Den virkelige årsag til at valget falder på F-35

Når Tyrkiet, Italien og Holland enten har købt eller er meget tæt på at købe F-35 Joint Strike Fightere, og når belgierne interesserer sig meget for det samme fly, så handler det ikke blot om at være gode venner med USA og om at købe det samme fly som sine allierede. For Tyskland og Spanien er gode eksempler på, at man sagtens kan være venner med USA uden at købe deres kampfly.

Nej, helt konkret så skal en stor del af forklaringen findes i atomvåben og de forskellige flytypers evner til at bære og aflevere atomvåben. F-35 er nemlig det eneste vestlige jagerfly, der i fremtiden vil være i stand til at bære amerikanske atomvåben. Tornado og F-16 kan i dag, men Eurofighter Typhoon og Gripen kan ikke. Rafale kan, men kun franske a-våben. Hertil kommer naturligvis langtrækkende strategiske bombefly, men de er irrelevante i denne sammenhæng.

USA har i dag sandsynligvis 150 - 200 atombomber af typen B61 liggende i bunkere i fem europæiske lande. Det er Belgien, Holland, Tyskland, Italien og Tyrkiet. Det skriver forskerne Robert S. Norris og danske Hans M. Kristensen* i denne artikel fra ”Bulletin of the Atomic Scientists” fra 2011.

Login