Kommentar af 
Ida Auken

Økologien blev svækket af Ukrainekrigen, men målinger spår grønnere indkøbskurve

Selvom indkøbskurvene forhåbentlig snart vil være mere fyldte med økologi, er det også et politisk ansvar at fremme økologien. Det handler ikke kun om at spise sundere, men også om at passe på vores natur, skriver Ida Auken.

Faldet i salget af økologi kan delvist forklares af krigen i Ukraine og de følgende stigende energi- og fødevarepriser. Heldigvis er der tegn på, at danskerne vender tilbage til økologien, skriver Ida Auken.
Faldet i salget af økologi kan delvist forklares af krigen i Ukraine og de følgende stigende energi- og fødevarepriser. Heldigvis er der tegn på, at danskerne vender tilbage til økologien, skriver Ida Auken.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Ida Auken
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Er økologien på tilbagetog?

Fra 2012-2021 steg salget af økologi med næsten 300 procent, men fra 2021-2022 skete der et fald i salget. Og for andet år i træk har vi ligeledes set et fald i det økologiske produktionsareal i Danmark.

Det kunne forlede én til at tro, at økologien nu er på tilbagetog.

Men det er forkert.

Faldet i salget af økologi kan delvist forklares af krigen i Ukraine og de deraf følgende stigninger i energi- og fødevarepriser.

Det faldende salg har gjort det mindre attraktivt for landmændene at omlægge til økologi. Og derfor er det ikke så mærkeligt, at vi nu ser en tilbagegang.

Heldigvis er der tegn på, at danskerne igen vender tilbage til økologien.

I en undersøgelse fra sidste år, som Landbrug & Fødevarer lavede, svarer næsten halvdelen af de adspurgte, at de forventer at købe mere økologi de kommende år.

Det giver et håb om, at det kun er et kort tilbageslag, økologien i Danmark har oplevet. Samtidig oplever vi en stor interesse fra køkkener og kantiner i forhold til at lægge om til mere økologi og få det økologiske spisemærke.

Selvom vi danskere forhåbentlig igen snart begynder at fylde mere økologi i indkøbskurvene, er det også et politisk ansvar at fremme økologien.

Økologien repræsenterer ikke blot et valg om at spise sundere og mere bæredygtigt, det er også en håndsrækning til vores pressede natur, miljø og drikkevand. 

I Danmark drikker vi vores grundvand, men vi har stadig en intensiv landbrugsproduktion oven på det grundvand flere steder.

Ida Auken (S)
Fødevarerordfører

Økologien viser nemlig, hvordan vi kan mindske en række af de problemer, vores fødevareproduktion medfører for natur og miljø.

Vi ved, at økologisk landbrug reducerer brugen af sprøjtemidler og kunstgødning, hvilket mindsker risikoen for forurening af vores vandmiljø og grundvand.

Samtidig bidrager det til en rigere biodiversitet og skaber bedre forhold for vores dyr, ikke mindst i agerlandet.

I Danmark drikker vi vores grundvand, men vi har stadig en intensiv landbrugsproduktion oven på det grundvand flere steder.

Her er skovrejsning og omlægning til økologi nogle af de bedste svar til at sikre grundvandsbeskyttelsen.

Derfor fastholder vi vores mål om at fordoble det økologiske areal frem mod 2030, så det på sigt vil udgøre 21 procent af det samlede danske landbrugsareal.

Det må ikke blot blive en symbolsk gestus, men en nødvendig handling for at sikre en grøn omstilling af vores fødevaresektor.

Læs også

Forleden lavede regeringen en aftale med en række partier om den såkaldte grøn fond.

Her aftalte vi at bruge 74 millioner kroner de næste to år til initiativer som Innovationscenter for Økologisk Landbrug og Fonden for Økologisk Landbrug.

Derudover investeres der 60 millioner kroner i samme periode i Fonden for Plantebaserede Fødevarer, for at fremme en mere bæredygtig og sund kost.

Det er en anerkendelse af, at økologien og plantebaserede fødevarer er en helt essentiel del af den grønne omstilling og fremtidens fødevareproduktion.

Ved at samle vores kræfter og fokusere på initiativer, der fremmer økologien, kan vi skabe en mere robust og ansvarlig fødevareproduktion.

Ida Auken (S)
Fødevarerordfører

Regeringen præsenterede sidste år en omfattende økologistrategi, der skal støtte denne udvikling og motivere flere danskere til at vælge økologi.

Som en del af økologistrategien er vigtige initiativer til at fastholde en stærk økologi de 3,6 milliarder kroner i arealtilskud, den grønne fødevarepolitiks krav om mindst 60 procent økologi i de statslige kantiner, og 70 millioner kroner afsat under forskningsreserven i 2024 for at styrke økologiforskningen.

Det betyder på ingen måde, at vi kan ånde lettet op og erklære os i mål.

I forbindelse med genbesøget af landbrugsaftalen vil vi drøfte med partierne, hvilke næste skridt der skal tages, for at vi kan nå ambitionen om fordoblingen af det økologiske areal frem mod 2030.

Ved at samle vores kræfter og fokusere på initiativer, der fremmer økologien, kan vi skabe en mere robust og ansvarlig fødevareproduktion.

Lad os sammen arbejde for at øge det økologiske areal i Danmark og vise resten af verden vejen mod en grønnere og mere bæredygtig fremtid.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ida Auken

MF (S), fhv. miljøminister (SF)
cand.theol. (Københavns Uni. 2006)

0:000:00