Regeringen lander aftale om finansloven

AFTALE: Regeringen har indgået en aftale om næste års finanslov med dens tre støttepartier samt Alternativet, hvor der blandt andet er afsat penge til minimumsnormeringer, psykiatrien, folkeskolen, uddannelserne og den grønne omstilling. 

Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Finansminister Nicolai Wammen (S) har netop afsluttet forhandlingerne med Enhedslisten, SF, Radikale og Alternativet og præsenteret en aftale om næste års finanslov.  

Han mener, at regeringen nu leverer på de løfter, der blev givet til vælgerne efter folketingsvalget.

“Jeg mener, at vi nu kan sætte en ny retning for Danmark, hvor det er velfærd i centrum, og hvor det er det grønne, som i den grad kommer til at dominere," sagde finansministeren.

Glade støttepartier
Lederne af regeringens tre støttepartier samt Alternativet deltog også i præsentationen, og der var tilfredshed med aftalen over hele linjen.

Radikale Venstres leder, Morten Østergaard, fremhævede ved præsentationen især aftalens grønne elementer samt dens løft af uddannelses-og integrationsområdet. 

“Det, vi med den her finanslov gør, er at tage massive skridt i retning af at reducere Danmarks udledning af drivhusgasser og styrke den grønne omstilling på alt fra elbiler til skov og en lang række andre initiativer,” sagde han.

Indeholder minimumsnormeringer
SF's formand, Pia Olsen Dyhr, var ikke overraskende særligt glad for, at aftalen afsætter penge til minimumsnormeringer i daginstitutionerne.

"Det har været en hjertesag for SF både i valgkampen og i de her forhandlinger at sørge for, at vores børn oplever, at der er langt flere voksne i daginstitutionerne, så det enkelte barn bliver set," sagde hun.

Enhedslistens Pernille Skipper lagde hovedvægt på, at aftalen vil give et løft af psykiatrien. 

"Jeg er stolt af, hvad Enhedslisten har sat af aftryk i den her finanslovsaftale. Det gælder f.eks. psykiatrien, der er et af de områder i vores velfærdssamfund, der har været forsømt i rigtig mange år og ofte er blevet overset," sagde hun.  

Finanslovsaftalen er landet efter næsten to måneders forhandlinger mellem regeringen og støttepartierne.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Østergaard

Klimarådgiver, cBrain, fhv. politisk leder (R), MF og minister
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006)

Nicolai Wammen

Finansminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001)

Pernille Skipper

Politisk kommentator, TV 2 News, fhv. MF og politisk ordfører (EL)
cand.jur. (Københavns Uni. 2011)

0:000:00