Politi-ransagning i sag om svensk køb af AgustaWestland-helikoptere

Den italiensk-britiske helikopterproducent AgustaWestlands (AW) navn er på ny dukket op i en sag, hvor der er mistanke om, at ikke alt er gået efter bogen ved et salg af helikoptere. Denne gang er det i vores naboland Sverige.

I sidste uge ransagede Riksenheten mot korruption den svenske søfartsstyrelses hovedkontor efter afsløringer i april i det svenske tv-program ”Uppdrag granskning”. Her satte man spotlys på det køb af syv AW-139 helikoptere fra AgustaWestland, som Sjöfartsverket gennemførte i 2012.

I programmet kom det frem, at Sjöfartsverket havde været i kontakt med AW før indkøbet af nye helikoptere overhovedet blev sendt i udbud. Og Sjöfartsverket havde i udbudsmaterielet opstillet meget specifikke krav til helikopterens størrelse. Krav som kun AW-139 kunne leve op til. Helikoptere der var blot 10 cm. højere kunne ikke bruges, mente man hos Sjöfartsverket, hvor den ansvarlige for indkøbet igen og igen svarede udenom på Uppdrag Granskning-journalistens spørgsmål. Lige meget hvad journalisten spurgte om, så svarede han, at Sverige havde fået den bedste helikopter, der egnede sig godt til svenske og skandinaviske forhold.

Login