Hvilken velfærdsstat?

Velfærdsstat, jo tak – det ville være en god idé, siger Enhedslistens kandidat i København Line Barfod. Hér er vores portrætsamtale op til valgdagen med det nyvalgte medlem.
Jon Adelsten

Jeg møder enlige mødre, førtidspensionister og unge mennesker på halve dagpenge eller kontanthjælp, der ikke har penge til de mest nødvendige ting. Det er jo ikke en velfærdsstat.

Line Barfod
Folketingskandidat (EL), Østre Storkreds.

Enhedslistens regler for folketingsmedlemmer gør valgkampen lidt mindre spændende for den 37-årige folketingskandidat Line Barfod, end hvis hun var stillet op for et andet parti. Som MF Jette Gottliebs afløser på stemmesedlen i Østre Storkreds er hun så godt som sikker på at blive valgt til Folketinget. Gottlieb har valgt ikke at genopstille, og nu er det Line Barfods tur til at fortsætte arbejdet i det lille oppositionsparti.

Lokal opbakning
Valgkampen har været ført bl.a i Vanløse, Brønshøj og i hjemkredsen på Nørrebro, hvor Line Barfod selv bor med sin mand og deres fire børn. I Østre Storkreds alene henter partiet mere end en tiendedel af alle sine stemmer.
- Opbakningen har været god, og folk er vældig positive overfor os. De taler meget om frygten for en borgerlig regering med Venstre og De Konservative og Dansk Folkeparti og deres forfærdelige fremmedkampagne. Det skræmmer mange, de vil hellere snakke velfærd, siger Line Barfod.

Efterlyser velfærdsstaten
En af de mærkesager, hun vil arbejde med i Folketinget, er netop velfærden for de svageste og deres retssikkerhed. Som advokat for en række sociale fonde og krisecentre møder hun mange klienter på overførselsindkomst, hvor de skal finde 100 kroner på månedsbudgettet, før der er råd til mad. Det er på baggrund af de erfaringer, at folketingskandidaten i sit valgmateriale siger: ”Velfærdsstaten? – Jeg synes den ville være en god idé”.
- Det siger jeg, fordi jeg møder enlige mødre, førtidspensionister og unge mennesker på halve dagpenge eller kontanthjælp, der ikke har penge til de mest nødvendige ting. Det er jo ikke en velfærdsstat. Og mange falder ned i ”huller” i systemet, men har ikke overskud til at tage sagen op. For eksempel dem, der er for raske til at få sygedagpenge, men for svage til at komme i arbejde – de får ingen ting overhovedet .
- Jeg vil gerne ændre reglerne, så vi fjerner kassetænkningen i kommunerne – staten skal refundere alle overførselsindkomster 100 procent, så kommunerne ikke går og tænker på, om det er den ene eller anden kasse. Desuden skal retssystemet ændres - hvis borgeren for eksempel ikke har fået pension eller er blevet beskyldt for socialt bedrageri, er det myndighederne, der skal bevise, at de har ret - ikke omvendt. Det er svært at være alene mod systemet, særligt for den gruppe borgere, siger Line Barfod.

Sikker valgkamp
Efter valget kan Line Barfod efter alt at dømme flytte sagerne fra advokatkontoret i den indre by over til Enhedslistens lokaler på Christiansborg.
Er det ikke mærkeligt, at føre valgkamp, når man næsten er sikker på sit mandat?
-Det er jo ikke en valgkamp for mit eget mandat, men for at styrke Enhedslisten, så vi bedre kan få vores ting igennem. Og det er i høj grad også en valgkamp imod de borgerlige og Dansk Folkeparti. Imellem valgene er regeringen jo ofte enige med de partier i mange sager, det vi prøver at bruge valgkampen på, er at vise, at vi står for en helt anden måde at gøre tingene på, siger Line Barfod. MF fra på onsdag.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00