Debat

Forskningsdirektør: Et klimaneutralt fødevareerhverv kræver en stærk forskningsindsats

Vi skal producere fødevarer af høj kvalitet endnu mere innovativt, bæredygtigt og klimaeffektivt, hvis vi skal nå de ambitiøse klimamål, som står i regeringsgrundlaget, landbrugsaftalen og fødevaresektorens egne visioner. Her spiller forskning en afgørende rolle, skriver Anders M. Klöcker.

Danmark har brug for en ambitiøs satsning på en sammenhængende forskning- og innovationsindsats i fødevareerhvervet, hvor der tænkes på tværs af produktionskæder og arbejdes missionsorienteret, skriver Anders M. Klöcker.
Danmark har brug for en ambitiøs satsning på en sammenhængende forskning- og innovationsindsats i fødevareerhvervet, hvor der tænkes på tværs af produktionskæder og arbejdes missionsorienteret, skriver Anders M. Klöcker.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Anders Klöcker
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

"I den nye regeringsperiode sætter vi ambitionerne endnu højere. I 2045 skal Danmark være helt klimaneutralt. Og tænk engang! I 2050 skal vi ligefrem optage mere CO2, end vi udleder."

Sådan sagde statsministeren i sin nytårstale. Hvis de ambitioner skal nås, så er det afgørende, at vi styrker dansk landbrugs- og fødevareforskning. Et bredt politisk flertal vedtog med fordelingen af forskningsreserven for 2021, at Innovationsfonden skulle igangsætte fire grønne missioner for i alt 700 millioner kroner.

I landbrugs- og fødevaresektoren har vi dannet det missionsdrevene partnerskab AgriFoodTure. Landets videninstitutioner, erhvervslivet og mange andre gode parter har været travlt beskæftiget med at udforme et såkaldt roadmap, der viser de mulige veje til at nå de fastlagte missionsmål og få etableret et stærkt konsortium.

Den missionsorienterede tilgang til forskning og udvikling er den helt rigtige vej

Anders M. Klöcker
Erhvervs- og forskningsdirektør, Landbrug & Fødevarer

Det er nu, at der skal langsigtet politisk prioritering bag de fine ord om at udvikle og ikke afvikle dansk fødevareproduktion.

Missionsorienteret

Den missionsorienterede tilgang til forskning og udvikling er den helt rigtige vej, hvis Danmark skal lykkes med den grønne omstilling. Der er investeret rigtig mange kræfter i at få vores mission op at stå, og det er faktisk helt uden fortilfælde, at så mange parter i erhvervet og forskningsverdenen går sammen i så stærkt og ambitiøst et partnerskab.

Derfor vil jeg også opfordre kraftigt til, at forskningsordførerne i den nært forestående aftale om fordeling af forskningsreserven for 2023 signalerer en ambition om, at de fire allerede besluttede missioner skal sikres finansiering i alle årene frem til 2030.

I landbrugsaftalen er der ligeledes lagt an til implementering af en række teknologier. Udvalgte teknologier er allerede langt, mens andre stadig skal modnes og udvikles.

Derfor er det også vigtigt, at der afsættes midler til at sikre, at nye teknologier færdigudvikles og kommer helt ud at virke på marken, i stalden og i produktionen.

Indfrielse af landbrugsaftalen skal ske hånd i hånd med de etablerede vidensmiljøer og kræver en langsigtet prioritering af kapacitetsopbygning af de faglige miljøer.

Klimaneutral fremtid

At løse landbrugs- og fødevareerhvervets klimaudfordringer kræver nye partnerskaber og samarbejder. Det har vi i erhvervet erkendt og gået konstruktivt ind i med AgriFoodTure.

Men det kræver også en tættere koordinering mellem forskellige politiske ressortområder som for eksempel forskningsministeriet og landbrugs- og fødevareministeriet. Således at en forskningsreserveaftale spiller aktivt med i forhold til de grønne politiske aftaler, der allerede er indgået.

Læs også

For at nå både regeringens og fødevaresektorens ambitiøse målsætninger, skal der både plukkes lavthængende frugter og investeres massivt i mere radikale løsninger, som kan hjælpe på lidt længere sigt. Det kræver et tæt samspil mellem erhverv, forskningsverdenen, myndigheder, politikere og civilsamfund. 

Danmark har brug for en ambitiøs satsning på en sammenhængende forskning- og innovationsindsats i fødevareerhvervet, hvor der tænkes på tværs af produktionskæder og arbejdes missionsorienteret.

Det er nøglen til en endnu grønnere, klimaneutral fremtid – og uundværligt, hvis vi, som statsministeren sagde i sin nytårstale, har "en ambition om at gå forrest i kampen mod klimakrisen."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Klöcker

Erhvervs- og forskningsdirektør, Landbrug & Fødevarer
Cand.scient.soc. (Roskilde Uni. 1995), MPA, Society, Science & Technology

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00