Sådan evalueres kampflyene

Når politikerne en dag skal beslutte hvad der skal være Danmarks nye kampfly, så bliver omdrejningspunktet det beslutningsgrundlag, som Nyt Kampfly Program-kontoret i Forsvarsministeriet er ved at lægge sidste hånd på.

Mens vi venter på at politikerne er klar, så zoomer vi i dette indlæg ind på de fire delelementer i beslutningsgrundlaget. Det består nemlig af en strategisk evaluering, en militærfaglig evaluering, en økonomisk evaluering og en industriel evaluering.

Programkontoret kommer ikke med en anbefaling af ét kampfly, men ranglister de tre kandidater indenfor hvert af de fire evalueringsområder. Det er så op til politikerne hvordan de vil vægte tingene. Skal det økonomiske aspekt være udslagsgivende på bekostning af det militærfaglige? Eller er det vigtigste det militærfaglige og så må økonomi og industri komme i anden række? Det bliver den spændende afvejning, som politikerne får lov at foretage.

Login

 • Anmeld

  Tom Petersen

  Meget lækkert og proff. indlæg Andreas.
  OG egentlig kunne de tre competanter "bare" følge denne køreplan til MAX point, så ville de vinde ordren.

  MEN ak nej så simpelt er det ikke.

  For mit vedkommendene vil jeg nærstudere "køreplanen / checklisten" nærmere og så komme med yderligere comments.

  g-nat Tom.P

 • Anmeld

  Henrik

  Problemet er men kan vurdere den strategiske evaluering og den økonomiske evaluering næsten som man føler for, det kan der hurtigt gå politik i.
  Der burde næsten være flere eksperter der kom med hver deres evaluering og så blive hørt bagefter.

 • Anmeld

  Jesper Frickmann

  Virkelig godt overblik - tak for det! Jeg synes at det virker fornuftigt at de grundigt evaluerer de forskellige områder, og så lader det være op til de politiske beslutningstagere at vægte mellem dem. Det bliver spændende at se hvordan det falder ud i sidste ende. Alt tyder i hvert fald på at vi får hårdt brug for disse kamplfly...

 • Anmeld

  Fligth controller

  Lækkert indlæg, der kommer hele vejen rundt.
  Gad vide, om implementeringen af MLRS artilleri i tidernes morgen, var igennem samme indkøbs procedure ? ;-)

 • Anmeld

  Pollepot

  Til dags dato det bedste indlæg du har lavet, Andreas.
  Måske det også kan oplyse alle skrivebordsgeneralerne derude, der har foretaget deres egen lille internetanalyse af det bedste kampfly, at der er lavet et seriøst analysearbejde på alle fronter, der bliver præsenteret for politikerne.
  Hvad de så vælger at gøre med det, er selvfølgelig, som altid, en omgang russisk roulette.

 • Anmeld

  Halken

  PolleP, der er der ingen garanti for, når man ser på forsvarets indkøb og det faktum at mareridtet F35 er skabt af det amerikanske militær. De har sikkert også lavet en masse analyser, men det har ikke hjulpet. Det samme kan siges om mange af danske forsvars IC4 -lignende indkøb. Jeg vil vurdere at de lige så godt kunne slå plat og krone, hvis man skal vurdere ud fra past-performance.

  Man skal lave de rigtige analyser, give dem den rigtige vægt og så følge deres konklusioner.

 • Anmeld

  Niels

  Er der i virkeligheden ikke brug for en nyt kampfly der både har uovertrufne stealthegenskaber og dogfightegenskaber ? I en air to air situation er det selvfølgelig en fordel at sidde i et stealth-fly men hvis modstanderen også sidder i et stealth-fly er man vel lige vidt. Kunne gode dogfightegenskaber så ikke blive altafgørende ?

 • Anmeld

  Nielsen

  @ Niels

  "nyt kampfly der både har uovertrufne stealthegenskaber og dogfightegenskaber".

  Det findes allerede. F22 Raptor. Den er bare ikke længere i produktion, og amerikanerne har aldrig villet eksportere den.

 • Anmeld

  Halken

  Og F22 blev stoppet af Obama fordi at det var for dyrt....

 • Anmeld

  Tom Petersen

  Jeg var på Folketingets hjemmeside i går, og der var dugfriske samrådsspørgsmål og SVAR.

  Der var navneliste på EKSPERTER,som bistår Kampflykontoret med evaluering på vigtige områder til den snarlige rapport.

  Der var også visse dunkle punkter og "blå briller" -
  Blev benævnt som kommercielle hensyn og sikkerhedsspm.

  Go weekend Tom.P