Fra fond til forsker: Kan slankekur gøre op med urinsyregigt?

FONDE: Gigtforeningens forskningsråd giver støtte til en række reumatologiske projekter. En million kroner går til forskning i, hvordan vægttab påvirker patienter med urinsyregigt.

Foto: Malene Anthony Nielsen/Ritzau Scanpix
Kirsten Ida Enemark

Gigtforeningen har bevilget i alt 2,6 millioner kroner i støtte til en række forskere inden for det reumatologiske område. 

Særligt to projekter har fået tildelt en særlig pose penge til at forske videre. Det er projekterne: 'Miljø- og genetiske faktorers betydning for udviklingen af SLE – et nationalt kohortestudium' og 'Risk of Mortality and co-morbidities as well as impact of weight loss in gout patients: a clinical and epidemiological research project'.

Yngre kvinder er i farezonen
Læge Henrik Christian Bidstrup Leffers fra Rigshospitalet har modtaget 1.250.000 kroner til sin forskning i SLE/lupus, som er en alvorlig bindevævssygdom, der særligt rammer yngre kvinder. 

På sigt skal projektet gøre det muligt at identificere de patienter, der er i særlig risiko for komplikationer. Derudover skal pengene bruges på at finde nye behandlingsformer.

Vægttab skal gøre op med urinsyregigt
Gigtforeningens forskningsråd har tildelt 1 millioner kroner til klinisk assistent Kristian Zobbe fra Rigshospitalet. 

Kristian Zobbes projekt skal afdække, om vægttab kan bruges som behandlingsform mod det stigende antal tilfælde af urinsyregigt.

Projektet er baseret på registre i både England og Danmark, og en række patienter vil blive trukket ud til at prøve slankekur som en del af forskningen.

Kan tarmbakterier påvirke psoriasisgigt?
En række projekter har fået tildelt 50.000 kroner til forskning i særlige områder.

Blandt dem er læge og ph.d.-studerende Maja Skov Kragsnæs, som skal undersøge nye teorier om, at sammensætningen af tarmens bakterier påvirker psoriasisgigt. Hendes projekt hedder: 'Efficacy and Safety of Faecal Microbiota Transplantation in Patients with Peripheral Psoriatic Arthritis: A 6-month, Double-Blind, Randomised Placebo-Controlled Trial'.

0:000:00