Landmandssøn fra Luxembourg skal balancere oprørske landmænd, klima og bæredygtighed
Landbrug går fra at høre under EU’s grønne dagsorden til at være et spørgsmål om landdistrikternes fremtid i den nye EU-Kommission. Posten går til den eneste kommissærkandidat, som bad om den.
Dorte Ipsen Boddum
Journalist og redaktørChristophe Hansen fra Luxembourg skal stå i spidsen for landbrugs- og fødevarepolitikken i EU i den kommende fem år, hvis han vel at mærke består testen hos EU-Parlamentet, når de nye kommissærer skal granskes og godkendes af parlamentarikerne.
Han var kommissionsformand Ursula von der Leyens ventede nye landbrugskommissær, da hun tirsdag præsenterede sin nye Kommission.
Vores tidligere kommissær på området har jeg svært ved at sige meget pænt om
Asger Christensen (V)
MEP
Christophe Hansen havde som den eneste af EU-landenes kommissærkandidater eksplicit sagt, at han gerne ville have landbrugsområdet, inden von der Leyens fremlæggelse af kommissærernes porteføljer tirsdag formiddag.
Asger Christensen (V) glæder sig som medlem af EU-Parlamentets landbrugsudvalg til at få med den nye landbrugskommissær at gøre.
"Jeg har ventet længe på at få en ny landbrugskommissær. Vores tidligere kommissær på området har jeg svært ved at sige meget pænt om. Det kan jeg heldigvis om Christophe Hansen, som jeg havde et fint samarbejde med i miljøudvalget, da han sad som MEP for den konservative gruppe," siger han.
Christophe Hansen erstatter den polske landbrugskommissær Janusz Wojciechowski.
Landmandssøn og miljøvidenskab
Desuden taler ophavet til Christophe Hansens fordel, mener Asger Christensen.
"Den nye kommissær kommer i øvrigt fra en landbrugsfamilie, hvilket jo altid er godt i forhold til forståelsen for landbrugets udfordringer," siger han.
Christophe Hansen er søn af en landmand, har en landmandsbror og er fætter til Luxembourgs siddende landbrugsminister, Martine Hansen. Christophe Hansen selv har dog mere haft papir end jord under neglene i sin karriere.
Han har en kandidatgrad i miljøvidenskab og har lige siden sin sidste eksamen arbejdet med politik. Først som assistent i EU-Parlament, så på Luxembourgs EU-repræsentation og siden selv som folkevalgt både til EU-Parlamentet og i Luxembourg.
Analytiker fra Tænketanken Europa, Emmanuel Molding Nielsen, hæfter sig ved, at Christophe Hansen kommer fra den konservative EEP-gruppe, som Ursula von der Leyen også selv tilhører.
De konservative fik landbruget
Valget af Christophe Hansen skal ifølge Emmanuel Molding Nielsen ses i lyset af de voldsomme protester fra utilfredse europæiske landmænd, som blandt har spredt gylle i gaderne i Bruxelles i frustration over deres økonomiske situation og stigende grønne krav fra EU.
De utilfredse landmænd fik EPP-gruppen til at kræve en europæisk "Farmers’ Deal" som svar på den europæiske "Green Deal", som landmændene følte sig pressede af.
Derfor giver det ifølge Emmanuel Molding Nielsen god mening nu at sætte en EPP-politiker til at håndtere landbrugspolitikken.
"Han er kristendemokrat, og det var en meget stor del af deres kampagne op til parlamentsvalget, at de ville være landbrugets parti," siger Emmanuel Molding Nielsen.
Samtidig er det ifølge Emmanuel Molding Nielsen værd at hæfte sig ved, at landbrugskommissæren nu skal referere til kommissæren for samhørighed og landdistrikter og ikke længere til kommissæren for klima og netop den europæiske "Green Deal".
EU-kommissærerne er organiserede med Ursula von der Leyen som formand for EU-Kommissionen, seks næstformand og resten af kommissærerne. De seks næstformænd har hver et antal kommissærer, som refererer til dem, og her hører landbrug- og fødevarer altså ikke længere under næstformanden med ansvar for klima.
Den første og største opgave for Christophe Hansen bliver dog at fremlægge en visionsplan for europæisk landbrug indenfor de første 100 dage efter sin formelle tiltrædelse, og at følge op på anbefalingerne fra det, der bedst kan sammenlignes med den danske grønne trepart.
For nylig afleverede 29 europæiske organisationer fra så forskellige og ofte stridende lejre som landbrug, miljø og fødevarer en rapport til Ursula von der Leyen med fælles bud på fremtidens landbrugspolitik. Det skete i regi af en såkaldt strategisk dialog på landbrug, som von der Leyen nedsatte på baggrund af landmandsprotesterne i Bruxelles.
Kamp om fremtidens landbrug
Ursula von der Leyen fremhævede selv opfølgning på den strategiske dialog og 100-dages visionen som Christophe Hansens opgaver, da hun tirsdag præsenterede sine nye kommissærer, og det fremgår også at hendes mere uddybende såkaldte mission letter til Christophe Hansen.
Det samme hæfter administrerende direktør for Landbrug og Fødevarer, Merete Juhl, sig ved.
"Ursula von der Leyen har varslet en ny vision for landbruget, og her bliver Christophe Hansen central. I Danmark har vi med aftalen fra den grønne trepart vist, hvordan man med dialog imellem parterne kan finde løsninger. Det må være den skabelon, der skal sikre, at vi på tværs af EU både når vores ambitiøse klimamål og samtidig bevarer en konkurrencedygtig fødevaresektor i Europa," siger hun.
Samtidig fremgår det af von der Leyens opgavebeskrivelse til Christophe Hansen, at en vigtig opgave også bliver en reform af EU’s landbrugspolitik og de kommende forhandlinger om den næste syv-års periode for indretningen af landbrugspolitikken, den såkaldte CAP.
De forhandlinger indledes under det danske EU-formandskab næste efterår, og fødevareminister Jacob Jensen (V) fremhæver især den opgave.
"Den største opgave for den kommende landbrugskommissær bliver at fremlægge et forslag til reform af den fælles landbrugspolitik efter 2027. Det bliver en stor opgave, men Kommissionen har allerede et solidt udgangspunkt med anbefalingerne fra den strategiske dialog om fremtidens landbrug i EU," siger Jacob Jensen.
Han lægger ikke skjul på sine ønsker her til Christophe Hansen her.
"Fra dansk side vil vi selvfølgelig presse på for at få en fælles landbrugspolitik, der leverer på den grønne omstilling, sikrer markedsorienteringen og ikke mindst mindsker de administrative byrder for landbrugere og medlemslandenes administration. Men det er klart, at klimareguleringen er i særklasse den største udfordring, og hvor vi har brug for en fælles regulering i EU," siger Jacob Jensen.
Som noget nyt har EU også fået en kommissær for dyrevelfærd. Det hører dog ikke under Christophe Hansen, men er blevet lagt ind under den ungarske sundhedskommissær, Olivér Várhelyi.