Forskningsråd: Vi har brug for anonyme bedømmere

NYHED: Videnskabsudvalget standsede i sidste uge et lovforslag om anonyme bedømmere. Det kan give dårligere forskning, mener forskere. Fægt med åben pande, siger DF.
Uffe Laursen

Desuden må jeg sige - og det kan være, det lyder lidt patetisk - at jeg er enig med B.S. Ingemann, når han siger: 'I alle de riger og lande / hvorhen jeg i verden for / jeg fægted' med åben pande / for hvad jeg for alvor tror.' Jeg synes, at danskere skal fægte med åben pande.

Jesper Langballe
Forskningsordfører, Dansk Folkeparti
Forskningsverdenen er en andedam - både herhjemme og internationalt. Et miljø, hvor mange inden for samme forskningsområde omgås og kender hinanden. Derfor er der brug for, at de - ofte internationale - bedømmere, der vurderer kvaliteten af ansøgninger om forskningsmidler til forskningsrådene, kan være anonyme.

Det mener flere forskningsråd, efter videnskabsminister Helge Sander (V) i sidste uge måtte trække et forslag tilbage, der ville give hjemmel til brug af anonyme bedømmere. Resultatet af den manglende mulighed er, at det dels er svært at få forskningsmæssige kapaciteter til at bedømme forslagene, dels at de, der bedømmer, er knap så karske i deres udmeldinger.

Udtrykker sig mindre ærligt
"Det ærgrer mig, at forslaget ikke bliver til noget. For jeg synes, det var et moderat forsøg på at indføre et system, som man kender fra de fleste andre lande. Problemet er, at mange siger nej til at deltage, og de, der siger ja, udtrykker sig måske mindre ærligt, end de ellers ville. Det er jo en naturlig menneskelig refleks, at man nødig udtrykker sig negativt om mennesker, man kender og møder til konferencer eller i andre sammenhænge. Derfor er der en tendens til at pakke negative synspunkter ind eller vælge den nemme løsning, nemlig at sige nej til at medvirke. Min fornemmelse er, at forskningsrådene vil få mere ud af anonyme bedømmere," siger professor på Aarhus Universitet Jes Madsen, der er formand for Forskningsrådet for Natur og Univers. Han understreger, at man i Natur og Univers ikke bruger mange bedømmere, men når man gør, er det et problem med den manglende anonymitet.

En spade for en spade 
Den betragtning er professor Mads Melbye, næstformand i Forskningsrådet for Sundhed og Sygdom under Det Frie Forskningsråd, enig i. Mads Melbye er bekymret for, at visse projekter kan få en forkert vurdering, fordi bedømmeren ikke tør kalde en spade for en spade.

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00