Debat

Innovationsfonden: Den gode idé slår alt

DEBAT: De gode ideer skal opstå ude i virksomhederne, blandt iværksætterne og på universiteterne, og fonden er netop i gang med at vælge de investeringer, som vil skabe mest værdi for det danske samfund, skriver Peter Høngaard, direktør for Innovationsfonden.

"Det
er en vigtig opgave at samle grundigt og metodisk op på de resultater, der
bliver skabt, og her har





Innovationsfonden været i
tæt dialog med OECD.





Fonden har arbejdet med
forandringsanalyser, hvor man bruger tidsstudier langt mere aktivt, end der er
tradition for i dag," skriver




<span>Peter Høngaard, direktør
for Innovationsfonden<b></b></span>. <br>
"Det er en vigtig opgave at samle grundigt og metodisk op på de resultater, der bliver skabt, og her har Innovationsfonden været i tæt dialog med OECD. Fonden har arbejdet med forandringsanalyser, hvor man bruger tidsstudier langt mere aktivt, end der er tradition for i dag," skriver Peter Høngaard, direktør for Innovationsfonden.
Anna Gurzhiy Hougaard
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Peter Høngaard
Direktør for Innovationsfonden

Gode idéer er ofte de mest simple. Alligevel kan det være svært at gå fra idé til virkelighed. Det skyldes, at selv de bedste idéer risikerer at drukne i uvedkommende hensyn og uklare strategier. Det er Innovationsfondens udfordring i en nøddeskal. Det skal være let, effektivt og værdiskabende at udvikle idéer i Danmark.

Tak til debatpanelet for de mange gode råd til at knække nødden.

Der bliver i flere indlæg peget på, at kontakten til Innovationsfonden er ekstrem vigtig. Fonden skal være tilgængelig og tilbyde ubureaukratiske og risikovillige muligheder for de bedste ideer. Netop det har været fondens helt store fokus i 2015. Vi er ikke i mål, men vi er kommet et stykke på vejen.

Fakta

Husk, at du også kan deltage i eller komme med idéer til debatten. Send dit debatindlæg til [email protected]

Det er vigtigt, at vi fortsat fokuserer på, at de gode ideer opstår ude i virksomhederne, blandt iværksætterne og på universiteterne. For Innovationsfonden betyder det, at fokus skal være på kvaliteten i projekterne frem for deres evner til at leve op til rigide krav og regler. Dette princip slår nu igennem for fondens tre investeringstyper, som er Erhvervsforsker, InnoBooster og Store projekter.

Søgt projekter for historisk stort beløb
Fonden har netop modtaget ansøgninger fra den første runde med de store projekter, og har i den anledning været rundt på universiteterne og ude i landet for at fortælle om mulighederne. Det var lærerigt, og resultatet udeblev ikke. I alt har fonden modtaget 556 ansøgninger i fase 1. Fonden bliver ansøgt om 8,3 milliarder kroner – næsten otte gange så meget, som fonden har til rådighed til de store projekter. Nu er opgaven at vælge de investeringer, som vil skabe mest værdi for det danske samfund. Fonden har ansat en række Scientific Officers med viden på et højt fagligt niveau, som deltager i vurderingen af projekter og siden bliver part for fonden i de aktive projekter.

Fonden bliver ansøgt om 8,3 milliarder kroner – næsten otte gange så meget som fonden har til rådighed til de store projekter.

Peter Høngaard
Direktør for Innovationsfonden

Samtidig er fonden ved at forberede det nye InnoBooster-program rettet mod iværksættere, mindre virksomheder og forskere, der har en god forretningsidé. Der er sket meget i forhold til tidligere. De økonomiske rammer bliver udvidet, og fleksibiliteten bliver større. Næste skridt er at få skabt et godt og bredt kendskab til InnoBooster blandt de tre førnævnte målgrupper - uanset hvor i landet de befinder sig.

Kunsten at måle effekt
Et andet emne, som har fyldt i debatten, er måling af effekt. Det er vigtigt at få opsat de helt rigtige og meningsfulde mål, som formanden for Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd, Jens Oddershede, så rigtigt pointerer.

Det er en vigtig opgave at samle grundigt og metodisk op på de resultater, der bliver skabt. Vi skal kunne dokumentere, om projekterne lever op til deres og samfundets målsætninger om, at der skal være et tydeligt og positivt outcome. Det vi i Innovationsfonden kalder ”bang for the buck”.

For det konkrete projekt skal effektmålingen give det helt rigtige billede. Ellers kommer det ikke til at gøre den ønskede forskel. Heldigvis er der værktøjer, man kan hente inspiration fra. Mere kompliceret bliver det, når man ønsker at måle den makroøkonomiske effekt af fondens samlede investeringer. Hvornår skal man måle? Og hvor i nationalregnskabet skal fondens resultater kunne aflæses?

For at komme et skridt nærmere en gangbar model har Innovationsfonden været i tæt dialog med OECD. Både om de meget økonomiske og de mere samfundsmæssige mål. Fonden har arbejdet med forandringsanalyser, hvor man bruger tidsstudier langt mere aktivt, end der er tradition for i dag. Det forventer fonden at kunne præsentere mere om senere på året.

Endnu en gang tak for debatten. Ser frem til at fortsætte dialogen på samme gode grundlag her på Altinget og i de kommende år.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Høngaard Andersen

Direktør, Innovationsfonden
cand.scient i biokemi (Københavns Uni. 1983), dr.med. (Københavns Uni. 1994)

0:000:00