Nu er det knald eller fald for dansk industri og Lockheed

Nu hvor Danmark endelig har truffet typevalget, så bliver det spændende at se om der kommer til at flyde en lind strøm af ordrer til den danske forsvarsindustri fra Lockheed Martin (LM) og de store underleverandører til F-35. Eller om Jan Falck-Schmidt får ret i, at vi kun får LM’s skohæle at se. At de nu er ret ligeglade med dansk industri. Typevalget er truffet - vi skal videre til Belgien og besnakke dem med løfter om guld og grønne skove.

Hvis LM leverer varen i form af ordrer, så bliver det også ret interessant at se hvor meget der tilfalder andre danske forsvarsvirksomheder end Terma. En lille andel, en lille smule, lidt, meget lidt eller næsten ingenting?

Dansk industri kan desuden ikke bare sætte sig ned og vente på at de mange "letters of intent" og "Memorandum of Understanding" med Lockheed, som de har liggende i skufferne, bliver realiseret. Der skal kæmpes for at sikre sig en bid af kagen. Og det er positivt, at det er noget, som partierne bag torsdagens aftale tilsyneladende er klar over og vil hjælpe til med.

Login

 • Anmeld

  E. Petersen

  200 fuldtidsarbejdspladser hos Terma de næste 20 år, hvor F-35 produktionen kører, a 2 millioner pr arbejdsplads i årlig omsætning = 8 milliarder til Danmark + et par milliarder, fra et par mindre projekter med andre virksomheder i Dk - det er hvad det bliver til.

  Glem alt om 30 -40 og 50 milliarder i modkøb det er og bliver symbolske modkøb, LM har lovet guld&grønne skove til alle købere.

  Der bliver 4 vindere USA-UK-IT og så Israel sidstnævnte fordi de nærmest får flyet foræret.

 • Anmeld

  Simon Petersen

  @E.Petersen
  Husk, at Terma allerede har 200 mand der arbejder på F35, så det samlede tal kommer op på 400 mand bare for én virksomhed.

 • Anmeld

  Christian

  @ E. Petersen

  Israelerne får ikke bare flyet foræret, de får også lov at fylde israelsk elektronik i det (udviklet for amerikanske penge). Og omkostningerne ved at afvige fra standard konfigurationen kommer Lockheed Martin til at hænge på.

  Vi bliver nødt til at satse lidt mere på en dansk lobby i USA, så vi også kan få både i pose og sæk :-D Vi er jo trods alt mere en allieret med USA, end Israel nogensinde bliver det.

 • Anmeld

  GD

  Israelerne får ikke bare flyene foræret. Det er en pose penge amerikanerne bevilger til israelerne der går til udvikling og køb af våben i Israel og USA. Dvs. pengene tages fra andre projekter, og dermed har Israel prioriteret at bruge pengene på den måde. Det er nok derfor EP bruger ordet nærmest.

  Det er den samme pose penge som "afvigelsen fra standard" og deres egen elektronik skal tages fra, deres egne penge, og den ramme USA har sat af til Israel.

  Det er således ikke LM penge der går til det, eller FACO’er i Italien og Japan (så vidt jeg ved).

 • Anmeld

  Rytteren

  @EP

  Husk teknologifaktoren.
  Vi ville jo heller ikke have fået 30 -40 eller 50 milliarder i reel modkøb fra Boeing eller Airbus.

 • Anmeld

  CP

  Så hvis jeg giver dig 1000 kroner, og du køber noget for det, er det du har købt så en gave eller noget du selv har betalt?

  Helt klart, de kunne jo have fået noget andet grej i stedet, men under forudsætning af at de skulle købe fly under alle omstændigheder...

  https://www.fas.org/sgp/crs/mideast/RL33222.pdf
  Det er ikke småpenge vi taler om her.

 • Anmeld

  Christian

  @ GD

  Amerikanerne havde netop gået meget op i at der skulle være en standard JSF konfiguration, og alle mulige dyre og besværlige nationale varianter. Derfor studsede jeg da jeg læste at israelerne fik lov til at lave modifikationer, og over at, så vidt jeg husker det, at Locheed Martin skulle betale for afvigelsen fra standarden. Men under alle omstændigheder er det bare en meget slående kontrast til at Danmark, et partnerland i projektet får lov at skulle kæmpe om bare at få lov at bygge dele til projektet, mens andre får det på et sølvfad. Det er så ikke fordi at jeg mener at Danmark skal nasse på USA, tværtimod mener jeg det er på tide at vi øger vores bidrag til NATO.

 • Anmeld

  Christian

  @ CP

  Israel skal så trods alt bruge de 750 kr. på at købe våben fra USA, men de sidste 250 kr. ryger lige ind i den israelske våbenindustri som "statsstøtte" fra USA. Ikke mærkeligt at de på mange områder tager markedsandele fra amerikanske firmaer.

 • Anmeld

  Svend-Erik Hansen

  @ Rytteren

  Hvilken teknologioverførsel får vi med F-35?

 • Anmeld

  CP

  Er det ikke lidt akademisk om de må bruge hele beløbet... Over 3 Mia$ om året, det bliver immervæk til et par fly..

 • Anmeld

  Christian

  @ CP

  Hvis jeg var amerikansk skatteyder så var spørgsmålet ikke så akademisk :-) Men jo, det er astronomiske beløb uanset hvordan man vender og drejer sagen.

 • Anmeld

  E. Petersen

  @GD korrekt - beløbet tages fra den eksisterende pulje. Og omkring Israel får USA trods alt payback der stort set ikke kan gøres op i penge.

  For intet andet land på nær USA selv anvender deres militære udstyr i kamp(sagt på en lidt hård måde)

  @Rytteren

  I de projekter, hvor Terma er underleverandør til F-35, er hovedparten af de jobs der tilbydes i modkøb allerede besat i de eksisterende 200 ekstra ansatte.

  Områder som ledelse, projektledelse, kvalitet, logistik samt andre produktionsrelaterede støttefunktioner er oprettet og implementeret i deres organisation. De eneste ekstrajobs der stort set vil komme fremover er de ekstra procesoperatører(max 50+) der skal producere de enkelte komponenter i perioden 2020-2035, hvor produktionen sandsynligvis topper.

  Og nej har du læst nogle af mine tidligere indlæg omkring boings kampagne er du vist ikke i tvivl om min holdning til den - der var jeg endnu mere kritisk.

 • Anmeld

  Bjørn Rasmussen

  Ikke underligt, at Israel får alt muligt. Se hvem der dominerer Wall Street, London City og tænketankene. Israel fik også 6 Atomvåben forberedte Dolphil-ubåde af Bananrepublikken, de tre kvit og frit, de sidste til 1/3 pris. Ikke noget at sige til at demonstranterne går på gaden i Dresden.

 • Anmeld

  Christian

  @ GD

  I 1980’erne hvor USA og resten af NATO "udkæmpede" den kolde krig kunne der da godt være en fordel for USA i at israel faktisk brugte deres våben. Men nu hvor USA, Storbritanien, Danmark og det meste af NATO har været i uafbrudt kamp siden 2001, kan jeg ikke rigtig se at det skulle have nogen yderligere værdi at Israel også bruger dem i kamp. Nu om dage ville jeg mene at USA og dets allierede har væsentlig mere reel kamperfaring end israelerne. Hvis man altså overhovedet kan kalde det israelerne laver for "kamp".