Ekspert: Usædvanligt, at fonde går direkte efter at påvirke lovgivningen

Med en hvidbog og konkrete bud på forandring af rammelovgivningen for udenlandsk arbejdskraft, vil Lundbeckfonden og Novo Nordisk Fonden gøre det nemmere for politikerne at ændre i udlændingelovgivningen. Ekspert ser det som udtryk for at fondene går ind i en ny fase af interessevaretagelse.

Siden 2010 er antallet af beskæftigede udenlandske statsborgere, der er kommet til Danmark for enten at studere eller arbejde steget fra godt 100.000 til 263.000.
21 pct. af erhvervsindvandrerne kommer fra 3. lande, dvs. lande uden for EU, der ikke er omfattet af den frie bevægelighed.
Siden 2010 er antallet af beskæftigede udenlandske statsborgere, der er kommet til Danmark for enten at studere eller arbejde steget fra godt 100.000 til 263.000. 21 pct. af erhvervsindvandrerne kommer fra 3. lande, dvs. lande uden for EU, der ikke er omfattet af den frie bevægelighed.Foto: Colourbox
Mikala Satiya Rørbech

Sidste uge lancerede to af Danmarks dominerende erhvervsdrivende fonde en hvidbog med anbefalinger til, hvordan man kan styrke vilkårene for at tiltrække og fastholde internationale højtuddannede medarbejdere på danske virksomheder.

Konkret foreslår Lundbeckfonden og Novo Nordisk fonden, at man ændrer ordlyden i de dele af udlændingeloven, som står i vejen for, at virksomheder kan hente talenter og specialister fra lande uden for EU til Danmark. Lovændringerne skal give dansk erhvervsliv og dansk forskning bedre odds i den globale konkurrence.

De to store erhvervsfondes tiltag er en usædvanlig tydelig markering af interesser, og et eksempel på, at fondene ønsker og får stigende politisk indflydelse. Det siger fondseksperten Markus Bjørn Kraft.

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00