Debat

Klimanetværk: CO2-afgiften bør ligge i både produktionen og i køledisken

En klimaskat skal dække forbrugere samt danske og internationale producenter. Familier skal stadig kunne købe oksekød, men der skal være penge at spare for både forbrugere og producenter, der går den klimavenlige vej, skriver Broen til Fremtiden, et klimanetværk for 21 fagforbund og 10 grønne organisationer.

Der er flere måder at reducere klimabelastningen og dermed at reducere sin afgift, eksempelvis ved at lægge om til mere plantebaseret produktion. Samtidig kan der som i 1990'erne laves en grøn check, så lavindkomstfamilier stadig har mulighed for at købe moderate mængder kød, skriver Broen til Fremtiden.
Der er flere måder at reducere klimabelastningen og dermed at reducere sin afgift, eksempelvis ved at lægge om til mere plantebaseret produktion. Samtidig kan der som i 1990'erne laves en grøn check, så lavindkomstfamilier stadig har mulighed for at købe moderate mængder kød, skriver Broen til Fremtiden.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Laura Klitgaard
Camilla Gregersen
Helene Hagel
Maria Klingsholm
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Danmark når ikke målet om 70 procents reduktion af klimagasudslip inden 2030, uden landbruget bidrager, herunder omfattes af CO2-afgiften.

Det fremgår klart af Klimarådets årlige vurderinger.

Heldigvis er der stadig flere partier, som erkender dette. Men skal CO2-afgiften så ligge på produktionen eller forbruget?

Den eneste farbare vej er begge steder.

I Broen til Fremtiden – klimanetværk for 21 fagforbund og ti grønne organisationer – følger vi denne debat nøje.

Vi skal fortsat producere fødevarer i Danmark. Vi er enige med Landbrug & Fødevarer, når de siger ”udvikling – ikke afvikling”. Men udvikling betyder ikke ”mere af det samme”.

I dag er landbruget alt for belastende for klima og miljø. Dansk landbrug er kendt for sin dygtighed og kreativitet. Det må i spil nu, så vi kan få grøn omstilling til en fødevareproduktion, der er langt mindre belastende for klima og miljø.

Læs også

Planter bruger mindre land end dyr

Grundlæggende skal vi producere langt mere plantebaseret. Der er et alt for stort spild, når vi som i dag bruger 80 procent af det danske landbrugsareal på at dyrke foder til vores dyr.

Det kræver omkring ti gange så meget areal pr. produceret enhed, når man laver animalske frem for plantebaserede fødevarer.

Da de grønne afgifter på vand, varme og el blev hævet 1990erne, kompenserede man lavindkomstfamilierne, for eksempel med en årlig grøn check.

Laura Klitgaard mfl.

Derfor kan vi ved at producere og spise mere plantebaseret brødføde flere mennesker end i dag, samtidig med at der bliver mere plads til skov og natur. Her spiller CO2-afgiften en helt afgørende rolle.

Afgift på produktion og på forbrug af fødevarer tjener hver sit formål.

Hidtil har fokus ligget på afgift på produktionen, det vil sige på klimagasudslip fra jordbruget i Danmark. Denne er vigtig, fordi den giver en individuel tilskyndelse til, at den enkelte bedrift reducerer sit udslip.

Afgiften kan gøres mindre

Der er flere måder at reducere klimabelastningen og dermed at reducere sin afgift.

Det kan gøres ved at lægge om til mere plantebaseret produktion, ved at udtage lavbundsjorde, ved at bruge efterafgrøder samt med en række miljøteknologier, for eksempel biogasanlæg, gylleforsuring og fodertilsætningsstoffer.

Ulempen ved afgift på produktionen er, at de importerede produkter slipper for afgift, så længe der ikke er en tilsvarende afgift i lande, som vi importerer fødevarer fra.

Det vil sige, at hvis man kun lægger afgift på produktionen, er der fare for at nogle danske brug må lukke, og vi i stedet importerer flere fødevarer – det kaldes lækage.

90'ernes grønne check til lavindkomstfamilier

Omvendt er det med en afgift direkte på produkterne. Den giver en tilskyndelse til forbrugerne til at købe mindre klimabelastende fødevarer, for eksempel mere plantebaserede.

Og afgiften lægges også på importerede varer – så den truer ikke dansk landbrugs konkurrenceevne og medfører ikke øget import. Men der vil være en ens afgift på for eksempel et kilo oksekød.

Vi står i dag med en afgift på de mest forurenende industrier, som er for lav til for alvor at fremme reduktioner. 

Laura Klitgaard mfl.

Dermed tilskynder det ikke landbrugene individuelt til at producere på en mindre klimabelastende måde.

Men betyder forbrugsafgifter, at lavindkomstfamilier ikke længere vil kunne spise selv en moderat mængde af oksekød, mens de rige bare kan fortsætte som hidtil?

Nej, her skal vi gøre som i 1990’erne. Da de grønne afgifter på vand, varme og el blev hævet, kompenserede man lavindkomstfamilierne, for eksempel med en årlig grøn check, som svarer til merprisen på et moderat forbrug af de klimabelastende varer.

I dag skal det så blot være af oksekød og så videre.

En for lav afgift uden incitamenter

Vi havde en lignende situation i 2022 i forhold til industri. Her var det Aalborg Portland og diverse teglværker, som har de største udslip og derfor frygtede udenlandsk konkurrence.

Politikerne reagerede ved at lægge en ganske lav CO2-afgift på netop disse industrier med den største klimabelastning – men uden at supplere med en tilsvarende afgift på produktet, altså cement og tegl.

Vi står i dag med en afgift på de mest forurenende industrier, som er for lav til for alvor at fremme reduktioner. Og vi har ingen afgift på produktet, som kunne tilskynde køberne til at foretrække mindre klimabelastende byggematerialer.

Denne fejl bør ikke gentages.

Derfor bør den kommende CO2-afgift på landbrug ligge både på udledning fra produktionen og på salg af produkterne, inklusiv de importerede.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Laura Klitgaard

Formand, Ingeniørforeningen - IDA, bygherrerådgiver, Cowi
civilingeniør (Aalborg Uni. 2013), arkitekt (Aalborg Uni. 2011)

Camilla Gregersen

Formand, DM, næstformand, Akademikerne, medlem, Dataetisk Råd
cand.mag (Roskilde Uni. 2004), MBA (SDU. 2018)

Helene Hagel

Klima- og miljøpolitisk leder, Greenpeace
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2014)

0:000:00