Overså vi det vigtigste, da alle rettede blikket mod Mette Frederiksens påståede grundlovsbrud?

Mathilde Walter Clark vil med sin nye bog åbne vores øjne for den virkelige tragedie bag minkskandalen. Altinget har spurgt forfatteren, hvorfor dyrevelfærd er vigtigere end regeringens manglende fokus på lovhjemmel til at nedlægge et erhverv. 

Filosof og forfatter Mathilde Walter Clark har skrevet "beretningen om det efterår, hvor minkene forsvandt ud af minksagen", som der står på forsiden af hendes nye bog.
Filosof og forfatter Mathilde Walter Clark har skrevet "beretningen om det efterår, hvor minkene forsvandt ud af minksagen", som der står på forsiden af hendes nye bog.Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Ida Elmdal Thagesen

Vi har overset det vigtigste i minksagen.

Det er hovedargumentet fra Mathilde Clark i hendes nye bog, ’Det Blinde Øje’.

Mediedækningen af forløbet har ellers været massiv.

Flere billeder har brændt sig ind i vores nethinder:

De nordjyske mænd med vindblæste ansigter og skovmandsskjorter, der græd på tv.

De tusindvis af pelsede, livløse mink, som lå bag dem.

Måske kan du endda huske det ret grynede videoklip, som satte det hele i gang:

Statsminister Mette Frederiksen i blågrå blazer foran et skrivebord da hun på et pressemøde offentliggjorde regeringens beslutning om aflivningen af mink.

Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Det viste sig siden, at der ikke var lovhjemmel til den del, der handlede om mink uden for smittezonerne.*

Centralt i mediedækningen stod spørgsmål som: Var grundloven blevet brudt? Skulle statsministeren stilles for en rigsret?

"Jeg synes, det er en meget lille historie i forhold til den, der manglede at blive fortalt," siger Clark, da Altinget møder hende til interview.

Hun mener, at vi som samfund manglede at stille det vigtigste spørgsmål: Hvad med minkene?

Men hvad har hun fundet ud af om mink, som vi ikke vidste i forvejen, og hvorfor er det egentlig en vigtigere historie end historien om konsekvenserne af den manglende lovhjemmel?

Det har Altinget spurgt forfatteren om.

"Jeg havde på ingen måde lyst til at skrive en bog om mink," siger hun som noget af det første.

Serie

Politisk litteratur på Altinget

Diagnosen er stillet mange gange: Tempoet i de politiske debatter er blevet for højt.

Politisk litteratur på Altinget tager tempoet ud af debatterne ved langsomt at undersøge de politiske strømninger, som kommer til udtryk hos danske forfattere.

Som Georg Brandes skrev: ”at en Litteratur Intet sætter under Debat er det samme som, at den er ifærd med at tabe al Betydning”.

Men hvilken betydning har litteraturen i dag? Hvad vil den sætte til debat? Læs med her.

Langsomt.

"Men nyhedsdækningen adresserede på intet tidspunkt, hvad det faktisk var, vi sad og så på. Jeg var så chokeret, at jeg ikke kunne lade være."

Clark fortæller, at hun er mest chokeret over det, som var i baggrunden af billederne. Altså bag de jyske landmænd. Det, som deres hænder rørte ved:

"Stativerne med mink. Vi så hænder lægge minkene op, som var det dej, der blev lagt på brødstativer. Der var flere hundrede stativer."

Den magiske kasse

I bogen taler Clark læserne med ind i 'Den Magiske Kasse', som er Clarks betegnelse for det sted, hvori minkene blev aflivet. 

Hun beskriver, hvordan man gasser op mod 75 mink ad gangen i sådan en kasse, og at det tager cirka seks et halvt minut, før de dør.

"Man siger ofte, at man ikke kan vide, om det gør ondt på dyrene. Det samme argument gør sig gældende for mennesker," siger hun med henvisning til, at amerikanske fanger i nogle stater også bliver henrettet med gas.

Hun tilføjer, med den samme tørre undertone, som hun gør brug af i bogen: "Vi kan jo kun få en førstehåndsberetning til et vist punkt."

