Anmeldelse af 
Jonas Parello-Plesner

5 A'er: Ny bog skaber tiltrængt debat om Danmarks forhold til Kina

'Danske perspektiver på Kina – i stormagtsrivaliserings æra' er en læseværdig antologi om forholdet mellem USA og Kina samt dets betydningen for Danmark. Men et enkelt kapitel kunne med fordel have været udeladt, skriver Jonas Parello-Plesner.

’Danske perspektiver på Kina’ er en vigtig og læseværdig bog på rette tidspunkt om det mest skæbnesvangre forhold mellem USA og konkurrenten Kina, skriver Jonas Parello-Plesner.
’Danske perspektiver på Kina’ er en vigtig og læseværdig bog på rette tidspunkt om det mest skæbnesvangre forhold mellem USA og konkurrenten Kina, skriver Jonas Parello-Plesner.Foto: Kevin Lamarque/Reuters/Ritzau Scanpix
Jonas Parello-Plesner
Danske perspektiver på Kina – i stormagtsrivaliserings æra
Andreas Bøje Forsby og Bertel Heurlin (red.)
Djøfs forlag


Kina er officielt udpeget som USA's vigtigste geopolitiske udfordring. I skrivende stund er forholdet på et klart lavpunkt siden etableringen af diplomatiske forbindelser i 1979 mellem USA og Folkerepublikken Kina. Det betyder meget for verdens gang, når verdens nummer et og to – både økonomisk og militært – næsten er klar til at tørne sammen.

Problemlisten er lang: spionballon, armlægning om mikrochips- og teknologi, Ukraine-krig og Xis støtte til Putin, kampen om Taiwan og Det Sydkinesiske Hav, Bidens diktator-kommentar om Xi Jinping og meget andet.

For Danmark betyder det, at vi navigerer i stormagtsrivaliseringens æra. Det nye grundvilkår udforsker DIIS-forsker Andreas Bøje Forsby sammen med Københavns Universitet-nestor professor emeritus Bertel Heurlin i en ny redigeret bog, hvor de har samlet en række dygtige bidragsydere til at zoome ind på dele af stormagtsforholdet og til at skabe tiltrængt debat om Danmarks Kina-forhold.

Bøje Forsby skitserer, hvordan udviklingen også for Danmark er gået fra strategisk partner i slutningen af 00’erne til med EU’s sprogbrug systemisk rival i de senere år. De kinesiske statsstyrede Konfucius-institutter er en indikator.

I partnerskabets velmagtsdage var der institutter på Copenhagen Business School, Aalborg Universitet og Musikkonservatoriet. I skrivende stund er et enkelt tilbage ved erhvervsakademiet i Kolding.

Det afkølende forhold til Kina er en rejse, jeg også personligt har været med på. Jeg citeres i bogen som teamleader og ansvarlig for Kina og Nordøstasien i Udenrigsministeriet i Martin Marcussens kapitel fra en Jyllands-Posten artikel fra 2007, om at vejen til Kina går igennem engagement (side 40).

Negative sikkerhedspolitiske effekter

I 2008 var jeg med til at forhandle det strategiske partnerskab mellem Danmark og Kina, og jeg deltog i statsminister Anders Fogh Rasmussen besøg i Kina, hvor der blev givet håndtryk på partnerskabet i Folkets Store Hal.

I 2010 skiftede jeg til tænketanken European Council on Foreign Relations og så Kina-forholdet mere udefra og med større skepsis. I 2012 skrev jeg om, hvordan Tysklands økonomiske omfavnelse af Kina kunne ende med negative sikkerhedspolitiske effekter.

Det er desværre stadigvæk der, hvor vi fortsat er i 2023, selvom Tyskland med De Grønne i regeringen har fået en mere værdibaseret tilgang til Kina-handel.

Den sleske, forudindtagede lydighed overfor Kina har gjort, at man solgte ud af egne værdier. På hjemmebane

Jonas Parello-Plesner

Tilbage til Danmark rammes højdepunktet af (naiv) engagement omkring 2012, hvor statsminister Helle Thorning-Schmidt plæderer for ”så meget samkvem som overhovedet muligt,” og investeringsminister Pia Olsen Dyhr og eksportambassadører blindt jagter kinesiske ordrer.

”Regeringen går Kinaamok,” sammenfatter Marcussen det præcist i en kapiteloverskrift. Den danske ambassadør Friis Arne Petersen jagter personligt pandaer til Københavns Zoo og udtaler, da det lykkedes, at ”Kina alene gav sådanne tilsagn til sine bedste venner,” som han citeres for i bogen.

