DMU-udbud kan lukke afdeling på Kalø

FORSKNING: Miljøministeren skal i dag i samråd om udbuddet af DMU's opgaver. Udbuddet kan lukke forskningsafdelingen på Kalø. Både jægere og ornitologer er stærkt bekymrede.
Både Jægerforbundet og Dansk Ornitologisk Forening er bekymrede over, at DMU's opgaver sendes i udbud.
Både Jægerforbundet og Dansk Ornitologisk Forening er bekymrede over, at DMU's opgaver sendes i udbud.
Anders Jerking

DMU varetager opgaverne meget objektivt, og det er væsentligt. Vi kan frygte, at når man bestiller en rapport hos et privat firma, så får man den konklusion, man har bedt om på forhånd.

Ole Roed
Formand, Danmarks Jægerforbund
Miljøminister Troels Lund Poulsen (V) skal i dag på et samråd redegøre for sin beslutning om at sende en række DMU-opgaver i udbud. Flere grønne organisationer er stærkt bekymrede, og på DMU advarer man om, at udbuddet kan få store konsekvenser for blandt andet DMU's afdeling for Vildtbiologi og Biodiversitet, der holder til på det nyrestaurerede Kalø Gods.

Konkurrenceudsættelsen på Vildtforvaltningsområdet kan i værste fald betyde, at DMU mister opgaver for cirka 15 millioner kroner årligt. Opgaverne udgør en væsentlig del af Kaløs omsætning. 

 "Hvis vi ikke får noget af udbuddet, så tror jeg ikke, at det vil være muligt at drive Kalø videre. Så må man lukke vores afdeling, med mindre Aarhus Universitet kommer med en pose penge. Vi betragter derfor sagen med stor alvor," siger Stefan Pihl, tillidsmand for stedets skov- og landskabsingeniører.

Forskningschef på Kalø Aksel Bo Madsen vurderer, at der måske er nogle af de øvrige universiteter, som vil byde ind på opgaven.

Dokumentation

Udvalgsspørgmål og svar fra miljøministeren om DMU-udbuddet:

Spørgsmål nr. 629 (alm. del)
Ministeren bedes oplyse hvor stort et budget DMU's afdeling på Kalø råder over og udbuddets andel heraf (evt. med tal fra DMU's tid i Miljøministeriet). Er Ministeren vidende om, at han med et udbud risikerer at ødelægge det eneste sammenhængende forskningsmiljø som har fokus på Danmarks vilde dyr og natur, nemlig forskningsstationen på Kalø?

Svar
For information om DMU's budget må jeg henvise til Aarhus Universitet(AU)/DMU.      

Det er for mig vigtigt, at vi har højeste kvalitet i såvel forskning som andre rådgivningsopgaver. Jeg er sikker på, at den øgede konkurrence, der opnås ved at sende opgaverne i udbud er med til fremme kvalitet og sikre et højt niveau i opgavevaretagelsen, samtidig med at den løses effektivt og til den rigtige pris.

Jeg må desuden understrege, at AU/DMU på lige vilkår med andre interesserede har mulighed for at byde på opgaverne

Spørgsmål nr. 630 (alm. del)
Hvilke ingeniør  og konsulentfirmaer forestiller ministeren sig vil være i stand til at byde på opgaverne med at drive strategisk forskning i fugle og pattedyr? Hvordan vil miljøministeren sikre sig, at de private konsulenter har samme høje videns  og kvalifikationsniveau som forskerne og biologerne på DMU?

Svar
Jeg forestiller mig, at universitetsmiljøer og private aktører i f.eks. ingeniør- og konsulentbranchen, enten selvstændigt eller evt. i konsortiesamarbejde, vil kunne byde på netop strategisk forskning og undersøgelser vedr. vildt- og artsforvaltning for fugle og pattedyr.

Af hensyn til ligebehandlingsprincippet som fastsat i EU traktaten, vil jeg ikke fremhæve enkelte potentielle tilbudsgivere frem for andre.

Miljøministeriet vil i udbudsmaterialet stille nødvendige og proportionale krav til potentielle tilbudsgiveres faglige kvalifikationsniveau, hvilket skal sikre, at valgte leverandører har det ønskede høje faglige niveau.

Spørgsmål nr. 631 (alm. del)
Ministeren bedes fremsende kopi af den faglige indstilling fra ministeriets institutioner som ligger til grund for prioriteringen af hvilke af DMU's opgaver der skal konkurrence udsættes. Herunder ønskes det oplyst, om det anses for fagligt forsvarligt at opsplitte den strategiske forskning, så den udføres af private ingeniør  og konsulentfirmaer.

Svar
Formålet med at udbyde opgaverne ved DMU er et ønske om hele tiden at søge de bedste løsninger og jeg mener udbud er et godt værktøj til at sikre det rigtige forhold mellem pris og kvalitet.

De DMU opgaver, der ønskes konkurrenceudsat, er ikke udvalgt på baggrund af en faglig prioritering. De valgte opgaver er et udtryk for, hvad Miljøministeriet har fundet det muligt på nuværende tidspunkt at konkurrenceudsætte inden for rammerne af den kontrakt Miljøministeriet har med Aarhus Universitet/DMU.


Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00