Minister om ny forskningsreserve: "En historisk stor satsning på grøn forskning"

GRØN FORSKNING: Regeringen har sammen med alle øvrige partier i Folketinget landet en aftale om fordelingen af forskningsreserven næste år. Tre fjerdedele af pengene øremærkes til grøn forskning. 

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Andreas ArpHjalte T. H. Kragesteen

Det var en glad forskningsminister og en glad flok af ordførere fra samtlige af Folketingets partier, der onsdag kunne præsentere en aftale om fordelingen af forskningsreserven i 2020.

Af en samlet reserve på knap to milliarder kroner indeholder aftalen i alt 1,54 milliarder kroner til grøn forskning alene.

"Det er en historisk stor satsning på grøn forskning. Selvfølgelig har vi forsket grønt tidligere, men nu gør vi en dyd ud af at øremærke det. Det er både klima og energi. Men også natur og biodiversitet," siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen om aftalen. 

Af de cirka 1,5 milliarder kroner er der udmøntet flest penge til Danmarks Innovationsfond, der får 629 millioner kroner.

Det er en pæn stigning, som giver et godt signal om, at man fra partiernes side gerne vil miljøteknologien.

Jørn Jespersen
Direktør, Dansk Miljøteknologi

For at få del i de penge er der krav om at forske inden for syv kriterier, der blandt andet tæller energi, bæredygtig natur og miljø og grøn omstilling af landbruget.

Næstflest penge afsættes der til Danmarks Frie Forskningsfond, der får 340 millioner kroner til at fremme forskernes egne, originale idéer, der kan bidrage til den grønne omstilling.

Endelig bliver der øremærket 336 millioner kroner til Energiteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP), der dermed bliver den tredjestørste post på forskningsreserven.

Energibranchen glæder sig 
Det glæder man sig over i Dansk Energi, der ser den grønne forskning som et afgørende fokuspunkt, hvis Danmark skal nå målet om at reducere drivhusgasudledningerne med 70 procent i 2030.

"Nu skal vi fokusere indsatsen dér, hvor vi ved, vi har brug for et teknologispring – nemlig at omdanne el til flydende brændstof til tung transport og til fly. Det er et eventyr, vi skal tage hul på, så Danmark kan vise vejen og tage den grønne førertrøje på," siger administrerende direktør Lars Aagaard til Altinget.

Med pengene på finansloven bliver der i alt afsat 514 millioner kroner til EUDP i 2020. Det er 85,5 millioner kroner mere end sidste år.

Fordobling af miljøforskning 
Udmøntningen af forskningsreserven betyder, at der afsættes 111 millioner kroner til MUDP. Og lagt sammen med bevillingen på regeringens finanslovforslag står miljøbranchen til at indkassere 134 millioner i 2020 mod 90 millioner i 2019.  

Stigningen vækker glæde hos Jørn Jespersen, der er direktør i Dansk Miljøteknologi. 

"Det er en pæn stigning, som giver et godt signal om, at man fra partiernes side gerne vil miljøteknologien, og at man kan se perspektiver i løsninger på vandområdet, ren luft og jordforurening," siger han. 

Jørn Jespersen peger dog også på, at partierne desværre ikke har fået sikret en mere langsigtet bevilling til området. 

"Det er vigtigt, at man får afsat en ramme over fire år. For så kan virksomhederne mobilisere langt flere kræfter til at tænke langsigtet, så der kan blive lavet nogle rigtigt innovative projekter," siger han.  

Fokus på natur 
Op til forhandlingerne krævede Enhedslisten, at midlerne som noget nyt også skal gå til forskning i natur- og biodiversitet. Det er ikke lykkedes partiet at få en særskilt pulje til natur, men det er skrevet ind, at midlerne fra Danmarks Frie Forskningsfond og Danmarks Innovationsfond også kan gå til forskning i natur og biodiversitet. 

Miljøordfører Mai Villadsen (EL) er tilfreds med det resultat. 

"Biodiversitetskrisen er lidt overset i de her dage, hvor vi alle sammen – med god ret – taler så meget om klimaet. Og derfor er jeg rigtigt glad for, at vi har fået skrevet natur og biodiversitet ind i hele den her aftale," siger hun og fortsætter: 

"Det havde været godt, hvis vi havde øremærket en tiendedel af den grønne milliard til at løse det her problem. Men det lykkedes ikke. Til gengæld kan alle forskere, der arbejder med biodiversitet, nu søge midler fra fondene. Så potentialet er rigtigt stort." 

Få hele overblikket over, hvordan politikerne har valgt at fordele forskningsreserven, her. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ane Halsboe-Jørgensen

Beskæftigelsesminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2009)

Jørn Jespersen

Formand, ICROFS, indehaver, JJ Advice
civiløkonom (CBS. 1987), lærer (Blaagaard Seminarium. 1982)

Lars Aagaard Møller

Klima-, energi- og forsyningsminister (M)
cand.scient.adm. (Roskilde Uni. 1994)

0:000:00