Debat

JA om klimaplan for landbruget: "Det mest oplagte er at indføre en CO2-afgift"

Der skal sættes fart på arbejdet med en CO2-afgift for landbruget og lægges en langsigtet plan for den grønne omstilling. Det vil sikre ro om fremtiden for danske landmænd og gøre det attraktivt at investere i klimateknologi, skriver Hans-Henrik Jørgensen.

Vi ser et stærkt behov for en langsigtet plan frem mod 2030 og gerne længere, skriver Hans-Henrik Jørgensen. 
Vi ser et stærkt behov for en langsigtet plan frem mod 2030 og gerne længere, skriver Hans-Henrik Jørgensen. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Hans-Henrik Jørgensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Der er ingen tvivl om, at det bliver svært for landbruget at nå målet om at reducere Danmarks udledning af drivhusgasser med 70 procent inden 2030. 

Det fremgik også tydeligt på fødevareminister Rasmus Prehns (S) og miljøminister Lea Wermelins (S) konference onsdag 3. februar.

Selv i et meget optimistisk scenarie med udgangspunkt i kendte teknologier vil det umiddelbart kun være muligt at reducere cirka 7,4 millioner ton CO2 ud af de cirka 10 millioner ton, der er nødvendigt for at nå klimamålet, lød det her fra Jørgen E. Olesen, som professor ved Aarhus Universitet. 

Men til trods for, at 70 procent-reduktionsmålet kan virke uden for rækkevidde, så ved vi allerede meget om, hvordan vi får en mere klimaneutral fødevarebranche.

Plan skal give landbruget fair chance
Det mest oplagte og vigtige tiltag er at indføre en CO2-afgift, sådan som Klimarådet og andre økonomiske eksperter har argumenteret for gennem flere år.

Dette afgiftstiltag bør også gælde for fødevarebranchen, men især her er det vigtigt med en klar plan for fremtiden.

Når en plan er så afgørende for fødevarebranchen, handler det om, at investeringer her ofte er store og langsigtede. Det betyder, at hvis man som landmand skal have en mere klimavenlig stald i 2030, så skal man helst vide det meget lang tid i forvejen. Ellers kommer investeringerne og valg af bæredygtige teknologier ikke til at ske i tide.

Hvis man som landmand skal have en mere klimavenlig stald i 2030, så skal man helst vide det meget lang tid i forvejen.

Hans-Henrik Jørgensen
Formand, fagforeningen JA

På nuværende tidspunkt, hvor CO2-udledning ikke er beskattet, er det ikke økonomisk attraktivt at investere i mere klimateknologi. Hvis vi ønsker at ændre retningen for erhverv som landbruget, er det afgørende, at landmændene ved, hvilken vej vi som samfund vil gå, og hvilken fremtid vi ønsker os. Det vil desuden give erhvervet en fair chance for at tilpasse sig i tide.

Sæt turbo på CO2-afgift
Vi ser derfor et stærkt behov for en langsigtet plan frem mod 2030 og gerne længere. En sådan plan bør fremlægges nu, hvis vi skal bevare muligheden for den ønskede klimaomstilling.

Heldigvis – og ros til politikerne for det – har regeringen tilbage i december besluttet at nedsætte en ekspertgruppe i 2021, der blandt andet skal se på, hvordan en CO2-afgift for landbruget kunne fungere.

Ifølge økonomer fra Københavns Universitet og Det Økonomiske Råd, så kan en plan for en sådan afgift meget snart være klar. Til JA’s fagblad JA Aktuelt forklarer de, at hvis man satte turbo på ekspertgruppens arbejde, så kan en foreløbig køreplan for CO2-afgift i Danmark være klar allerede i 2021.

Banen er med andre ord kridtet op, nu mangler vi bare at se konkrete beslutninger, der kan bringe os i den rigtige retning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00