Enhedslisten vil have ny grøn fond på finansloven

FINANSLOV: Midt i forhandlingerne om finansloven foreslår Enhedslisten nu at etablere en grøn fond, der blandt andet skal understøtte omlægning af landbrugsjord. Fonden skal støttes med "et par hundrede millioner" afhængigt af modellen.

Der er ikke nok penge til både velfærd og grøn omstilling i regeringens udspil til finansloven, mener Enhedslistens Mai Villadsen. 
Der er ikke nok penge til både velfærd og grøn omstilling i regeringens udspil til finansloven, mener Enhedslistens Mai Villadsen. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Andreas Arp

Der skal findes flere penge til klima og natur på den kommende finanslov.

Det mener Enhedslisten, der forud for dagens forhandlinger foreslår at oprette en ny grøn fond med "et par hundrede millioner kroner" i ryggen.

”Vi står midt i en alvorlig klimakrise, og derfor er det vigtigt for os i Enhedslisten, at man kan måle den første finanslov på klimaregnskabet. Vi foreslår at kickstarte den grønne omstilling med en eller flere fondskonstruktioner,” siger klima- og miljøordfører Mai Villadsen (EL) til Altinget.

I sit udspil til finansloven har regeringen afsat 2,1 milliarder kroner til en forhandlingsreserve, der blandt andet kan bruges på flere investeringer i den grønne omstilling.  

"Vi står midt i en alvorlig klimakrise, og derfor er det vigtigt for os i Enhedslisten, at man kan måle den første finanslov på klimaregnskabet."

Mai Villadsen (EL)
Klima- og miljøordfører

Men det er ikke nok, mener Enhedslisten.

”Vi har i årevis set, hvordan uligheden er steget, velfærden er blevet skåret, og den grønne omstilling er blevet syltet. Så selvom 2,1 milliarder kroner kan lyde som mange penge, er det meget lidt, når vi også skal have sikret et løft af psykiatrien, mimimumsnomeringer og flere midler til uddannelse og offentlig transport,” siger Mai Villadsen.

En samlet pakke
Pengene i den nye fond skal ifølge Enhedslisten understøtte omlægningen af landbrugsjord til en mere klimavenlig produktion.

Men forslaget fra Enhedslisten skal mest af alt ses som en samlet idé om at bruge grønne fonde til at sikre en klimaeffekt "nu og her".

Foruden etableringen af en ny fond foreslår Enhedslisten nemlig også at finde 100 millioner kroner mere til Den Danske Naturfond og give Danmarks Grønne Investeringsfond yderligere 30 millioner kroner.

”Den Danske Naturfond har kun det sigte at opkøbe landbrugsjord og omlægge det til reel natur. Vi foreslår yderligere en grøn fond, som har mindre natursigte og mere klimasigte, hvor man dyrker energiafgrøder eller skov til energiproduktion. Samtidig kan man skyde kapital i Den Grønne Investeringsfond, som mere er en lånefond til andre grønne investeringer,” siger Mai Villadsen.

Læs også

Private midler
Den nye fond skal ifølge Enhedslisten ”kickstartes” med offentlige midler, som skal findes selvstændigt på finansloven og være ud over de 2,1 milliarder, som regeringen allerede har afsat til forhandlingsreserven.

Hvor mange penge der konkret er tale om, afhænger af modellen, siger klimaordfører Mai Villadsen, der dog skyder på, at det vil blive "et par hundrede millioner kroner".

På længere sigt er målet dog at få aktiveret penge udefra.

”Vores mål er at komme så langt, at vi sikrer et beløb på omkring to milliarder kroner til jordudtagning. Det centrale er, at man får nogle private midler ind at virke. Vi oplever en stor interesse for at bidrage, og det bliver vi nødt til at understøtte.”

Hvad er forskellen på det her forslag og Alternativets forslag om grønne obligationer og en grøn fond?

"Enhedslisten har længe været fortalere for grønne obligationer. Jeg er ikke godt nok inde i Alternativets forslag til at kunne sige, hvor meget det ligner. Men det her er en fondskonstruktion, som kan komme ud at køre nu og her, og det er det væsentlige," siger Mai Villadsen.

Læs mere om Enhedslistens forslag i faktaboksen til højre.

Dokumentation

Det foreslår Enhedslisten:
For at dæmpe temperaturstigningerne og begrænse klimaforandringerne skal vi mindske landbrugets belastning af klima og miljø. Vi skal derfor udtage landbrugsarealer, hvilket vil reducere vores CO2-udledning.

Vi skal i stedet bruge arealerne til skov, energiafgrøder og natur med blik for samtidig at løse den truende biodiversitetskrise og sikre rent drikkevand.

Enhedslisten foreslår:

1. Etablering af grøn fond, der understøtter omlægning af landbrugsjord til mere klimavenlig produktion. For eksempel skov eller energiafgrøder.

2. 100 millioner kroner til Den Danske Naturfond til opkøb af landbrugsjord, der omlægges til natur. Pengene kan suppleres med private midler.

3. Kapitalindskud på 30 millioner kroner i Danmarks Grønne Investeringsfond, hvilket vil udvide lånerammen med 750 millioner kroner.

Kilde: Enhedslisten


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mai Villadsen

MF (EL), fhv. politisk ordfører

0:000:00