Ny situation vedr. pesticidnedsivning

Claus Iversen
Spørger: Keld Albrechtsen (EL)
Fremsat 27/6-02, svarfrist 4/7-02.

Spørgsmål: "Er ministeren enig i, at det er en ny situation, at et pesticid (isoxaflutol, ifølge Europaudvalget (2. saml.) Alm. del - bilag 832) efter, at det er blevet vurderet til at kunne sive ned til grundvandet i koncentrationer over grænseværdien, godkendes i EU?"

Begrundelse: "Regeringen anbefaler godkendelse af pesticidet isoxaflutol (der anvendes til bekæmpelse af ukrudt i majs) jævnfør Grundnotat over forslag til kommissionsdirektiv om optagelse af aktivstoffet isoxaflutol på bilag I til direktiv 91/414/EØF om plantebeskyttelsesmidler. Det sker på trods af, at EU's Videnskabelige Komité udtaler om et af pesticidets nedbrydningsprodukter, »at metabolitten kan forurene grundvandet i koncentrationer > 0,1 my gram/l, men komitéen mener ikke, at dette vil medføre nogen uacceptabel risiko for hverken miljø eller sundhed«.

En koncentration på 0,1 my gram/l har hidtil været grænseværdien, for hvad både EU og den danske regering har været villig til at acceptere af principielle grunde, og er hidtil ikke gjort afhængigt af, om man har kunnet bevise, at det er skadeligt."

0:000:00