Forsvarets ønsker ude af sync med politiske prioriteringer

Mens Forsvaret går og savler over alle de nye jord-til-luft missiler, radarer og krydsermissiler, som de godt kunne tænke sig, så har politikerne i høj grad blikket rettet mod noget, der i Forsvarets øjne er ret usexet og ikke særlig potent.

For når man den senere tid har været til debatter om Danmarks fremtidige forsvarspolitik og ikke mindst om prioriteringerne i det kommende forsvarsforlig, så har det stået ret klart, at politikerne fra begge sider af Folketingssalen har stort fokus på cyber warfare. Meget naturligt, når man ser hvad der skete hos Maersk i denne uge og når man ser hvordan hackere helt åbenlyst påvirker valg rundt omkring. Politikerne spurgte ind til det under Center for Militære Studiers store konference den 7. juni og politikere fra både Venstre, Soc.dem. og SF bragte det op ved debatter på Folkemødet.

I Forsvaret? Not so much. Her taler Søværnet fortsat meget varmt for oprustning af fregatterne og kører den her salamimodel, hvor man godt kunne tænke sig hele baduljen. Områdeluftforsvar, ballistisk missilforsvar (radar og i bedste fald også missiler til nedskydning) samt krydsermissiler. Det ved man godt, at man ikke får. Men ved at lægge alle ønsker på bordet, så håber man, at man i det mindste får områdeluftforsvar. Desuden talte den nye chef for Marinestaben, Torben Mikkelsen, på Folkemødet meget varmt for, at man udstyrer Seahawk-helikopterne med evnen til at jagte ubåde, sådan som helikopterne oprindeligt er beregnet til.

Login