Brigitte Klintskov Jerkel
 svarer 
Kaare Dybvad Bek

Brigitte Klintskov Jerkel (K) spørger udlændinge- og integrationsministeren, Kaare Dybvad Bek, hvilke konsekvenser det vil få for Danmark, hvis vi træder ud af statsborgerretskonventionen

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 33, Spørgsmål 2
Vil ministeren redegøre for, hvilke konsekvenser det vil få for Danmark, hvis vi træder ud af statsborgerretskonventionen?

Svar fra tirsdag den 30. januar 2024
1.

Det følger af Europarådets konvention af 6. november 1997 om statsborgerret (statsborgerretskonventionen), at enhver kontraherende stat på ethvert tidspunkt kan opsige hele konventionen eller blot kapitel VII (Værnepligt i tilfælde af dobbelt statsborgerret) ved en meddelelse til Europarådets generalsekretær.

En sådan opsigelse træder i kraft den første dag i den måned, der følger efter udløbet af en periode på tre måneder efter datoen for generalsekretærens modtagelse af meddelelsen.

2.

Hvis Danmark opsiger statsborgerretskonventionen, vil Danmark ikke længere være bundet af konventionen, når opsigelsen har fået virkning. En konvention kan dog fortsat have betydning for behandling af senere sager, der vedrører forhold, som er indtrådt før opsigelsen fik virkning.

Det må forventes, at en dansk udtrædelse af konventioner, herunder statsborgerretskonventionen, vil have en negativ indvirkning på Danmarks internationale anseelse, deltagelse i det multilaterale samarbejde samt muligheder for at fremme danske mærkesager i bl.a. EU og FN. 30. januar 2024 Udlændinge- og Integrationsministeriet Indfødsret Akt-id 6198 4000 [email protected]

www.uim.dk 36977191 2024 - 632 2576652 Kaare Dybvad Bek / Christine V. Johansen Side 1/
0:000:00