Kristian Bøgsted
 svarer 
Lars Løkke Rasmussen

Vil ministeren redegøre for Færøernes ønsker ift. øget samhandel med EU, og hvordan Danmark kan bidrage til at opfylde disse ønsker?

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 25, Spørgsmål 1

Vil ministeren redegøre for Færøernes ønsker ift. øget samhandel med EU, og hvordan Danmark kan bidrage til at opfylde disse ønsker?

Svar fra onsdag den 1. maj 2024

Færøerne har i sit løbende samarbejde med EU gentagne gange rejst ønsket om øget samhandel. Ønsket knytter sig især til forbedret markedsadgang for forarbejdede fiskeprodukter.

Efter flere år uden væsentlige fremskridt har der i løbet af de senere år været tegn på en positiv udvikling i dialogen mellem Færøerne og EU. Et gensidigt ønske om et tættere samarbejde førte således til, at et såkaldt ”Memorandum of Understanding” om en forstærket ramme for samarbejde mellem EU og Færøerne blev underskrevet under kommissionsformand Von der Leyens besøg på Færøerne i marts i år.

Det er vigtigt at understrege, at handelsområdet er færøsk kompetence, og forhandlinger herom først og fremmest er en sag mellem EU og Færøerne. Arbejdet med den ny samarbejdsramme bygger således på en målrettet indsats fra færøsk side, både politisk og gennem den færøske diplomatiske tilstedeværelse i Bruxelles. Fra dansk side har vi bakket fuldt op om dette arbejde. Regeringen lægger stor vægt på, at vi i et tæt og ligeværdigt samarbejde med Færøerne står klar til at bistå – hvor muligt og ønsket af landsstyret – med at fremme færøske interesser i EU, også på handelsområdet

0:000:00