 Mink aflives og pelses på minkfarm ved Næstved, fredag den 6. november 2020. Industrien er igen blevet lovlig i Danmark.
 Mink aflives og pelses på minkfarm ved Næstved, fredag den 6. november 2020. Industrien er igen blevet lovlig i Danmark.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Selvom det kan være svært at spørge en død mink, om den føler smerte, når den bliver aflivet, satte Clark sig for at undersøge, hvad man egentlig ved.

 "Der var på et tidspunkt en journalist, som lavede en aftale med en amerikansk fange, som skulle henrettes. Fangen skulle nikke til journalisten, hvis det var smertefuldt. Og fangen nikkede, indtil han på et tidspunkt ikke nikkede mere," siger Clark.

Hun kigger mig dybt i øjnene, da hun tilføjer:

"Det er ligner jo den praksis, vi også bruger, når vi afliver grise i vores enormt store svineproduktion. For det er praktisk og billigt. Det er nok de økonomiske hensyn, man vægter højest."

Industriens interesser

Den røde tråd i bogen er afdækningen af de vilkår, danske mink lever under. Der er tale om mink med åbne sår og mink, der spiser af sig selv.

Men det er faktisk ikke minkenes vilkår, Clark finder mest interessant.

Det er til gengæld, hvordan politikere, embedsmænd, journalister og resten af samfundet ifølge forfatteren lader sig forføre af "industriens teaterforestilling": 

Men det er faktisk ikke minkenes vilkår, Walter Clark finder mest interessant. Det er til gengæld, hvordan politikere, embedsmænd, journalister og resten af samfundet ifølge forfatteren lader sig forføre af ”industriens teaterforestilling”

"Vi har denne her industri, som har undgået mediernes kritiske søgelys ved at iscenesætte virkeligheden. Det foregår i et sammenfiltret, intrikat spil."

Hun sætter fokus på industriens stærke interesser.

Hun nævner eksempelvis, hvordan Kopenhagen Fur "havde travlt med at få nedlagt et fogedforbud mod visning af billedmaterialet" i forbindelse med en TV 2-dokumentar om minkproduktionen.

Og hun sætter spørgsmålstegn ved de arbejdsgrupper, der bliver nedsat i kølvandet på dokumentaren: "Det er ordmennesker, og det er PR-mennesker, men det er ikke folk, der har forstand på dyrevelfærd."

Er TV 2-dokumentaren ikke et eksempel på, at vi alle sammen godt ved, hvad der foregår, men bare ikke ønsker at beskæftige os med dyrevelfærd?

"Jo, og det er præcis en af de pointer, jeg gerne vil spille på i min titel. Vi vender det blinde øje til, selvom vi har en diffus fornemmelse af, hvad der egentlig foregår bag scenetæppet."

Clark er dog overbevist om, at mange af os ikke har det fulde indblik i, hvad der faktisk foregår.

"Men der er samtidig en reel uvidenhed. Det er faktisk meget værre end man forestiller sig, selvom man forestiller sig, at det er slemt."

Én af de ting, der er værre, end Clark forestillede sig, er det faktum, at danske mink får dobbelt så mange unger som de kinesiske.

Læs også

En sulten mink får flere unger

Hun er overbevist om, at det må skyldes, at den danske minkproduktion er tæt sammenknyttet med uafhængig forskning på universiteterne.

"Det virkede intuitivt indlysende, at når dyrene havde det godt, fik de mange hvalpe," som Clark skriver i bogen.

Også det begiver Clark sig i kast med at undersøge.

Hun bliver overrasket: De danske mink får flere unger, fordi de bliver sultet.

"Først feder man besætningen op til, når de skal pelses. Senere sulter man dem, når de skal have unger. Og ja, det lyder kontraintuitivt," siger Clark.

Hun forklarer, hvordan der findes en biologisk mekanisme, som gør, at tynde – eller ’nedtærede’, som Clark foretrækker at kalde det - mink får kraftigere ægløsning; det skyldes en biologisk mekanisme, som skal sikre artens overlevelse i tider, hvor maden er knap.

”De skal derfor tabe 40 procent af deres kropsvægt på syv uger. Det må man godt lige tage en pause og tænke over"

Mathilde Walter Clark
Forfatter

"De skal derfor tabe 40 procent af deres kropsvægt på syv uger. Det må man godt lige tage en pause og tænke over," siger hun.

