Fra fond til forsker: Millionbeløb til førstegangsforældre og midler til nyt biomolekylært udstyr

FONDE: Nordea-fonden bevilger millioner til undersøgelse og styrkelse af førstegangsforældres kompetencer. John og Birthe Meyer Fonden støtter indkøb af biomolekylært udstyr, og 162 foreninger får midler fra Lokalpuljen.

Foto: www.colourbox.com
Sara Fleckner Vilstrup

Hvordan trives forældre, første gang de får en baby?

Det har psykolog og forsker på Københavns Universitet Mette Skovgaard Væver fået 10,2 millioner kroner fra Nordea-fonden til at forske i.

Med projektet ”Forstå din baby” skal hun sammen med sundhedsplejersker i ti kommuner undersøge trivslen hos par, der bliver forældre for første gang, og udvikle metoder, der styrker forældrenes ressourcer og fremmer trivsel hos de alleryngste.

Projektet løber i tre et halvt år og fokuserer i første fase på at indsamle data fra godt 1.300 forældre i Jylland og på Fyn, Sjælland og Lolland. I projektets anden fase vil i alt 200 sundhedsplejersker i de ti deltagende kommuner blive oplært til systematisk at vejlede forældrene i at forstå deres babys følelsesmæssige og sociale behov og dermed få styrkede forældrekompetencer.

Forskerne vil herefter evaluere effekten af sundhedsplejerskernes vejledning af de nye forældrepar, og der etableres også et online videobibliotek, udviklet af forskere og sundhedsplejersker i fællesskab, som alle forældre og fagprofessionelle i hele landet kan få glæde af.

John og Birthe Meyer Fonden støtter nyt biomolekylært udstyr 
Johan Palmfeldt har modtaget 7,7 millioner kroner fra John og Birthe Meyer Fonden. Pengene er investeret i nyt apparatur, avanceret massespektrometri, der kan analysere cellers biologiske funktioner og se, hvilken rolle de kan have ved sygdomme som eksempelvis hjertesvigt, diabetes og arvelig hjernelidelse

I en årrække har Johan Palmfeldt og hans kolleger forsket inden for proteomics, studiet af den totale proteinmængde i en celle, en vævstype eller i blod. Med bevillingen har de fået mulighed for at købe et nyt apparat, som gør det muligt at kvantificere tusindvis af proteiner og karakterisere de enkelte proteiner mere detaljeret.

Forskningen giver mulighed for tidligt at opdage nye markører for sygdom, som kan benyttes til at diagnosticere for eksempel iltmangel og hjerneskade hos nyfødte, hjertesvigt og forskellige stofskiftesygdomme som diabetes og arvelig hjernelidelse.

Bedre behandling til overset øjensygdom
En bevilling på 12,5 millioner kroner fra Velux Fonden skal få en ny national forskergruppe ved Sjællands Universitetshospital, Københavns Universitet og Aalborg Universitetshospital til at komme nærmere en behandling af den udbredte, men oversete øjensygdom AMD. Det skriver Politiken.

Dr.med. Bent Honoré fra Institut for Biomedicin, Aarhus Universitet, er blandt deltagerne i gruppen. De 50.000 ældre danskere, der lider af AMD, kan forhåbentlig få glæde af forskningen. AMD kaldes også ’alderspletter på nethinden’ og forventes at ramme omkring dobbelt så mange i år 2040.

162 lokale initiativer støttes
Nordea-fondens lokalpulje giver 162 foreninger støttes med i alt 3,5 millioner kroner. Det skriver Nordea-foden på deres hjemmeside.

0:000:00