2012 er også året, hvor Hu Jintao er på statsbesøg i Danmark. Her overskrides grundloven i forhold til Tibet-demonstranter, der får fjernet deres flag. Tibet-kommissionen konkluderer senere, at udenrigsministeriets forvaltningskultur var en medvirkende faktor til syndefaldet.

Sagt på almindeligt dansk: den sleske, forudindtagede lydighed overfor Kina har gjort, at man solgte ud af egne værdier. På hjemmebane.

De senere år er der heldigvis kommet en nødvendig kurskorrektion. Også i Danmark er EU's sprogbrug om Kina som rival sneget sig ind. Bøje Forsby beskriver 2020 som annus horribilis mellem Danmark og Kina.

Den bilaterale problemliste er lang og lyder sådan her ifølge Forsby: ”Udelukkelsen af Huawei fra Danmarks digitale infrastruktur, Jyllands-Postens satiretegning af det kinesiske flag, skamstøtten på Christiansborg Slotsplads i solidaritet med Hong Kong-demonstranterne, kinesiske sanktioner mod den danske NGO Alliance of Democracies og Hong Kong-aktivisten Ted Huis besøg i København.”

Læs også

Året indrammes i en sigende overskrift fra Jyllands-Posten: ”Hold kæft, hvor er vi trætte af Kina”. Det tilsvares i den danske befolkning, hvor 75 procent – en stigende andel – har et negativt syn på Kina.

Hvorfor? Kina er blevet både mere autoritært og repressivt under Xi Jinping fra Xinjiiang-provinsen til Hongkong.

USA's politik er blevet skarpere og konkurrencepræget fra vicepræsident Mike Pences Kina-tale i 2018 på Hudson-instituttet og fortsat frem til i dag under Biden, selvom den nuværende administration dog har nuanceforskelle (mere samarbejde med allierede og mindre Twitter-hysteri) i Kina-politikken fra Trumps tid.

Grønland i stormagtskonkurrencen

Lad mig give et par andre nedslagspunkter fra bogens kapitler: Camilla T.N. Sørensen skriver om Kina i Arktis med en god baggrundsanalyse om, hvad Kinas indmarch medfører fra mulig minedrift til Arktisk Råd, og hvordan disse træk udfordrer rigsfællesskabet.

Det ville have været godt at se Harmsen bruge sine skriveevner mere nyttigt

Jonas Parello-Plesner

Som man har kunnet se i DR og Netflix-serien Borgens fiktive univers, er Grønland smeltedigel for stormagtskonkurrence mellem Kina, Rusland og USA. I det spil er både Danmark og Grønland forenede i lillebror-rollen. Om det er nok skæbnefællesskab til at holde rigsfællesskabet sammen for at holde de store ude, er et åbent spørgsmål over de kommende år.

Jørgen Delman skriver med indsigt om Kinas klimapolitik og det dansk-kinesiske samarbejde. Jeg er dog uenig, når Delman beskriver klimaområdet med en fodboldmetafor som 1-1 mellem Kina og USA.

Det baseres på, at Kina afbryder det bilaterale klimasamarbejde efter Nancy Pelosis besøg på Taiwan i august 2022 og Trumps tidligere udmeldelse 2017 fra den multilaterale Paris-aftale, som USA aldrig når fuldt at forlade, før Biden indmelder USA igen.

Det er en totalt æble-og-pære-sammenligning. Delman får heller ikke undersøgt nogle af de nyere fronter på klima-området, såsom en mulig klima-skat fra EU's side og hvordan det vil påvirke forholdet.

Mette Thunø og Rasmus Rossen Thys kapitel om kinesiske diplomaters brug af Twitter er baseret på gode empiriske analyser.

Selvom vestlige sociale medier er forbudt for almindelige borgere i Kina, boltrer Kinas statsstyrede repræsentanter sig løs i Twitters globale ytringsfrihed i ambitionen om at vinde den ideologiske slagmark på internettet, som Thunø citerer Xi Jinping for, og at ”de lande, der tager kontrol over internettet, [vil] vinde verden” (side 101).

Kapitlet opsummerer nogle af de saftige Twitter-dueller, som kinesiske diplomater har indgået i, som da Kina-diplomaten Zhao Lijian ganske udiplomatisk omtaler USA's nationale sikkerhedshedsrådgiver, Susan Rice, som en ”rascist disgrace”.

