Direktør-exit på yderst kritisk tidspunkt

Når Lone Lindsby den 30. december slukker computeren og forlader kontoret i Nyt Kampfly Programmet i Forsvarsministeriet, så sker det på et særdeles kritisk tidspunkt for processen med at anskaffe Danmarks nye kampfly. Tidspunktet kunne dårligt have været meget værre. For siden typevalget blev truffet den 9. juni i år har Lone Lindsby og hendes medarbejdere forhandlet intenst med Lockheed Martin og Joint Program Office om vilkårene omkring leveringen af de op til 27 nye danske F-35 kampfly.

Her handler det om at få papir på de garantier og priser, som producenten lovede i sit evalueringssvar. Og om at få Lockheed Martin til at levere de ting på industrisiden, som de stillede os i udsigt op til typevalget.

I forvejen står vi ikke i den bedste forhandlingsposition. LM og JPO er udmærkede klar over at vi køber deres fly uanset hvad og forsvarsministeren har lige frem sagt, at vi ikke har noget øvre loft for hvor meget vi vil betale. Desuden er det Danmarks intention at afslutte kontraktforhandlingerne om under et år, så man kan fremlægge et aktstykke om indkøb af de første 17 fly for Finansudvalget inden udgangen af 2017. Det er nødvendigt for at komme med i det tre-årige "block buy", som gør, at vi kan få de første fly leveret til træningscenteret på Luke Air Force Base i 2021. Kommer de senere end det, bliver hullet, hvor vi ikke kan udsende kampfly på internationale missioner, endnu større end der er udsigt til på nuværende tidspunkt.

Login

 • Anmeld

  René Holst Kristensen

  Har i heletagt ind terrasse for fly .?. Hvis ja så køb svensk fly. Det er da det nemest. ...

 • Anmeld

  PO

  Hej er der nogen herinde som ved lidt om hvad stumper det er vi skal købe før flyene er bygget og kontrakten underskrevet?

  https://ing.dk/artikel/danmark-tvunget-at-fremskynde-indkoeb-dele-f-35-ved-at-udgaa-markedet-188170

  Mvh
  PO

 • Anmeld

  Denis Petersen

  Der er så meget IC4 skandale i det her
  Og det kommer til at koste det tredobbelte af hvad man havde tænkt sig.

 • Anmeld

  Svend-Erik Hansen

  Hahahahahaha :)

 • Anmeld

  Søren Jensen

  Jeg synes helt ærligt, at det her begynder at lugte langt væk af, at der ganske bestemt ikke er nogen der har lyst til at kunne holdes ansvarlig for det her project.
  Når først det begynder at gå op for danskerne, hvad det her kommer til at koste, og hvor lidt vi reelt har fået for pengene, vil der blive travlhed ved de forskellige håndvaske.
  Jeg kan faktisk godt forstå, at de forskellige beslutningstagere ikke har lyst til at blive hængende for at vente på det.

 • Anmeld

  Dan

  (Hviskende: Statsrevision? Hvor er I?).

 • Anmeld

  Endre Lunde

  Tror jeg er en misforståelse - det er jo ikke den danske kampflydirektøren som skal sitte og forhandle om betingelser for de danske flyene? Danmark er med i det flernasjonale programmet, akkurat som Norge, og melder inn hvor mange fly de skal ha, og når - og skal programmet gjøre resten. Den danske prisen påvirkes lite av hvem som leder programmet...

 • Anmeld

  Svend-Erik Hansen

  @ Endre Lunde

  Man er i Danmark overbevist om, at man kan forhandle sig frem til en bedre pris end den "normale" fra JPO.

 • Anmeld

  Rytteren

  Der er jo andet end fly i pakken at forhandle om.
  De andre partnerlande har også forhandlet - også Norge.

 • Anmeld

  Hjf

  De har sikkert deres på det tørre nu, så hvorfor blive og "face the consequenses"?

 • Anmeld

  Jens C. Hansen

  Well, de har jo heller ikke så meget at lave nu, efter de har ’arbejdet baglæns’ i flere år, startende med typevalg af F-35, og så skrevet alt materialet ud fra det, og fravalgt alt hvad der kunne have peget på andet end F-35.

  Det må de have fået en klækkelig sum for, og ikke nødvendigvis ’over bordet’.

  Selvfølgelig vil de ikke blive og stå til måls for, hvad der vil komme frem i lyset af fravalgte oplysninger og andet luskeri.

  Jeg spekulerer bare på, hvordan vi dog skal kunne forsvare os mod Rusland, når det står klart at F-35’s stealth-teknologi er overvundet af nyere radar, og vi ikke kan købe andet det næste årti, fordi alle pengene er brugt?

  Det vil slet ikke undre mig, hvis flere af dem fra kampfly-kontoret flytter til udlandet næste år. Det kan de selvfølgelig ikke gøre lige med det samme, det ville se lidt for mistænkeligt ud.

  De må eddermame grine over hele femøren, hver gang de er på vej til banken og hjem igen, i mange år efter det her.