksis, der hurtigt og effektivt har kunnet håndtere et omfattende antal kompensationsordninger.

Erhvervsministeriet følger løbende Kommissionens arbejde med at opsamle erfaringerne med midlertidige statsstøtteregler.
0:000:00