Læs også

Udenrigsministeriets talskvinde, Hua Chunying, som jeg selv kender fra min tid som diplomat, forvandles også over de senere år fra klassisk diplomat til frådende tastaturkriger. Der er en klar inspiration fra Ruslands aktivistiske disinformation på vestlige platforme. Under corona-pandemien forenes Kina og Rusland i fælles konspirationsteorier om, at USA opfandt virussen i et militært laboratorium.

Så kommer vi til kapitlet om den gule fare skrevet af den fabelagtigt dygtige Kina-kender og journalist Peter Harmsen. Det er en skuffelse og kunne være udeladt, da det – næsten – forgæves søger efter Kina-had i Danmark som følge af corona.

Kina-racisme relateret til corona har været en udfordring i USA, men er totalt marginalt i Danmark, som Harmsen også selv konkluderer: ”Indtil videre har Danmark været fri for den form for retorik”. Netop. Derfor er der ikke brug for kapitlet.

Det minder om konservative danske kommentatorer, der desperat leder efter woke-fænomener i Danmark for at overføre den skingre USA-debat. Det ville have været godt at se Harmsen bruge sine skriveevner mere nyttigt. Mine forslag til alternativt kapitel: Enten om det danske forhold til Taiwan eller om Tibet-kommissionen, som begge ikke dækkes i bogen.

EU’s afhængighed af Kina

Danske Bank-økonomen Allan von Mehren bidrager med et læseværdigt kapitel om Kinas industripolitik, og hvad deres statsstyrede økonomiske model betyder for Danmark, hvor vores virksomheder klemmes i kampen mellem USA og Kina, særligt på teknologi, men også udsættes for øget konkurrence på hjemme- og tredjemarkeder af kinesiske virksomheder.

Derudover er der det nye pres på forsyningskæder og -sikkerhed. Vi kan ende med en verden opdelt på en række produkter med to sæt af forsyningskæder.

Bertel Heurlin beskriver Danmarks muligheder som et beskedent manøvrerum og konstaterer, at presset fra USA, når det gælder Kina, er massivt

Jonas Parello-Plesner

Det er del af den udvikling, som er igangsat af Ursula von der Leyen, med at reducere EU’s afhængighed af Kina under den såkaldte ’derisking’-overskrift. Det er klart et fornuftigt sundhedscheck af alle EU’s medlemslandes økonomiske forhold og afhængighed af Kina.

El-biler, vindmøller med mere – hele den grønne omstilling bliver også i stigende grad en industripolitisk slagmark med Kina. Læg dertil computerchips, hvor USA med europæiske partnere begrænser Kinas adgang til de mest avancerede chips, hvilket så øger Kinas hjemlige tiltag og industrispionage med mere i vores lande.

Hvordan ser fremtiden så ud? Bertel Heurlin beskriver Danmarks muligheder som et beskedent manøvrerum og konstaterer, at presset fra USA, når det gælder Kina, er massivt. Bøje Forsby taler om, at Danmarks politik kan beskrives som rettidig tilpasningspolitik.

De beskrivelser klinger ikke forfærdeligt langt fra den i maj lancerede udenrigspolitiske strategi, hvori udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen prøver at ramme en pragmatisk idealisme.

Men i en tid, hvor fronterne trækkes op mellem verdens ledende demokrati og verdens største autokrati, er der ikke – og burde der heller ikke være – så meget plads til nordisk balancegang.

’Danske perspektiver på Kina’ er en vigtig og læseværdig bog på rette tidspunkt om det mest skæbnesvangre forhold mellem USA og konkurrenten. Den kan anbefales.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jonas Parello-Plesner

Direktør, Alliance of Democracies Foundation, seniorrådgiver, Rasmussen Global, non-resident Senior Fellow, German Marshall Fund, sikkerhedspolitisk kommentator, Altinget og Berlingske
ecole nationale d’administration (ENA 2004), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2000), master of science (London School of Economics 1999)

Andreas Bøje Forsby

Seniorforsker, Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), gæsteforsker, Nordisk Institut for Asienstudier (NIAS), Københavns Universitet
Ph.d., cand.scient.pol., (Københavns Uni. 2002)

Bertel Heurlin

Professor em., Statskundskab, Københavns Uni., leder af Kinaprojektet ved Center for Militære Studier, Københavns Uni., kommentator
cand.mag. (Københavns Uni. 1962)

0:000:00