Debat

Fokus på Open Access

PRÆSENTATION: Dansk forskning har et erklæret mål om større brug af Open Access, men målene bliver ikke nået trods bred opbakning. Altinget vil derfor tage emnet op til debat. Læs mere her og mød panelet.

Foto: Colourbox
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Fri og gratis adgang til videnskabelige artikler, Open Access, er blevet officiel politik i en række lande, herunder Danmark, hvor målet er, “at alle videnskabelige artikler, som er kvalitetssikrede i peer review og optaget i et videnskabeligt tidsskrift, skal kunne læses og distribueres uden finansielle, tekniske eller juridiske restriktioner."

Imidlertid viser en ny undersøgelse, at der er langt igen, før dansk forskning lever op til målsætningen. Går Danmark glip af innovation som følge af den manglende åbenhed? Er Open Acces overhovedet den bedste måde at publicere forskningsresultater på? Hvad med modstanden i forskerverdenen mod Open Access?

Den diskussion vil Altinget gerne tage op: Skal staten øge kontrollen med forskerne? Eller ødelægger Open Access andre og mere frugtbare publiceringsformer?

Debattørerne er:

Jens Henrik Thulesen Dahl Jens Henrik Thulesen Dahl (DF), uddannelses- og forskningsordfører
Jens Henrik Thulesen Dahl er er uddannet civilingeniør fra Aalborg Universitet. Han har siddet i Folketinget siden 2011. Udover at være Dansk Folkepartis uddannelses- og forskningsordfører, er han også undervisningsordfører. Inden han blev valgt ind i Folketinget, arbejdede han som arbejdsmiljøkonsulent i Aarhus Kommune.

Eva FlyvholmEva Flyvholm (EL), uddannelses- og forskningsordfører
Eva Flyvholm er uddannet cand.scient.adm. i offentlig administration og internationale udviklingsstudier fra RUC. Hun blev opstillet til Folketinget første gang i 2012 og blev valgt ind ved sommerens folketingsvalg. Hun er Enhedslistens uddannelses- og forskningsordfører samt forsvarsordfører. Inden hun blev valgt ind i Folketinget, arbejdede hun som politisk rådgiver for Enhedslisten inden for EU, forsvar og internationale forhold.

Hans Müller PedersenHans Müller Pedersen, formand, Den Nationale Styregruppe for Open Access
Hans Müller Pedersen er direktør for Styrelsen for Forskning og Innovation og formand for den Nationale styregruppe for Open Access, der skal koordinere ministeriets indsats for at få mere Open Access i Danmark. Styregruppen består af centrale aktører, heriblandt repræsentanter fra alle de danske universiteter, Danske Professionshøjskoler, større private fonde og Danmarks Elektroniske Fag- og Forskningsbibliotek. Han er uddannet cand.scient.soc. i sociologi.

Lars QvistgaardLars Qvistgaard, formand, akademikerne
Lars Qvistgaard er formand for Akademikerne, der tager sig af vigtige indsatsområder for medlemsorganisationerne og arbejder for akademikerne både i forhold til arbejdsgivere, politikere og offentligheden. Lars Qvistgaard har en næsten 8-årig baggrund som formand for Djøf Offentlig og i tilknytning hertil som medlem af Djøf bestyrelsen, Akademikerne, JØP og Akademikernes A-kasse. Repræsentant for Akademikerne i RAR Hovedstaden, Arbejdsmiljørådet og bestyrelsen for Fonden for Forebyggelse og Fastholdelse. Han er uddannet cand.jur. fra Københavns Universitet og har en MPG fra CBS.

Peter MøllgaardPeter Møllgaard, forskningsdekan, CBS
Peter Møllgaard er forskningsdekan på CBS. Han er desuden professor i Industrial Organization og har tidligere været leder af Økonomisk Institut på CBS. Han er uddannet cand.polit. fra Københavns Universitet og har en ph.d. fra European University Institute, Italien.

Jørgen BurchardtJørgen Burchardt, formand, Foreningen af Danske Videnskabsredaktører
Jørgen Burchardt har skrevet mere end 60 bøger og større rapporter inden for erhvervs- og teknologiudvikling. Arbejdet er udført sideløbende med ansættelse ved museer, blandt andet som direktør for Danmarks Vejmuseum. Han har altid været aktiv i danske og internationale tidsskrifter; bl.a. var han i 1999 med til at starte Tidsskrift for Arbejdsliv, Danmarks ældste Open Access tidsskrift. Han har udgivet en bogserie om forskningsformidlingens infrastruktur, og har ud fra sit kendskab til tidsskriftsøkonomi været kritisk mod den førte politik, hvorfor han i 2009 tog initiativ til Foreningen af Danske Videnskabsredaktører.

David Budtz PedersenDavid Budtz Pedersen, lektor, forskningsleder, Humanomics Research Programme, Aalborg Universitet (København)
David Budtz Pedersen er ph.d., lektor og forskningsleder ved Humanomics Research Centre på Aalborg Universitet København. Han har
udgivet en række bøger og artikler om forskningspolitik og forskningsledelse, blandt andet bogen Hvordan styres videnssamfundet (2012 m. Jan Faye) og Kampen om disciplinerne (2015 m. Frederik Stjernfelt og Simon Køppe). Han redigerer bogen Mapping Frontier Research in the Humanities (2016 m. Claus Emmeche og Frederik Stjernfelt). Han har arbejdet med åben forskning og innovation i en årrække, bl.a. som rådgiver for Europa-Kommissionen og Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Dokumentation

Fra 7. april og en måned frem sætter Forskningsdebatten fokus på Open Access.

Følg debatten her.

Forskningsdebatten på Altinget: forskning har til formål at fokusere og styrke den forskningspolitiske debat i Danmark. Løbende inviterer Altinget: forskning derfor forskere, politikere, erhvervslivet og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og problemstillinger inden for forskningsområdet.

Husk, at du også kan deltage i eller komme med idéer til debatten.

Send dit indlæg til [email protected]


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Eva Flyvholm

Fhv. MF (EL) og medlem, Dataetisk Råd
cand.scient.adm. i offentlig administration og internationale udviklingsstudier (Roskilde Uni. 2009)

Hans Müller Pedersen

Pensioneret, tilknyttet konsulent, Uddannelses- og Forskningsstyrelsen
cand.scient.soc. i sociologi (Københavns Uni. 1987)

Jens Henrik Thulesen Dahl

MF (DD)
civilingeniør (Aalborg Uni. 1985)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024