Debat

Videregående studerende: Vi har udvist samfundssind, så husk os i genåbningen

Efter et ensomt år er konsekvenserne af nedlukningen ved at sætte dybe spor. Vi har udvist samfundssind, så åben i det mindste læsesale, eller lad os mødes i studiegrupper, skriver Mike Gudbergsen og Sofie Falck Villadsen.

Corona-ensomheden er ved at sætte dybe spor, skriver Mike Gudbergsen og Sofie Falck Villadsen.
Corona-ensomheden er ved at sætte dybe spor, skriver Mike Gudbergsen og Sofie Falck Villadsen.Foto: Anthon Unger/Ritzau Scanpix
Mike Gudbergsen
Sofie Falck Villadsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Forhandlingerne om genåbning er i gang. Snart vil regeringen fremlægge et udspil om den kommende bredere genåbning af samfundet. Vi studerende frygter, at vi bliver glemt igen, når den plan bliver fremlagt, ligesom det skete under sidste nedlukning.

Vi har vist samfundssind, vi ved godt, det ikke er os, der er mest udsatte, og har derfor ventet på, det blev vores tur. Vi havde egentlig troet, at politikerne havde lært deres lektie fra sidste genåbning. Det skulle vi så ikke have gjort.

Vi, som studerende på videregående uddannelser, endte med sorteper og blev åbnet på samme tid som barer og nattelivet omkring os. Så spørgsmålet er denne gang, om studerende skal mødes på kollegieværelset, på værtshuset eller i læsesalen?

Vi håber på åbne læsesale
Vi forventer ikke at kunne have stort fysisk fremmøde på vores campusområder, men vi håber meget snart at kunne gøre brug af læsesale, grupperum og uddannelsesinstitutionernes faciliteter, så vi i det mindste kan mødes i vores læsegrupper med behørig afstand i store lokaler i stedet for at være klemt sammen på små kollegieværelser.

Vi føler os glemt i debatten, i beregningerne og i genåbningen.

Mike Gudbergsen, Sofie Falck Villadsen
Forperson, Danske Studerendes Fællesråd, forkvinde, Studenterforum UC

Vi har før set, at vi studerende kan være på campus uden store smitteudbrud. Danske Universiteter præsenterede for nyligt en plan for gradvis genåbning af universiteterne i tre trin. Så lad os huske, at det ikke behøver at være et spørgsmål om alt eller intet.

Mange nåede heldigvis at få lidt fysisk undervisning i løbet af efteråret, men man kan godt finde studerende rundt omkring, der ingen fysisk undervisning har haft siden nedlukningen for over et år siden.

Det er et år med lidt eller ingen fysisk interaktion med medstuderende og undervisere. Det har været et ensomt år.

Nedlukningen er begyndt at sætte dybe spor
Som repræsentanter for studerende på landets universiteter og professionshøjskoler ser vi det som et foruroligende signal, at vi studerende ikke prioriteres højere i genåbningen.

Vi har brug for en bæredygtig plan for genåbning, hvis vi skal vi skal komme det massive faglige efterslæb og vores mistrivsel til livs.

Mike Gudbergsen, Sofie Falck Villadsen
Forperson, Danske Studerendes Fællesråd, forkvinde, Studenterforum UC

Hvad end det gælder virtuel undervisning, mistet praktik eller omlagte eksaminer, kan det med sikkerhed siges, at konsekvenserne af nedlukningen nu begynder at sætte sine dybe spor.

Vi går nu sammen som studerende på tværs af de mellemlange og lange videregående uddannelser for at råbe regeringen og partilederne op. Vi har brug for en bæredygtig plan for genåbning, hvis vi skal vi skal komme det massive faglige efterslæb og vores mistrivsel til livs.

Vi har brug for, at der gøres alvor af vores bekymringer. Trivsel er ikke blot en betegnelse for socialt samvær. Det er en betegnelse for vores faglige kunnen, relationer, levevilkår, praksistilknytning og alle de ting, der er i og omkring vores studie. Kæmper man med stress, ensomhed og mistrivsel generelt, er der ikke overskud til faglig fordybelse og fokus på studiet.

Vi føler os glemt. Vi føler os glemt i debatten, i beregningerne og i genåbningen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00