Hun holder inde og kigger på mig, som for at sikre sig, at tallene er trængt ind hos mig.

"40 procent af kropsvægten! Tænk, hvis det var os, der skulle tabe 40 procent af kropsvægten. I løbet af syv uger! I landbruget kalder man det 'huldstyring' og ’restriktiv fodring’. Ja, der er udviklet et helt sprog til at beskrive, hvordan man sulter dem," siger hun og tilføjer:

"Men det mest chokerende var, at jeg fandt et forskningsprojekt, hvor to danske forskere fra Aarhus Universitet havde sammenlignet to forskellige måder at sulte minkene på."

Der er et helt kapitel i Clarks bog, som er dedikeret til undersøgelsen af, hvem der egentlig finansierer forskningen.

"Det er jo faktisk al forskningen om mink, der af forskellige kanaler, ad forskellige veje, er sponsoreret af industrien. Pengene kommer blandt andet fra Kopenhagen Fur," siger hun.

Læs også

Er historien om minkene vigtigere end minksagen?

Giver det egentlig ikke ret god mening, at når vi har haft minkproduktion i cirka 100 år, og statsministeren så lige pludselig nedlægger erhvervet uden at have styr på lovgrundlaget, så er det det potentielle grundlovsbrud, der fokuseres på?*

"Det giver i hvert fald god mening for medierne. Jeg må ærligt indrømme, at det ikke gav særlig god mening for mig. Den kødelige virkelighed er vigtigere end lovgivning og det, vi mennesker skriver på papir."

Hvorfor er det en vigtigere historie at fortælle? Vores statsminister gav muligvis en ulovlig ordre, som potentielt kunne nedlægge et helt erhverv. Uanset, hvad man mener om det erhverv, så er det vel relevant at afdække, om grundloven er blevet brudt?*

"Jeg synes, det er et mere reelt spørgsmål, hvorfor vi pludselig stod i døde dyr til knæene. Erhvervet blev jo heller ikke nedlagt, selvom sætningen om de facto nedlæggelse blev gentaget til bevidstløshed i den periode."

Men hvorfor er det forkert at fokusere på, om lovgivningen bliver overholdt?

"Det er ikke forkert, der er bare noget, som er meget vigtigere. Nemlig den virkelige historie. Historien om minkene. Minkene blev aldrig omtalt som dyr, men som designobjekter eller råmateriale. De var rekvisitter i minkavlernes store tragedie."

"Hvis det er meget svært at forstå, så kan jeg sammenligne det med en meteorstorm. En meteorstorm ville også trumfe, hvad der står i vores lovbøger."

Mathilde Walter Clark
Forfatter

Jeg forstår det stadig ikke. Medierne undersøgte, om statsministeren brød grundloven. Hvorfor er det vigtigere at undersøge, om vi kan lide minkerhvervet?

"For mig handler det ikke om, hvorvidt vi kan lide minkerhvervet. For mig handler det om, at det er lige meget for minkene, hvad der står i vores papirer, og om det var klokken fire, at vi måtte gå ind over matriklen for at aflive dem," siger Clark og tilføjer:

"Hvis det er meget svært at forstå, så kan jeg sammenligne det med en meteorstorm. En meteorstorm ville også trumfe, hvad der står i vores lovbøger. Sådan en storm er mere virkelig end det, der står i vores lovbøger, og om den hjemmel var der eller ej. Den rigtige, store, kødelige virkelighed er ligeglad."

Clark understreger, at hun mener, det er vigtigt at beskæftige sig med, om statsministeren havde hjemmel til aflivningen. Hun mener bare ikke, at det var det vigtigste.

Læs også

 

* I rubrikken og i et par steder i artiklen er det præciseret, at der var tale om et "påstået grundlovsbrud" i minksagen. Selv om Minkkommissionen mente, at statsministeren udstedte en ulovlig ordre på et pressemøde i november 2020, har en såkaldt forhørsledelse senere vurderet sagen anderledes. Læs mere om det her 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Mathilde Walter Clark

Forfatter
cand.mag. i dansk og filosofi (Roskilde Uni. og New York Uni.)

0:000:00